Calendarul adoptării bugetului în Parlament: Până luni amendamente, de marţi încep dezbaterile în comisii, votul final pe 21 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au aprobat joi calendarul dezbaterii şi adoptării bugetului de stat pentru 2018: de azi şi până luni senatorii şi deputaţii au termen pentru depunerea amendamentelor, de marţi încep dezbaterile în comisii, iar votul final este programat într-o şedinţă comună a Legislativului, pe 21 decembrie.

Calendarul dezbaterii proiectului de lege a bugetului prevede termen de depunere a amendamentelor de către parlamentari de joi de la ora 17:00 până luni la ora 9:00.

De marţi, începând cu ora 9:00, vor începe dezbaterile bugetului în comisiie Parlamentului, tot marţi, între 10:00 şi 14:00 urmând să aibă loc dezbateri generale în comisiile de buget reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Începând de miercuri şi până sâmbătă sunt programate dezbateri pe amendamente pentru redactarea raportului în cadrul comisiilor de buget, iar votul final în plenul reunit al Parlamentului va avea loc pe 21 decembrie.

”Am primit în mapă, cu 10 minute înainte să înceapă şedinţa de birou permanent, un program care spune că începând de astăzi, ora 17.00, până luni dimineaţa, la ora 9.00, trebuie să pregătim şi să depunem toate amendamentele la legea bugetuluid e stat. Pe de o parte se poate vedea că este o incapacitate şi o incompetenţă a Guvernului să poată să pregătească din timp acest proiect şi să-l trimită la Parlament. Pe de altă parte, avem o instituţie şi o majoritate care a refuzat să prelungească la cinci zile, cum permite regulamentul, termenul de depunere a amendamentelor la bugetul de stat. Nu ştiu încotro se îndreaptă această majoritate parlamentară, dar e o dovadă că nu se gândesc decât la modul în care să-şi treacă mai repede acest buget şi să ascundă faptul că e un buget cu zero rezerve. Îşi dau cui trebuie fondurile, după care mucles, ceilalţi, că nu ne mai interesează de ce mai aveţi nevoie”, a declarat senatorul Mihai Goţiu la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2018, în care sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt anunţate ca domenii prioritare, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Guvernul estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite