Calcule. PNL a pus umărul la dărâmarea propriului Guvern. Primul nume de pe lista „trădătorilor” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Orban a fost demis nu doar prin voturile PSD, UDMR şi Pro România, ci şi prin aportul a câtorva aleşi ai PNL, arată aritmetica parlamentară.

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis după ce moţiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi. Oficial, această moţiunea a fost susţinută de PSD şi UDMR, iar aleşii Pro România au fost lăsaţi să voteze cum vor, dar Victor Ponta a dat semnalul pentru trântirea Guvernului. Pe de altă parte, aleşii minorităţilor, ai ALDE şi PMP nu au votat.

Numărul total al celor trei formaţiuni care au vrut demiterea Guvernului, în condiţiile în care erau toţi aleşii lor prezenţi, era de 256 de parlamentari. Însă de la Pro România au lipsit şase deputaţi: Titus Dobre, Mihai Mohaci, Adrian Pau, Petric Octavian, Mihai Valentin Popa şi Ion Spânu. Aşadar, cele trei formaţiuni puteau strânge 250 de voturi, la care se adaugă încă un vot, cel al lui Ibrahim Hussein (politician sprijinit mereu de PSD pentru funcţii de conducere în Camera Deputaţilor), adică singurul deputat al minorităţilor prezent la moţiunea de cenzură şi a mers să voteze.

PNL s-a asigurat că Orban e demis

Aşadar, zece dintre voturi au venit din rândurile PNL sau USR. Surse politice susţin că mai mulţi liberali au primit recomandarea să încurce urnele şi să voteze împotriva Guvernului. Singurul politician de la PNL prins în fapt a fost senatoarea Carmen Hărău, la care s-a văzut clar că a votat împotriva Guvernului Orban. După vot, liberalii au susţinut că Hărău a votat moţiunea de cenzură din greşeală. Printre cei care au votat şi au recunoscut o parte din liberali este noua lor achizţie, senatorul Emanoil Savin. 

De altfel, majoritatea liberalilor au votat la vedere, aşa cum au anunţat cei din conducerea PNL, însă au fost aleşi care au mers pe un vot secret.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite