Bunica din Ardeal şi Parlamentul European

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunica, un personaj de succes în campania electorală
Bunica, un personaj de succes în campania electorală

Câteva milioane de oameni au vizualizat deja clipul prin care bunica din Ardeal îi cere nepotului, venit să ceară bani pentru o excursie în capitala Franţei împreună cu prietena, să lase Parisul şi să se ducă la vot pe 26 mai.

Clipul ar trebui subtitrat în engleză sau în toate limbile Uniunii Europene pentru că este mai multă nevoie ca niciodată ca cetăţenii europeni să meargă la urne.

„Bunica“ ştie extrem de bine ce se întâmplă pe bătrânul continent şi îşi dă seama că singura soluţie este prezenţa europenilor la vot în număr cât mai mare. Parlamentul European, preocupat de asemenea de rata de participare la scrutinul de la sfârşitul lui mai, a realizat un clip cu acelaşi mesaj, dar cu altă abordare. Cele două ar merge foarte bine împreună, fiind şanse foarte mari ca „Bunica“ să ajungă vedeta acestor alegeri.

Ce spune „Bunica“?

În primul rând, că votul nu este un moft care poate fi lăsat în grija altora. Generaţiile tinere nu ştiu cum a fost pe vremea în care nu aveai de ales. Acum, lucrurile nu mai stau aşa, dar asta nu înseamnă că vremurile trecute nu se pot întoarce.

Mizele alegerilor europene sunt uriaşe. Nepotul care vrea să plece la Paris cu prietena nici nu îşi poate imagina că cel mai simplu lucru din lume, să te duci la aeroport cu buletinul şi să pleci oriunde în Europa, ar putea să nu mai fie la fel de simplu dacă el şi prietenii săi nu merg la vot.

Partidele care se opun Europei se opun şi drepturilor câştigate de cetăţenii europeni, să circule, să înveţe, să muncească oriunde pe teritoriul Uniunii. Deşi nu şi-a propus să mergă la Paris, ci la Căciulata, „Bunica“ are o reprezentare foarte corectă despre Uniunea Europeană.

Ea ştie că proeuropenii şi antieuropenii se vor afla într-o încleştare decisivă pentru viitorul a 500 de milioane de oameni.

Paradoxul face ca tocmai categoria de vârstă care ar trebui să fie cea mai interesată de viitor, tinerii, să nu fie interesată de vot. Este o situaţie generală, la nivel european. Iar sondajele, deşi se aşteaptă la un interes mai mare pentru scrutinul din acestă lună, nu dau estimări de prezenţă mai mari de 35%, în varianta optimistă. Asta înseamnă că lăsăm viitorul în seama unei treimi din totalul cetăţenilor europeni.

Din această treime care merge la vot, cel puţin un sfert ar alege partidele naţionaliste, extremiste, antieuropene. Coagularea acestor forţe într-un grup parlamentar puternic, ceea ce încearcă să facă în acest moment Matteo Salvini împreună cu Viktor Orban, ar pune probleme serioase funcţionării Uniunii Europene. Mecanismele puterii de la Bruxelles dau influenţă grupurilor parlamentare mari, iar până acum, dreapta naţionalistă nu a reuşit să formeze un bloc în Parlamentul European. Dar, de data asta, s-ar putea ca lucrurile să nu mai stea chiar aşa şi liderii naţionalişti să fie capabili să treacă peste rivalităţi şi să se alieze pentru a beneficia de poziţii importante în legislativul european.

Restul voturilor s-ar împărţi între partidele clasice din grupul Popular şi din familia Socialiştilor, în timp ce Liberalii avansează o alianţă nouă cu formaţiuni de tip En Marche din Franţa sau Ciudadanos din Spania.

Dar toate aceste subtilităţi ale politicii europene se reduc la adevărul pe care „Bunica“ îl ştie atât de bine. Nimic nu are sens dacă pe nepoţi nu-i interesează propriul viitor.

VIDEO O bunică explică într-un mod amuzant de ce e important ca tinerii să voteze. Vloggerul Mircea Bravo: „Credem că putem schimba mentalităţi“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite