Bugetarii de lux. „Abuzul“ de Consilii de Administraţie umple buzunarele politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sprijinit de Dan Vîlceanu (şeful PNL Gorj), Gheorghe Pecingină (centru) a ajuns nu doar secretar de stat la Finanţele conduse de Florin Cîţu în 2020, dar şi preşedinte al CIFGA de la EximBank şi membru în CA al FNGCIMM. FOTO Arhivă personală / Facebook Gheorghe Pecingină
Sprijinit de Dan Vîlceanu (şeful PNL Gorj), Gheorghe Pecingină (centru) a ajuns nu doar secretar de stat la Finanţele conduse de Florin Cîţu în 2020, dar şi preşedinte al CIFGA de la EximBank şi membru în CA al FNGCIMM. FOTO Arhivă personală / Facebook Gheorghe Pecingină

Salariile de bugetari nu sunt suficiente pentru anumiţi politicieni sau funcţionari publici susţinuţi de partide, aceştia fiind numiţi în numeroase structuri unde veniturile sunt de zeci sau de sute de mii de lei pe an.

Unul dintre cel mai bine plătiţi politicieni în 2020 a fost actualul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare. Demnitarul a încasat aproximativ 58.000 de lei pentru funcţia de consilier al Ministrului Transporturilor, însă actualul şef de la Finanţe a mai fost numit în alte patru consilii de administraţie. Prin urmare, Alexandru Nazare a mai primit 92.000 de lei pentru prezenţa în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, 37.000 de lei pentru activitatea la ROMATSA, circa 30.000 de lei pentru prezenţa în Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi 10.000 de lei ca indemnizaţie de membru la SNTFC „Călători” S.A. Aşadar, în total, 170.000 de lei pe lângă salariu.

Venituri de top

Un alt liberal cu lipici la bani a fost deputatul Gheorghe Pecingină, care anul trecut a fost secretar de stat la Finanţe. 101.000 de lei a încasat ca salariu pentru funcţia de secretar de stat, încă grosul banilor a venit din prezenţele sale în consilii de administraţie. Pecingină a fost în 2020 preşedintele Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) de la EximBank, poziţie pentru care a primit 215.000 de lei, adică lunar a încasat 17.900 de lei, mai mult decât preşedintele României. Actualul deputat a fost numit de Guvernul Orban şi în poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, de unde a încasat 61.000 de lei, adică 5.000 de lei lunar.

Cinci venituri şi pentru un USR-ist

Nu doar liberalii au avut persoane care s-au bucurat de mai multe surse de venituri de la stat, ci şi USR-iştii. Marius Vasiliu, actual secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, a încasat în 2020 un salariu total de 155.000 de lei. În plus, Vasiliu, care înainte de a fi înalt funcţionar public (noiembrie 2019) a fost membru USR şi în continuare e asumat de acest partid, a primit bani pentru activitatea sa din cadrul CIFGA de la EximBank, de la Comisia specială de retrocedare a ANRP, de la Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi de la Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială. Concret, pentru activitatea la EximBank i-au intrat în conturi circa 129.000 de lei, 29.000 de lei pentru ANRP, 24.000 de lei pentru Comitetul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială şi circa 16.000 de lei pentru ANL. În total, 198.000 de lei pentru prezenţa sa în cele patru consilii şi comitete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite