Bugetul de stat pe 2021 a trecut de comisii fără modificări. Niciun amendament nu a fost acceptat. Aleşii s-au certat ca-n codru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Nu a fost acceptat niciun amendament, astfel că proiectul nu a fost modificat faţă de varianta trimisă de Guvern. Plenul reunit al Parlamentului urmează să dezbată actul normativ luni, iar marţi va avea loc votul final. Raport favorabil a primit şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru bugetul de stat s-au înregistrat 25 de voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă”. În dezbaterile din comisii nu a fost adoptat niciun amendament, proiectul fiind trecut în forma Guvernului.

Atunci când a venit vorba despre banii alocaţi pentru pensii şi salarii, atmosfera s-a încins între PSD şi PNL, social-democraţii acuzând că actuala guvernare nu doreşte să crească veniturile populaţiei. PSD a cerut explicaţii ministrului Muncii privind creşterea nerealizată a punctului de pensie cu 40% şi despre majorarea alocaţiilor. Raluca Turcan a putut să răspundă cu greu din cauza reproşurilor pe care parlamentarii Puterii şi cei ai Opoziţiei şi le aduceau, arată Digi24.

„Cum vă uitaţi în ochii unui român când acum două luni de zile în campanie electorală şi în judeţul Maramureş aţi spus că veţi creşte veniturile populaţiei iar astăzi, la două luni de zile după, faceţi exact contrariul?” a spus Gabriel Zetea, deputat PSD.

„Haita sare pentru că aţi avut curaj să vă băgaţi în pensii speciale şi doare. Haita sare pentru că aţi atacat cumulul pensiei cu salariul şi domnul (Dumitru – n.red) Coarnă (deputat PSD – n.red.) stă şi se gândeşte oare ce-i mai bine să fii? Să fii şi şef de sindicat în Poliţie şi parlamentar (...) Voi v-aţi bătut joc de pensionari, de copii (...) de asta sunteţi unde sunteţi.” a răspuns deputatul PNL Florin Roman.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei, transmite Agerpres.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni luni, de la ora 16:00, în şedinţă comună pentru dezbateri în plen, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021.

Bugetul asigurărilor sociale de stat a primit aviz favorabil

De asemenea, comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au avizat favorabil, tot sâmbătă, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021, în forma iniţiatorului, transmite Agerpres. Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat bugetul cu 25 voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020 şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Documentul mai precizează că prin proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se asigură repartiţia produsului intern brut pentru domeniul social ce priveşte sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. În anul 2021 pentru susţinerea acestor două sectoare se alocă 8,4% din produsul intern brut.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite