Buşoi: România are nevoie de investiţii şi de schimbarea modului de funcţionare a sistemului de transfuzii. Parteneriatul public-privat, singura soluţie durabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Cristian Buşoi
Europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte al PNL. FOTO Arhivă Cristian Buşoi

Europarlamentarul Cristian Buşoi, vicepreşedinte al PNL , consideră cp parteneriatul public-privat e singura soluţie durabilă şi fără costuri pentru bugetul Sănătăţii pentru schimbarea modului de funcţionare a sistemului de transfuzii.

„România are nevoie de investiţii şi de schimbarea modului de funcţionare a sistemului de transfuzii. Parteneriatul public - privat, singura soluţie durabilă şi fără costuri pentru bugetul Sănătăţii. Dezbaterea publică despre refomarea urgentă a sistemului naţional de transfuzie sangvină este extrem de importantă şi îl felicit pe ministrul Sănătăţii, dr. Victor Costache, pentru că a organizat această consultare publică”, a afirmat Cristian Buşoi. 

„Sistemul naţional de tranzfuzii are nevoie de reorganizare profundă. Astăzi, chiar dacă sistemul de transfuzii din ţara noastră îşi îndeplineşte funcţiile de bază, o face la un nivel sub standardele impuse de Uniunea Europeană. Iar “sub standard” înseamnă pericol pentru sănătate şi pentru viaţă. Nu mai putem continua aşa.Salut şi susţin, de asemenea, ideea agreată de Guvern de a realiza un parteneriat public – privat pentru a crea o bancă naţională de sânge, plasmă şi celule stem. Acest pateneriat reprezintă cea mai bună bună modalitate de a combina resurse publice şi pe cele private pentru a oferi pacienţilor români sânge, componente sangvine şi medicamente derivate esenţiale”, a completat europarlamentarul PNL.

Vicepreşedintele PNL dă mai multe exemple referitoare la modul cum e abordată această chestiune în alte ţări. „După cum am mai subliniat şi cu alte ocazii, peste 70% din cantitatea de plasmă umană pe plan mondial este colectată de către entităţi private. Ţări apropiate de România, precum Ungaria, Cehia, Austria şi Germania reuşesc să-şi asigure integral consumul de sânge şi componente sangvine pentru transfuzie, precum şi medicamentele derivate din plasma colectată de la donatorii proprii, tot datorită parteneriatelor public – private din acest sector. Trebuie să dăm dovadă de viziune, de hotărâre şi să construim acest proiect în mod corect, transparent şi cu gândul la benefiicile pentru pacient”, a conchis Buşoi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite