Bulai, săgeţi pentru colegii de guvernare pe tema noului PNDL: „PNL vrea investiţii macro doar când e în Opoziţie.  Vor simpatie în campania internă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bulai FOTO: Inquam Photos/ George Calin
Iulian Bulai FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai îi critică pe colegii liberali din coaliţia din guvernare, spunând că aceştia vor să câştige „simpatie în campania internă” prin intermediul noului Program de Investiţii locale, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei, recent agreat de guvernanţi.

Iulian Bulai acuză Partidul Naţional Liberal că nu are în vedere miza unui mare proiect de ţară prin noul program care vizează investiţiile locale pe modelul Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), acuzând că procedează la fel ca PSD: „Fără spitale moderne şi fără autostrăzi şi căi ferate pentru secolul XXI”.

„Voi ce aţi face cu 10 miliarde de €? PNL vrea să îi spargă în mii de bucăţi pentru a câştiga simpatie în campania internă. (...) Ce se poate face 10 mld €? De exemplu: Autostrada A8 - Tg Mureş - Tg Neamţ - Paşcani - Iaşi - Ungheni plus pod peste Prut. Moddernă şi eco. Din banii noştri. A8 şi A7. Şi mai rămân bani. Iată costuri aproximative pe A8:

1) Tg Mures-Tg Neamt : sectorul montan conform SF ar fi undeva la 5 mild euro la un cost aproximativ de 25 mil euro per km.

2) Ungheni-Iasi-Tg. Neamt undeva la 1,1 mild euro conform estimare MPGT. Valoarea reala o vom sti in 2022 cand avem SF finalizat

3) pod Ungheni conform estimare MPGT - 60 mil euro. Valoarea reala dupa ce avem SF finalizat + Acord de Mediu.

In concluzie A8 - 5 mld euro+1,1 mld euro+0,06 mld euro = aprox 6,16 mld euro. Costuri aproximative pe A7: 3,5 mld euro. Total costuri A8 + A7 = mai puţin de 10 mld €”, a scris Bulai pe Facebook, joi. 

Bulai: „PNL vrea investiţii doar când e în Opoziţie”

Nu în ultimul rând, deputatul acuză că PNL „nu vrea să gândească macro”, ci vrea investiţii doar atunci când se află în Opoziţie.

„Când e la putere are memorie scurtă şi se comportă ca PSD la nivel de investiţii strategice macro. Adică dă şpagă pentru clientela de partid. Domnule Cîţu facem reforme şi investiţii pe bune sau ne jucăm de-a guvernarea?

Eu vă invit să investim masiv în autostrăzile Moldovei. Să scriem istorie împreună. Aştept răspunsul dumneavoastră!”, a conchis Bulai. 

Deputatul nu este singurul membru USR PLUS care critică proiectul de investiţii. După ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a decis demararea noului program de investiţii pentru comunităţile locale, care se va derula după modelul PNDL, Cristina Prună, vicepreşedinta USR PLUS, a declarat că PNDL este un „concept pesedist de mituit primarii", motiv pentru care nu vede eficienţa noului program, care se bazează pe acelaşi model. 

În schimb, după criticile Cristinei Prună, Florin Cîţu a transmis că s-ar fi bucurat dacă persoanele care „comentează un program” l-ar fi citit înainte. Premierul a explicat faptul că noul proiect de investiţii locale, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei, nu este la fel ca Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), întrucât acesta cuprinde doar lucrurile de bază: apă, canalizare şi infrastructură rutieră.

Vezi şi: Coaliţia a aprobat propunerea unui Program de Investiţii pe modelul PNDL, de aproape 50 de miliarde de lei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite