Meleşcanu e noul preşedinte al Senatului şi rămâne în ALDE. Tăriceanu contestă numirea la CCR. Dispută în plen: „Ori nu eraţi în sală, ori dormeaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu e aproape de a-şi trece p nouă funcţie în CV, aceea de preşedinte al Senatului. FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu e aproape de a-şi trece p nouă funcţie în CV, aceea de preşedinte al Senatului. FOTO gov.ro

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului, cu susţinerea PSD, după un vot în două tururi. Liberala Alina Gorghiu, deşi a fost susţinută de toate partidele de Opoziţie, inclusiv ALDE, a pierdut. În plen, Călin Popescu Tăriceanu a avut dispute atât cu PSD, cât şi cu USR. Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va sesiza CCR. Teodor Meleşcanu a anunţat că rămâne în grupul ALDE.

Teodor Meleşcanu a fost ales la şefia Senatului după ce a strâns 73 de voturi în a doua rundă de alegeri. În prima etapă ratase la mustaţă victoria.

ALDE a contestat propunerea lui Meleşcanu, în condiţiile în care formaţiunea avea propriul candidat, iar  fostul ministru de Externe a fost propus de PSD, cu toate că e tot membru ALDE.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a ameninţat de la începutul şedinţei pe Teodor Meleşcanu că îşi semnează singur excluderea dacă acceptă propunerea PSD de a fi candidat, dar şi faptul că nu are cum să fie propunerea ALDE din moment ce formaţiunea îl susţine pe Ion Popa. „Dacă acceptă această candidatură, intră sub incidenţa hotărârii pe care noi am luat-o. Dacă acceptă o astfel de postură îşi asumă consecinţele“, a declarat Tăriceanu.

Pe de altă parte, PSD a avut propria versiune a Regulamentului Senatului. „Acolo unde legea nu distinge, nu distingem nici noi. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Domnul Meleşcanu nu a fost propus de grupul ALDE, astfel încât să spunem că ALDE a făcut două propuneri“, a fost replica senatorului Titus Corlăţean, fost ministru al Justiţiei. Până la urmă PSD a mers pe mâna lui Meleşcanu, fără a ţine cont de criticile aduse Opoziţiei în ceea ce priveşte încălcarea Regulamentului Senatului şi astfel Meleşcanu a fost înscăunat la şefie. 

„Constatăm că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor  regulamentului. O să depunem sesizare la CCR. Aşa că sunteţi invitaţi să semnaţi sesizarea“, a fost replica lui Tăriceanu. 

În schimb, Meleşcanu le-a repetat colegilor senatori că el e tot membru ALDE şi că vrea respectarea programului de guvernare PSD-ALDE din 2016. Pe de altă parte, senatorul liberal Alina Gorghiu a precizat că votul din Senat arată că Opoziţia se uneşte pentru moţiunea de cenzură. „Este o primă bătălie pe care, din punctul meu de vedere, a pierdut-o PSD. E un compromis pe care îl veţi deconta. Opoziţia a reuşit azi să demareze un proiect comun. Partidele din Opoziţie au făcut un prim pas pentru moţiunea de cenzură“, a punctat Gorghiu.

PSD a ascultat de Dăncilă 

Anterior votului, mai mulţi senatori PSD i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să renunţe la susţinerea lui Meleşcanu. „De ce ne luaţi cu japca să-l votăm?“, a răbufnit unul dintre aleşii PSD. Premierul le-a cerut tuturor senatorilor social-democraţi să-l voteze pe Meleşcanu pentru a doua funcţie în stat. Potrivit surselor citate, Dăncilă i-a ameninţat cu sancţiuni pe cei care nu se supun deciziei partidului

******

UPDATE Teodor Meleşcanu: Voi fi un preşedinte echilibrat. Vârsta, experienţa şi integritate mea le pun în slujba Parlamentului. Am servit ţara şi poporul, nu politicienii de moment. Sunt membru al grupului ALDE. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Constatăm că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului. Vom face sesizare la CCR. 

UPDATE S-a terminat şi turul doi: 73 de voturi Meleşcanu, în timp ce Alina Gorghiu doar 59. 

UPDATE ALDE a anunţat că o susţine pe Alina Gorghiu în turul doi. 

UPDATE Se organizează turul doi. 

Rezultatul votului:

Meleşcanu: 67 de voturi

Alina Gorghiu - 49 de voturi

Iani Popa- 13 voturi

4 abţineri

1 vot nul. 

Meleşcanu a fost la un vot distanţă de a fi ales preşedinte al Senatului din primul tur. Se va organiza turul doi. 

UPDATE S-a terminat votul. 

UPDATE A a început votul. 

UPDATE PSD l-a propus pe Teodor Meleşcanu. Călin Popescu Tăriceanu contestă propunerea. „Conform Regulamentului, fiecare grup face o singură propunere, iar propunerea noastră e Iani Popa. Domnul Meleşcanu poate fi candidatul dvs cu condiţia să nu fie membru ALDE“. 

Liberalul Florin Cîţu intervine: Deci PSD poropune un candidat de la alt partid? 

USR şi UDMR o vor susţine pe Alina Gorghiu, candidatul PNL. 

Iulia Scântei (PNL): Poate un grup palamentar să susţină un senator dintr-un alt grup parlamentar? Noi, Opoziţia, susţinem că nu. Vă reamintesc că pe domnul Tăriceanu nu l-aţi propus dvs pentru şefia Senatului, ci l-a propus ALDE, iar dvs l-aţi votat. 

Titus Corlăţean (PSD): Acolo unde legea nu distnige, nu distingem nici noi. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunee. Domnul Meleşcanu nu a fost propus de grupul ALDE, astfel încât să spunem că ALDE a făcut două propuneri. 

Mihai Goţiu (USR): Domnule Tăriceanu, puteţi să-l excludeţi pe Meleşcanu din grup, dacă nu înseamnă că faceţi blat cu PSD. 

Tăriceanu: Ori nu eraţi în sală, ori dormeaţi, conform obiceiului. Am spus că cei de la PSD pot să-l considere pe domnul Meleşcanu candidat independent. 

Alina Gorghiu (PNL), candidat la şefia Senatului: Domnului Meleşcanu îi este ruşine să se prezinte la microfon. Suntem în plină criză politică şi urmează o criză economică urâtă. Doamna premier a făcut o propunere sfidătoare la adresa PSD în primul rând. Aveţi în PSD propuneri civilizate.

UPDATE Mai mulţi senatori PSD i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să renunţe la susţinerea lui Meleşcanu. „De ce ne luaţi cu japca să-l votăm?“, a răbufnit unul dintre aleşii PSD. Premierul le-a cerut tuturor senatorilor social-democraţi să-l voteze pe Meleşcanu pentru a doua funcţie în stat. Potrivit surselor citate, Dăncilă i-a ameninţat cu sancţiuni pe cei care nu se supun deciziei partidului. 

Printre cei care se opun vehement instalării lui Meleşcanu în fruntea Senatului se numără Şerban Nicolae, Ecaterina Andronescu şi Carmen Dan. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu l-a ameninţat pe Meleşcanu din nou cu excluderea din partid: „Dacă acceptă această candidatură, intră sub incidenţa hotărârii pe care noi am luat-o. Dacă acceptă o astfel de postură îşi asumă consecinţele“. Potrivit unei decizii ALDE, toţi membrii de partid care vor accepta funcţii de la PSD vor fi automat excluşi. 

Întrebat pe cine va susţine ALDE pentru şefia Senatului în eventualitatea unui tur doi, Tăriceanu a răspuns: „O să reunim grupul şi o să hotărâm între turul unu şi turul doi. După această atitudine agresivă din partea PSD, mă îndoiesc că vreunul dintre colegii mei vor dori să voteze pe cineva din PSD, mai ales dacă acea persoană vine din grupul ALDE“. 

***

Teodor Meleşcanu s-a autosuspendat din ALDE şi e principalul favorit pentru şefia Senatului, fiind susţinut politic de PSD, formaţiune care are 68 de senatori, iar majoritatea în acest for e de 69. Aşadar, dacă îl votează toţi PSD-iştii şi mai primeşte şi votul său, Meleşcanu are funcţia asigurată. Pe de altă parte, PSD ar mai putea obţine 3-4 voturi de la membri nemulţumiţi ai ALDE. De asemenea, în PSD ar putea să apară unele sincope la vot, din moment ce funcţia ar fi fost râvnită şi de mai mulţi social-democraţi, printre care Şerban Valeca sau Robert Cazanciuc. 

În schimb, Opoziţia e mai firavă în ceea ce priveşte forţa. Alina Gorghiu se bucurăpână acum doar de sprijinul PNlL; USR şi cel al UDMR, ceea ce înseamnă 36 de voturi, plus alte câteva de la senatorii PMP. În total, aproape 40 de voturi, adică mult sub majoritatea necesară. 

Cu cele mai mici şanse este Ion Popa, fost senator al PNL, în prezent trecut în barca ALDE. La cum se prezintă situaţia, Popa ar putea obţine undeva în jur de 10 voturi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite