Calcule. Ce şanse are Rovana Plumb să treacă de audierea Parlamentului European. Dilema PNL: să voteze împotrivă sau să se abţină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb. FOTO Inquam Phos / Octav Ganea
Rovana Plumb. FOTO Inquam Phos / Octav Ganea

Pentru a ajunge comisar european, Rovana Plumb (PSD) are nevoie de o majoritate de două treimi la audierile din Comisia de Transporturi a Parlamentului European. Matematica arată că Plumb, unul dintre candidaţii cu probleme de integritate, cu greu ar putea trece de votul eurodeputaţilor. Trei români fac parte din Comisia de Transporturi: unul de la PSD şi doi de la PNL. Liberalii sunt împărţiţi, susţin surse politice pentru „Adevarul“.

Comisia de Transporturi (TRAN) a Parlamentului European (PE) numără 49 de membri. Pentru a obţine funcţia de comisar european, Rovana Plumb are nevoie de 33 de voturi - majoritatea de două treimi cerută de Regulamentul de procedură al PE. Audierea va avea loc la începutul lunii octombrie.

Din cei 49 de membri, doar 10 sunt de la socialişti (S&D), familia politică europeană din care face parte PSD. 12 eurodeputaţi sunt de la PPE (familie la care au aderat PNL, PMP şi UDMR), 7 de la Renew Europe (grup condus de Dacian Cioloş). 5 membri vin de la extrema dreaptă, care numără partide ca Liga (Italia) sau Adunarea Naţională (Franţa), formaţiunea condusă de Marine Le Pen. 4 membri aparţin Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor, dominat de polonezi şi britanici, tot 4 sunt Verzi, 3 europarlamentari are Stânga Unită şi tot 3 sunt neafiliaţi politic.

Rovana Plumb se bazează momentan pe cele 10 voturi de la socialişti. Singurul membru PSD din Comisia TRAN e preotul Chris Terheş. Plumb ar mai putea primi sprijinul PPE, formaţiune din  care face parte preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a acceptat-o pe Plumb. Numai că delegaţia PPE din Comisia TRAN numără şi doi eurodeputaţi PNL: Marian-Jean Marinescu şi Gheorghe Falcă. Surse din conducerea liberalilor au explicat pentru „Adevărul“ că partidul încă nu a luat o decizie. Pe de o parte, Ludovic Orban nu ar vrea ca eurodeputaţii PNL să voteze împotriva României, însă nici un vot favorabil PSD n-ar pica bine în campania pentru prezidenţiale. Cei doi liberali din Comisia TRAN au abordări total diferite: Marian-Jean Marinescu respinge categoric un vot pentru Rovana Plumb, în timp ce Gheorghe Falcă a lăsat de înţeles că e de partea României, implicit a Rovanei Plumb, susţin sursele citate. Până la urmă, sunt şanse mari ca cei doi liberali să se abţină la votul din TRAN. 

Cum joacă Cioloş

Aşadar, S&D şi PPE i-ar aduce Rovanei Plumb 20 de voturi. Cum va vota Renew Europe? Partidul dirijat de preşedintele Franţei Emmanuel Macron a pus umărul la instalarea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, însă Dacian Cioloş, liderul grupului Renew de la Bruxelles, a anunţat că nu susţine propunerea Guvernului Dăncilă. Delegaţia USR-PLUS din PE nu are niciun membru în Comisia TRAN. Rămâne de văzut dacă Cioloş îi va convinge pe cei 7 eurodeputaţi Renew din Comisia TRAN să dea un vot de blam pentru Rovana Plumb. În schimb, dacă ar obţine şi susţinerea Renew, candidatul PSD ar strânge 27 de voturi, deci ar avea şanse mai mari să atingă majoritate de două treimi.

Restul voturilor - până la 33 - ar putea veni de la conservatorii polonezi, extrema dreaptă din Franţa şi Italia sau extrema stângă europeană. Plumb nu va putea conta pe voturile Verzilor, partid intransigent când vine vorba de integritatea comisarilor europeni. 

Rovana Plumb a fost acuzată de procurorii DNA că, în 2013, din postura de ministru al Mediului, a pus umărul la trecerea insulei Belina în proprietatea CJ Teleorman, controlat – atunci şi acum-  de fostul lider PSD Liviu Dragnea. Numai că majoritatea PSD din Parlament a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale, aşadar ancheta a fost îngropată.

Ce se întâmplă în cazul în care Rovana Plumb e respinsă de Comisia TRAN? Mai întâi, membrii Comisiei „solicită informaţii suplimentare prin întrebări scrise”. Apoi, se solicită o nouă audiere de o oră şi jumătate. Dacă nici a doua rundă de audieri nu aduce o majoritate de două treimi,  preşedintele Comisiei TRAN „înaintează o scrisoare în care este prezentată evaluarea comisiei“. Apoi Ursula von der Leyen are ultimul cuvânt.  Însă e puţin probabil să se ajungă la faza a doua a audierilor.

În mod normal, dacă Rovana Plumb nu trece de prima audiere, Guvernul Dăncilă ar trebui să vină cu altă propunere, „astfel încât să nu ne facem de râs şi mai mult“, susţine unul dintre eurodeputaţii români pentru „Adevarul“.

Probleme şi pentru polonezi şi unguri

Plumb nu e singurul eurodeputat cu probleme. O anchetă OLAF îl vizează şi pe Janusz Wojciechowski, comisarul desemnat de Polonia pentru portofoliul agriculturii, pentru cheltuieli pentru deplasări efectuate în perioada când acesta a fost eurodeputat. Wojciechowski e reprezentant al Partidului Lege şi Justiţie din Polonia, parte a Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor.

De asemenea, probleme de integritate sunt şi în cazul lui László Trócsányi, fost ministru ungar al Justiţiei, care a pus umărul la atacurile aduse la adresa statului de drept de către Viktor Orban şi Fidesz, iar acum e pe cale să fie comisarul european pentru Vecinătate şi Extindere.

Dublul standard al lui Cioloş. Renew vine cu două propuneri controversate

Grupul parlamentar al Renew Europe, condus de Dacian Cioloş, se confruntă cu două probleme în ceea ce priveşte candidaţii. Una dintre ele este propunerea Franţei pentru portofoliul Piaţă Internă, Sylvie Goulard, vizată de o anchetă a Justiţiei din Hexagon în ceea ce priveşte un dosar referitor la angajări fictive în cadrul cabinetului său de eurodeputat.

Dacian Cioloş, politician care a spus că va vota împotriva numirii Rovanei Plumb pe funcţia de comisar european din cauza problemelor acesteia de integritate, a declarat, pentru publicaţia Politico, faptul că va susţine candidatura lui Goulard. „Cioloş a spus că acceptă explicaţiile lui Goulard, un membru din familia sa politică, referitoare la acuzaţiile îndreptate împotriva ei şi că va susţine candidatura ei, pentru că în ultimă instanţă este evident pentru el că ea respectă regulile UE, fapt dovedit prin rambursarea banilor europeni folosiţi“, se arată în Politico. Pe de altă parte, Cioloş a precizat că afirmaţiile sale nu au fost redate exact în modul în care le-a spus. Mai exact, liderul PLUS a subliniat că aşteaptă ca Goulard să vină cu lămuriri la audieri.

Renew Europe se confruntă şi cu o a doua problemă. Didier Reynders, ministrul afacerilor externe al Belgiei şi comisarul desemnat pentru Justiţie în Comisia Europeană a Ursulei von der Leyen, este anchetat de poliţie pentru acuzaţii de corupţie şi spălare de bani, relatează Politico Europe, citând cotidianul belgian De Tijd.

Conform acuzaţiilor împotriva lui Reynders, liberal din Renew Europe, banii au fost primiţi sau spălaţi prin cumpărarea de antichităţi şi imobiliare, unele în tranzacţii care implică paradisuri fiscale. Propunerea de comisar a Belgiei a respins acuzaţiile potrivit presei locale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite