Ca de obicei. Coagularea dreptei începe cu dezbinare. Cum explică analiştii atacul lui Cioloş la Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Octav Ganea / Inquam Photos
FOTO Octav Ganea / Inquam Photos

PNL, USR, PLUS şi PMP se atacă reciproc în campania pentru europarlamentare, deşi rivalul comun ar trebui să fie, teoretic, PSD. Totuşi, analiştii susţin că tensiunile din interiorul dreptei nu ajută partidul lui Liviu Dragnea, care se adresează unui electorat captiv.

Într-un discurs despre reforma constituţională, liderul PLUS Dacian Cioloş a lansat un atac surprinzător la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, cel care, în 2015, l-a numit premier. „Preşedintele şi Guvernul trebuie să lucreze împreună, dar pentru asta preşedintele ţării trebuie să îşi asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea Guvernului toate, dar chiar toate marionetele unuia ca Dragnea, tu, ca preşedinte, trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru nominalizare“, a spus Cioloş, aluzie la cei trei premieri acceptaţi de Klaus Iohannis din partea PSD. Săgeţile trimise de Cioloş au născut reacţii vehemente în spaţiul online, unde mai mulţi votanţi anti-PSD i-au reproşat liderului PLUS că pune umărul la divizarea dreptei. Poate câştiga electoral PSD ca urmare a orgoliilor din Opoziţie? „Acest tip de mesaj nu avantajează PSD. Vorbim de un electorat captiv al social-democraţilor, pe care nici măcăr Pro Romnia, partidul lui Victor Ponta, nu va reuşi să-l atragă într-o propoţie foarte mare“, crede politologul Cristian Pârvulescu. 

Şi sociologul Alfred Bulai crede că disenisiunile dreptei sunt fireşti în perioada de campanie. „Aceste atacuri nu reprezintă o pierdere suplimentară pentru partidele anti-PSD. E o luptă firească. Liderii dreptei nu pot să arate că sunt prieteni, pentru că se bat pe voturi, şi unii, şi alţii. Dacă vrei să câştigi electoral nu poţi să fii inert“, spune Alfred Bulai pentru „Adevărul“.

Problema e că PNL şi USR-PLUS se bat strict pe acelaşi electorat: anti-PSD. Nu reuşesc să atragă şi alte voturi.

Întrebat ce părere are despre atacul lui Dacian Cioloş la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, liderul PNL Ludovic Orban a răspuns:  „Adversarul politic al PNL este PSD-ul lui Dragnea şi PSD-ul lui Tăriceanu. Îi sfătuiesc pe toţi aceia care vor să contribuie la îndepărtarea de la putere a acestui grup infracţional organizat să se mobilizeze, să facă această campanie pentru referendum. Le spun că orice atac împotriva preşedintelui Iohannis şi a PNL face bine PSD-ului şi ALDE“.

Deşi cere coalizare împotriva PSD, în urmă cu câteva zile Ludovic Orban se războia direct cu Dacian Cioloş. „De obicei, propaganda PSD pune Guvernul Cioloş în spinarea noastră, dar uită că, de fapt, au sprijinit acest guvern şi, mai mult decât atât, vă readuc aminte că mâna dreaptă a lui Cioloş a fost Vasile Dâncu, un exponent de bază al PSD, iar PNL nu a avut niciun ministru, nu a avut niciun secretar de stat, nu a avut niciun reprezentant în prima linie şi în a doua linie“, a spus Orban.

Sociologul Alfred Bulai explică râca dintre liberali  şi Cioloş. „O mare parte din PNL pur şi simplu îl detestă pe Cioloş, pe care îl consideră  vinovat pentru rezultatul alegerilor din 2016. Liberalii nu uită că Cioloş nu a spus atunci «Trăiască PNL!», ci a îndemnat lumea să voteze şi cu PNL, şi cu USR“, crede Bulai.

„Nu le luaţi chiar aşa de dramatic“

Politologul Cristian Pârvulescu nu uită că liberalii au pornit răfuială pe dreapta. „Liberalii au fost primii care au lansat atacuri, deci USR şi PLUS au fost nevoite să reacţioneze, altfel se decredibilizau“, susţine Pârvulescu. Luna trecută, mai mulţi clujeni s-au plâns că au primit în poştă diverse fiţuici cu informaţii false sau scoase din cotext, referitoare la Alianţa 2020 USR-PLUS. Într-unul dintre mesaje se arată că „avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români“. Cei care au distribuit fiţuicile false cu USR-PLUS au fost membri din organizaţia de tineret a PNL Cluj, aceştia fiind ulterior daţi afară din partid. 

Preşedintele PNL Ludovic Orban s-a delimitat de scandal spunând că nu comentează „asemenea copilării“, în timp ce senatorul USR Mihai Goţiu a postat pe Facebook  mai multe fotografii din vremea USL, în care liderul PNL apare alături de Liviu Dragnea. „Problema e că PNL şi USR-PLUS se bat strict pe acelaşi electorat: anti-PSD. Nu reuşesc să atragă şi alte voturi“, susţine Alfred Bulai. Atacurile dintre PNL, USR şi PLUS nu vo afecta o eventuală alianţă de guvernare? „Nu le luaţi chiar aşa de dramatic. Sunt politiceni. E posibil orice“, conchide sociologul.

Şi PMP a intrat în hora atacurilor

Andrei Caramitru, fostul consilier al preşedintelui USR Dan Barna, a publicat pe Facebook o fotografie cu un ziar electoral al PMP, distribuit tot în Cluj. Într-una dintre paginile gazetei apare şi un material referitor la USR-PLUS, intitulat „Secta politică USR-PLUS sau lupul în haine de oaie împotriva României”. În poza articoului este înfăţişat Dacian Cioloş, care pare a fi îmbrăcat într-un costum de oaie. „Vai de capul tău cât de jos ai putut să cazi, Băsescule. Care e următorul pas în jos? Să furi ştampila partidului şi să faci alianţă cu Dragnea, aşa cum a făcut Pavelescu de la PNŢ? Pentru 3 lei şi un covrig?“, a scris Caramitru pe Facebook.

Vezi şi: Cioloş, atac la Iohannis: Dacă pui în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, trebuie să îţi asumi responsabilitatea

Orban, replică pentru Dacian Cioloş: Orice atac împotriva preşedintelui Iohannis şi a PNL face bine PSD-ului şi ALDE


 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite