Bucureştiul devine capitala Europei Centrale şi de Est

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ponta a aşezat România pe harta economiei mondiale, spre disperarea Cotroceniului
Guvernul Ponta a aşezat România pe harta economiei mondiale, spre disperarea Cotroceniului

Bucureştiul devine pentru câteva zile nodul central al evoluţiilor din Europa Centrală şi de Est prin desfăşurarea, în capitala României, a summit-ului liderilor din China şi din statele Europei Centrale şi de Est. Când Guvernul României a deschis uşile spre Asia, răuvoitorii au strigat ”trădare” şi au spus că premierul s-a plimbat degeaba prin China. Uite însă că liderii acestui stat au ales România pentru desfăşurarea unui summit istoric.

Summit-ul de la Bucureşti, la care participă lideri din 16 ţări europene, dar şi premierul chinez Li Keqiang, va impulsiona relaţiile comerciale ale Chinei cu Europa Centrală şi de Est, pe loc fruntaş fiind, de această dată, România, care e pregătită să atragă investiţii de 8,5 miliarde de euro.

Eliberarea de limitările impuse României de nişte guvernări neputincioase şi slugarnice este cel mai important act de promovare naţională care a avut loc în ultimul timp. Bucureştiul devine, pentru câteva zile, capitala Europei Centrale şi de Est. Şi sper ca acesta să fie doar începutul.

Cel mai interesant mi se pare însă, în acest context, o informaţie dată pe surse de Financial Times, citând un diplomat european care şi-a păstrat anonimatul şi care spune că vizita premierului chinez în România este menită a pune presiune pe UE. Îngrijorarea semnalată de FT o fi având şi o umbră de adevăr. Putem presupune că unii funcţionari europeni nu văd cu ochi buni deschiderea statelor din Europa Centrală şi de Est spre alte zări decât cele bruxelleze. Presupunerea este întărită de circulara pe care Comisia Europeană a trimis-o celor 28 de state membre UE înaintea summit-ului şi prin care îşi arogă dreptul de a supraveghea şi cenzura orice acord de colaborare cu China, solicitând şi informarea prealabilă asupra acestora! Dar nimeni nu va putea să-şi închidă ţara în faţa investiţiilor celei de-a doua economii a lumii (unii spun că deja e prima) doar pentru că aşa şi-ar dori unii birocraţi europeni, şi anume să păstreze controlul absolut asupra economiilor naţionale dintr-o parte a Europei şi să îngăduie doar ţărilor puternice ale UE să-şi facă politica economică externă aşa cum doresc. Şi, ca să vorbim doar de două dintre cazuri, adică de România şi Bulgaria, ce credibilitate să ai să impui cu cine să facă afaceri cele două ţări când tu le ţii la uşa Schengen de atâta amar de vreme? Pretenţiile de control trebuie şi ele să se bazeze pe ceva, eventual, dacă nu îndrăznim prea mult, pe reciprocitatea dintre ceea ce ceri şi ceea ce oferi...

Dacă statele din Vestul Europei au mână liberă să facă schimburi comerciale intense cu China, acelaşi drept trebuie să-l aibă şi Europa Centrală şi de Est. În acest sens, este clar că cineva se teme că România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Macedonia - toate aceste state fiind prezente la summit - ar putea să devină parteneri de încredere ai Chinei şi acest lucru ar fi în defavoarea preeminenţei economice a statelor din Vestul Europei. Dar şi Europa Centrală şi de Est are dreptul la dezvoltare, iar România cu atât mai mult. De fapt, aceasta este ”trădarea” pusă pe seama Guvernului României de către răuvoitori: faptul că ţara noastră îşi caută posibilităţi de dezvoltare prin parteneriate cu ţări din toate zonele lumii şi, mai grav, că are şi succes în acest sens.  De altfel, şi în zilele dinaintea acestui summit important, un consilier prezidenţial, Iulian Chifu, a transmis public îngrijorările taberei prezidenţiale pe subiect, explicabile de altfel câtă vreme orice succes al Guvernului are ca oponent şi adversar tocmai Cotroceniul. În acest subiect însă, tabăra prezidenţială nu loveşte în Guvern atunci când se opune, ci în interesele pe termen mediu şi lung ale României care îşi vede acum împlinită şansa de a redeveni un jucător regional.

De când a devenit trădare dezvoltarea economică a României şi consolidarea relaţiilor ei internaţionale? Mă tem că acest lucru a devenit cu putinţă de când fostele guvernări portocalii au transformat România într-o ţară slabă, umilă şi vasală. Eliberarea de limitările impuse României de nişte guvernări neputincioase şi slugarnice este cel mai important act de promovare naţională care a avut loc în ultimul timp. Bucureştiul devine, pentru câteva zile, capitala Europei Centrale şi de Est. Şi sper ca acesta să fie doar începutul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite