Brittany Kaiser: Intervenţia străinilor în alegerile din România încă este o ameninţare VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brittany Kaiser

În calitate de fost Director de dezvoltare a afacerilor la Cambridge Analytica, Brittany Kaiser este un celebru denuntator, demascând modul în care au fost influenţaţi şi manipulaţi oamenii, transformand datele în adevarate arme în acest război psihologic.

Fondatorul organizaţiei Own Your Data şi al campaniei #OwnYourData promovează şi implementează educaţia digitală şi participă activ la proiecte de educaţie în domeniul protecţiei datelor. Este personajul principală al documentarului original Netflix „The Great Hack” şi autorul cărţii Targeted.

Ne-am întâlnit cu Brittany la  Web Summit 2019, cea mai mare conferinţă tehnologică din lume potrivit Financial Times, astfel că am rugat-o să ofere un interviu în exclusivitate.

În acest weekend avem alegeri prezidenţiale în România. Referitor la informaţiile care au vizat ţara noastră, prezentate în documentarul Netflix, ne puteţi oferi mai multe detalii? Ca o glumă, ştiţi cine a câştigat deja aceste alegeri?  

Nu am informaţii despre consultanţii politici internaţionali care lucrează acum în România, dar cu siguranţă Cambridge Analytica a lucrat în România. Nu-mi amintesc pentru ce partid, însă Cambridge Analytica nu a fost singura companie. Cambridge Analytica avea şi o companie similară care reprezenta cealaltă parte. Deci, este foarte important ca oamenii să fie conştienţi că influenţa străină în alegeri este o realitate, companiile de consultanţă politică sunt reale şi nu au dispărut doar pentru că Cambridge Analytica nu mai există.

Aşadar, este important ca oamenii să-şi amintească că, în timpul alegerilor, ar putea fi ţinta unor dezinformări. Ar putea fi influenţaţi prin mesaje care să îi determine să nu ia parte la procesul electoral. Încercaţi să nu share-uiţi astfel de mesaje mai departe pe reţelele de socializare. Întotdeauna ieşiţi la vot, nu deveniţi indiferenţi faţă de ce se întâmplă pe scena politică şi rămâneţi implicaţi, indiferent de ce vă sugereaza o reclamă pe Facebook.

Există o soluţie pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării?  

Există soluţii, dar abia acum încep să fie create. Cred că are de-a face foarte mult cu tehnologia blockchain, este foarte importantă identificarea şi urmărirea faptelor şi verificarea provenienţei ştirilor, dacă respectă ghidurile etice sau dacă jurnaliştii de investigaţie sunt persoane reale. Trebuie să putem verifica articolele fără o documentare serioasă şi din surse îndoielnice, pe care orice persoană le poate publica.

Care este cel mai bun sfat pentru mine ca catăţean şi consumator?  

Sfatul meu este ca toată lumea să aibă grijă la modul în care sunt protejate datele personale. Trebuie să citiţi termenii şi condiţiile, înainte de a descărca o aplicaţie şi să realizaţi că în acel moment datele voastre sunt deja colectate. Dacă decideţi că nu sunteţi de acord cu termenii, atunci trebuie să vă daţi seama că nu puteţi utiliza aplicaţia respectivă, alegând confidenţialitatea în detrimentul confortului. Şi dacă începeţi să faceţi acest lucru zilnic, atunci treptat veţi fi capabili să recunoaşteţi o prelucrare corectă şi transparentă, şi veţi putea decide dacă vă împărtăşiţi datele sau să vă păstraţi confidenţialitatea, realizând că totul are un cost.

Dacă ne referim la Responsabilii cu protecţia datelor, aveţi o recomandare pentru aceste persoane care au devenit protectorii confienţialităţii?  

Fiecare Responsabil cu protectia datelor trebuie să impună organizaţiei pentru care lucrează utilizarea datelor clienţilor într-un mod cât se poate de transparent. Spuneţi-i clientului ce date colectaţi despre el, nu utilizaţi politici de confidenţialitate confuze, spuneţi clientului ce date doriţi de la el, cereţi-i să îşi actualizeze propriile date. "Acestea sunt datele tale pe care noi le deţinem. Datele acestea mai sunt actuale? Încă vă plac aceste lucruri? Aveţi aceeaşi culoare preferată? Aveţi aceleaşi prefeinţe pentru micul dejun?". Dacă veţi răsplăti clienţii oferindu-le un stimulent pozitiv, probabil că veţi obţine un set date relevante, în timp real, pe care le puteţi utiliza eficient. Astfel, oamenii vor avea ocazia să inteleagă de ce aveti nevoie de datele lor şi să îşi dea acordul pentru prelucrarea acestora.

Când un DPO lucrează pentru o organizaţie, acesta luptă pentru protejarea intereselor companiei sau pentru interesele persoanelor?  

Responsabilii cu protectia datelor acţionează în interesul persoanelor şi se asigură că organizaţiile respectă regulile etice pentru a-şi proteja clienţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite