Calendarul anticipatelor. Ce câştigă PNL şi PSD dacă trece moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban  FOTO Mediafax/Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban  FOTO Mediafax/Alexandru Dobre

În ciuda faptului că neagă vehement, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu s-au înţeles pentru anticipate, susţin surse din ambele tabere pentru Adevărul. Rămâne o singură necunoscută: capacitatea lui Marcel Ciolacu de a mobiliza întreg partidul pentru a trece moţiunea de cenzură. Alegerile anticipate ar fi o soluţie avantajoasă pentru PSD şi PNL deopotrivă. USR ar rămâne iar pe dinafară.

Premierul Ludovic Orban a bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu: social-democraţii se vor mobiliza pentru a trece moţiunea de cenzură, iar alegerile anticipate vor avea loc în data de 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susţin surse politice pentru „Adevărul“. În schimb, PNL va renunţa la alegerea primarilor în două tururi de scrutin prin lege sau prin ordonanţă de urgenţă. În acest moment, PSD şi UDMR au suficiente voturi, pe hârtie, pentru a trânti Guvernul Orban. Totuşi, planul are şi o necunoscută: va reuşi Marcel Ciolacu să-i urnească la vot pe toţi senatorii şi deputaţii PSD? Potrivit sondajelor de opinie, jumătate dintre parlamentarii PSD nu vor prinde încă un mandat, prin urmare, un vot favorabil la moţiune i-ar trimite direct în şomaj. Marcel Ciolacu i-a ameninţat pe aleşii PSD că vor fi suspendaţi din partid dacă vor lipsi din plen la votul moţiunii. Or, majoritatea aleşilor PSD sunt dependenţi de partid, prin urmare e posibil să renunţe la câteva luni de mandat pentru a speră că vor primi funcţii mai mici pe plan local. Dacă nu vor respecta îndemnul lui Marcel Ciolacu, îşi vor încheia cariera politică în decembrie.

Principala miză a PSD este să blocheze alegerea primarilor în două tururi, care ar decima partidul. Social-democraţii conduc în acest moment peste 1.700 de primării, din care ar pierde aproape jumătate, multe în favoarea PNL. Or, organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale într-un singur tur ar fi o gură de oxigen nesperată pentru PSD. De ce? Primarii „roşii“vor trage în primul rând pentru mandatele lor şi, implicit, vor ridica lista PSD pentru parlamentare. În acest scenariu, social-democraţii ar putea atinge 25% în Parlament, susţin sursele citate. Aşadar, penru a bloca schimbarea sistemului electoral, scopul PSD ar fi să trântească Guvernul.

PNL, scor istoric în sondaje

De partea cealaltă, pentru PNL e mai important să meargă la anticipate, decât să impună alegerea primarilor în două tururi. Miza: o majoritate solidă în Parlament. Ultimul sondaj arată că liberalii ar putea obţine o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităţilor naţionale, deci fără Alianţa USR-PLUS. PNL ar obţine peste 47% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. E cea mai mare intenţie de vot pe care a atins-o PNL în ultimii şase ani. La mare distanţă se află PSD, care abia depăşeşte 20%, fiind totuşi într-o uşoară creştere faţă de decembrie 2019. Şi USR e pe un trend ascendent:  de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE şi Pro România nu ar trece pragul electoral. De asemenea, nu ar avea suficiente procente pentru a intra în Parlament nici PLUS, care, separate de USR, ar strânge doar 4%, în timp ce UDMR e foarte aproape de prag, având o intenţie de vot de 4,7%.

Dacă nu declanşează acum alegeri anticipate, PNL riscă să se erodeze la guvernare până în luna decembrie, când sunt programate alegerile la termen. În plus, liberalii vor avea mari problem să găsească finanţe în toamnă pentru majorarea pensiilor cu 40% şi dublarea alocaţiilor, legi promovate de PSD. Practic, PNL ar pierde procente importnmete fix înainte de alegeri, în contextul în care  e greu de crezut că va putea acoperi majorările prmise. Astfel, alegerile anticipate, organizate în vară, le-ar oferi liberalilor şansa de a forma o majoritate lejeră înainte să ia măsuri nepopulare.

Orban şi Ciolacu neagă blatul

Premierul Ludovic Orban susţine că nu există nicio înţelegere între PNL şi PSD. „Nu am purtat nicio negociere cu niciun reprezentant al PSD. Sunt nişte minciuni gogonate, lansate în mod răutăcios în spaţiul public. Face parte din arsenalul de propagandă al PSD, care caută disperat să reducă avansaul PNL. PNL s-a angajat să pună în practică programul de guvernare. Dacă e să se ajungă la anticipate, acest lucru nu se va întâmpla cu susţinerea PNL. Prioritatea e realizarea obiectivelor din programul de guvernare. Sigur că măsurile noastre deranjează“, a spus premierul.  „Ce înţelegere să fac cu Orban? Cât timp totul se joacă în Parlament şi la CCR, ce înţelegere să fac? Eu îi sugerez domnului premier să-şi dea demisia dacă vrea anticipate“, a reacţionat şi Marcel Ciolacu.

Liderul USR Dan Barna le-a reamintit celor din PNL de alianţa toxică cu PSD.  „Am văzut acele informaţii, vreau să le amintesc şi celor de la PNL şi celor de la PSD: ultima dată când am avut o colaborare consistentă PNL -PSD România a suferit. Amintirea USL este una dintre cauzele care ne-a adus în criza politică de astăzi şi vreau să cred că acea întâlnire, acea înţelegere este mai degrabă o ştire de presă decât o realitate factuală, sper ca acea întâlnire să nu fi existat“, a spus liderul USR despre posibilul blat dintre Orban şi Ciolacu.

Paşii pentru anticipate

Votul moţiunii de cenzură va avea loc miercuri. PSD şi UDMR vor vota pentru, în timp ce parlamentarii PNL vor fi prezenţi în plen şi vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură. De asemenea, USR, PMP, ALDE şi ProRomânia au anunţat că nu susţin demersul PSD. Cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale înclină să nu voteze deloc, susţin surse politice. Matematic, PSD şi UDMR strâng 234 de parlamentari, cu un vot mai mult peste limita majorităţii, cu condiţia să nu fie absenţe subite. Dacă Guvernul pică se face primul pas concret către anticipate. Preşedintele Klaus Iohannis va nominaliza două propuneri de premier, care trebuie respinse de Parlament în decurs de 60 de zile. Şeful statului îl va desemna de două ori pe Ludovic Orban, astfel încât să fie respins, iar Parlamentul să fie dizolvat, susţin surse de la Cotroceni. Alegerile anticipate vor avea loc pe 21 iunie, concomitent cu alegerile locale într-un singur tur, potrivit planului pus la cale de Orban şi Ciolacu. Practic, PNL ar câştiga jumătate de an de guvernare fără blocajul PSD din Parlament.

Sunt sigur că avem voturile necesare să trecem moţiunea. Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite