Bugetul pe 2019 atârnă în 8 voturi. Cum asigură Dragnea majoritatea PSD în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea controlează cu mână de fier majoritatea în Parlament
Liviu Dragnea controlează cu mână de fier majoritatea în Parlament

Coaliţia PSD - ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, însă la Senat stă deocamdată confortabil. Cum bugetul pe 2019 va fi votat în şedinţa comună a celor două Camere, Liviu Dragnea va reuşi să încropească o majoritate la limită, chiar şi fără voturile UDMR

După ce mai mulţi deputaţi PSD au părăsit PSD şi au trecut la Pro România, coaliţia condusă de Liviu Dragna şi Călin Popescu Tăriceanu a pierdut majoritatea la Camera Deputaţilor, diferenţa fiind de patru voturi. Însă la Senat, PSD şi ALDE au cu 12 voturi peste limită. Legea bugetului de stat pe 2019 va fi votată în şedinţă comună, deci actuala coaliţie are, pe hârtie, o majoritate totală care atârnă în 8 voturi, în condiţiile în care UDMR se va abţine de la vot. „Aveţi curajul să nu votaţi bugetul mincinos al coaliţiei PSD-ALDE!“, l-a îndemnat  Ponta pe Kelemen Hunor, după ce liderul UDMR  a criticat alocarea bugetară pentru primari. Dacă UDMR va vota alături de PSD, orice strădanie a Opoziţiei va fi în zadar. 

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea se mai bazează şi pe 8 voturi venite de la minorităţile naţionale (din 17 posibile). Sursele citate susţin că Victor Ponta încearcă să mai racoleze câţiva parlamentari PSD zilele următoare, astfel încât bugetul să fie respins la limită în Parlament.

Vineri, votul final

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate.

Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00. Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00. Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, iar votul final este programat vineri.

Ultima variantă a proiectului de buget, modificată după aprobarea primeia în şedinţa de vineri şi postată vineri noaptea pe site-ul Ministerului Finanţelor, schimbă radical Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 – 2021, anunţând noi proiecte de infrastructură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite