Bugetul de stat întrebuinţat ca armă de luptă politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe tot parcursul zilei de ieri au circulat zvonuri referitoare la starea tensionată de la vârful PSD. Generată în primul rând de faptul că nu toţi membrii săi acceptă ridicolul zicerii şefului absolut, un ins pe nume Liviu Dragnea.

Potrivit acestor afirmaţii iresponsabile, demonstraţiile de duminica trecută împotriva emiterii pe şest a unor ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie ar fi fost încercări de lovitură de stat ori mineriadă.

Măcinătorul în gol de vorbe, gudurătorul de şefi pe nume Codrin Ştefănescu a sărit să facă ceea ce ştie mai bine, să dea de din coadă, să latre, să hămăie, să îl apere pe Dragnea, să îi ameninţe cu excluderea pe disidenţii din partid, să vorbească obraznic într-o lamentabilă intervenţie la postul de televiziune b1tv.

S-a mai băgat în vorbă şi primăriţa Capitalei, d-na Gabriela Firea. Cetăţeana care - în loc să intre în pământ de ruşine că e incapabilă să înlăture munţii de zăpadă murdară, adevărate focare de infecţie ce asediază Bucureştiul - se mai dă o dată în stambă şi polemizează deplasat, strâmbând de data aceasta nu ştirile, cum îi erau odinioară obiceiul şi marca de identificare, ci adevărul însuşi. Totul în lamentabila încercare de a-i da replici politicianiste preşedintelui Klaus Iohannis.

În vreme ce aceşti trepăduşi politici şi alţii de aceeaşi minusculă valoare umană îşi mai dădeau încă o dată măsura indecenţei şi nimicniciei lor definitorii, dl. Liviu Dragnea, il capo di tutti capi, chema la discuţii şi la ordine miniştrii guvernului Grindeanu. Trataţi ca nişte lachei care ar fi obligaţi să iasă din pământ, din iarbă verde, să bată din călcâie, să strige să trăiţi şefu'! ori de câte ori doreşte Dragnea. Insul cu condicuţă, condamnatul penal care taie şi spânzură, punând în situaţii umilitoare un prim- ministru marionetă care nu are mai mare importanţă decizională decât un şef de coloană de la RATB.

Cauza chemărilor intempestive la Băneasa, în pădure, a excelenţelor pesediste pare a fi reprezentată de incapacitatea finanţelor ţării de a face faţă promisiunilor electorale cu nemiluita făcute în trecuta campanie de PSD. O incapacitate de care s-a izbit ministrul Finanţelor, dl. Viorel Ştefan. Drept pentru care vor fi prorogate tot felul de drepturi altminteri veşnic amânate, precum tichetele de masă, cele de vacanţă, stimulente salariale, primele pe care le aşteptau bugetarii.

Situaţia fiind şi mai albastră, pare-se că guvernul Grindeanu nu doar că nu va putea respecta dispoziţia de alocare a 6% din PIB educaţiei, ci îi va reduce acesteia finanţarea prin raportare la banii ce i-au fost alocaţi anul trecut. Ce înseamnă asta? Că nu se va construi nimic, nici un laborator, nici o bibliotecă, dotarea va fi încă şi mai proastă, se va accentua starea de înapoiere şi lipsa de competitivitate a şcolii româneşti.

Dacă în învăţământul mediu va fi totuşi obligatorie asigurarea de la buget a sumelor necesare acoperirii creşterilor salariale promise, în cel universitar probabil că se va cere sporirea contribuţiei băneşti din veniturile proprii a instituţiilor de învăţământ superior. Adică mai mulţi studenţi cu taxă (de unde?), scăderea exigenţei, forţarea promovării, a păstrării în evidenţe şi a celor care nu au dat defel pe la cursuri .

În doar două- trei zile, de când s-a trecut la calcule un pic mai aplicate, s-a dezumflat şi promisiunea alocărilor bugetare spectaculoase pentru SRTV. Da, se vor da bani, însă nu pentru producţie, nici pentru salarii, ci pentru plata obligatorie cu prioritate a datoriilor istorice ale TVR. Aşa că, din câte se pare, instituţia din Calea Dorobanţi va avea în 2017 un buget efectiv redus cu 50 % faţă de cel de anul trecut.

Însă nu aceste detalii l-au înfuriat la culme pe Dragnea -Gheorghiu-Dej. Ci faptul că dl. Viorel Ştefan nu a redus bugetul Administraţiei Prezidenţiale, aşa cum primise ordin. Ce înseamnă o reducere de doar 4 %, trebuie mai mult şi mai categoric, edictează dictatorul din bulevardul Kiseleff.

Semn că în România din vremea în care adevăratul prim-ministru al ţării este numitul Liviu Dragnea bugetul de stat devine armă de luptă şi de neutralizare a adversarilor politici, a celor care se opun pe faţă matrapazlâcurilor ticluite de alianţa PSD-ALDE.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite