Cabinetul Sturza, un episod din thrillerul politic regizat de Vlad Plahotniuc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică moldovenească din ultimele trei luni care a culminat cu destrămarea alianţei pro-europene AIE 3, ca urmare a războiului subteran dintre „Vlazi”, unde pentru moment a triumfat oligarhul Vlad Plahotniuc  menţine şi-n debutul lui 2016, Republica Moldova în zona gri a corupţiei şi a jocurilor de culise a oligarhilor, camuflaţi în spatele politicienilor pro-europeni.


În această ecuaţie complicată de pe scena politică moldavă, singurul care a încercat să medieze războiul politic din tabăra partidelor pro-europene, declanşat de arestarea liderului PLDM, Vlad Filat şi implicit de căderea la moţiune a cabinetului Streleţ ,ca urmare a combinaţiilor PLDM (tandemul Marian Lupu-Vlad Plahotniuc) a fost şeful statului, Nicolae Timofti. Acesta şi-a însă o decizie pripită, prin reactivarea politică a lui Ion Sturza din postura de premier desemnat, fără ca acesta să beneficieze de sprijinul PLDM sau a PDM astfel încât şansele ca acest cabinet să treacă, lun,i la votul de investitură sunt foarte mici. Dincolo de spectrul anticipatelor, varianta cea mai plauzibilă ar fi desemnarea unui candidat din rândul PDM şi implicit din oamenii de încredere ai lui Vlad Plahotniuc întrucât „gâlceava politică din rândul pro-europenilor moldoveni” a ajuns subiect marginal pe agenda liderilor comunitari de la Bruxelles. Pe de altă parte, premierul desemnat Ion Sturza pare resemnat în faţa votului de investitură de luni din plenul moldav astfel încât nu exclude varianta cea mai plauzibilă din rândul politicienilor de la Chişinău: alegerile anticipate.

„Pe 4 ianuarie nu se va întâmpla nimic straşnic. Nu se opreşte lumea, nu se stinge lumina. Procesul va continua, inclusiv cu implicarea mea ori în calitate de candidat, ori în cadrul alegerilor anticipate. Pot să vă asigur însă că preşedintele va desemna şi pentru a doua oară un candidat cel puţin cu profilul meu. Să nu fie nicio iluzie”, a declarat Ion Sturza, potrivit glasul.md.

În acest context, preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că preşedintele Nicolae Timofti va propune un candidat PDM la funcţia de prim-ministru întrucât Ion Sturza nu va fi votat de Parlament.

„Timofti a cedat poziţiile. Îl va accepta pe candidatul lui Plahotniuc sau pe el în persoană. Tot ce a cerut el este poate să nu fie Plahotniuc”, a afirmat Usatâi, potrivit moldova.org.

Speculaţiile lansate în presa de la Chişinău de politicianul pro-putinist Renato Usatâi cu privire la viitorul cabinetului Sturza sunt argumentate şi de liderii PDM care susţin ideea că o majoritate parlamentară fară un premier desemnat din rândul acestora va arunca Republica Moldova în criză. În acest sens, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat în cadrul emisiunii “Moldova în direct” de la postul Moldova 1 că PDM este formaţiunea politică care trebuie să îşi asume guvernarea şi implicit premierul.

“Sper că va fi formată o majoritate parlamentară, care va învesti Guvernul. PDM este partidul care trebuie să vină cu soluţii, iar dacă îşi poate asuma guvernarea, de ce să nu o facă? Dacă se va insista ca PDM să nu desemneze premierul, cred că vom intra în criză politică”, a declarat Candu, potrivit IPN.

De asemenea, Candu a mai precizat faptul că PDM va asigura corectitudinea votului de inevstitură al cabinetului Sturza de luni însă nu-l va vota.

„M-am întâlnit cu Ion Sturza în calitate de preşedinte al Parlamentului. I-am dat asigurări că întreg procesul privind votarea premierului va decurge cum trebuie. Însă nu-i pot asigura votul politic. Acesta depinde de fiecare deputat. Nu există nici o înţelegere. Au anunţat că nu vor participa la şedinţă deputaţii din PSRM. PDM nu doreşte să discute cu Ion Sturza. Nu pentru că ar pune la îndoială capacităţile sale, dar pentru modul în care a fost desemnat”, a adăugat preşedintele plenului moldovean.

Chiar dacă decizia PDM de a-şi numi propriul premier în resetarea coaliţiei AIE 3 nu este pe placul analiştilor din spaţiul media moldav întrucât nu respect voinţa electoratului ci pe cea a oligarhului Vlad Plahotniuc, PL ar susţine un premier al democraţilor întrucât Ion Sturza nu va obţine votul de încredere al Parlamentului.

„Noi suntem pentru ca Republica Moldova să aibă guvern şi, cel mai important, consecvenţă în politica noastră, noi nu ne dorim alegeri anticipate”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu, potrivit abcnews.md.

Fără un sprijin politic consistent, cabinetul creionat de Ion Sturza va cădea luni la votul din Parlamentul de la Chişinău  iar acest lucru va fi pe placul lui Vlad Plahotniuc care îşi va putea impune voinţa în actul guvernării întrucât spectrul alegerilor anticipate nu este pe placul nici unui lider din rândul PL, PPEM sau PLDM. În acest sens, ipoteza lansată de ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Mihai Popov este plauzibilă întrucât PDM are şansa să-l propună pe Marian Lupu premier după invalidarea cabinetului Sturza.

„Dacă la următorul consiliu al partidului se va pune această problemă, voi susţine această candidatură necondiţionat. Liderul de partid pentru aceasta şi este lider, trebuie să fie pregătit să-şi asume cel mai dificil angajament, să fie gata să conducă ţara într-o perioadă atît de complicată. Cred că trebuie să preia iniţiativa şi să-şi înainteze candidatura de unul singur.Vlad Plahotniuc deţine o sumedenie de calităţi, fiind un manager eficient. Nu cunosc un alt politician din Moldova care să fie atît de bine organizat, cu capacitate de muncă, cu minte ageră. Cu toate acestea, îi lipsesc două calităţi esenţiale – evită ieşirile publice şi nu este lider de partid. Din acest considerent,  eu susţin candidatura lui Marian Lupu”, a explicat Popov, potrivit noi.md.
Criza politică de la Chişinău se va rezolva cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni prin desemnarea unui candidat din PDM în postura de premier  agreat de toate taberele politice moldovene care nu doresc anticipate ci partajarea puterii şi împărţirea resurselor care vor fi deblocate de la UE pentru continuarea reformelor însă imaginea externă negativă a Republicii Moldova nu va putea fi ştearsă prea curând. Furtul miliardului de lei de la BEM, corupţia şi dubla comandă a politicienilor moldoveni vor cântări greu în deciziile viitoare pe care liderii europeni le vor lua pentru modernizarea şi securizarea acestui spaţiu de la graniţa răsăriteană a Uniunii. „Dezamăgirea pe care a generat-o Republica Moldova ne va costa ani de zile, dacă nu peste un deceniu, de întârziere a parcursului european. Foarte negativă pentru Republica Moldova a fost suspendarea finanţărilor venind din partea partenerilor occidentali, ca urmare a „jafului secolului”. UE, Banca Mondială, FMI, BERD şi SUA au cerut să se facă ordine în sectorul bancar, în justiţie şi să fie combătută corupţia”, a declarat expertul în politică externă, Lina Grâu, într-un interviu acordat portalului IPN.md.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite