Borbely: Vom rezolva problema UMF Târgu Mureş prin Hotărâre de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că, în cadrul coaliţiei de guvernare, s-a convenit că problema legată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş trebuie rezolvată printr-o Hotărâre de Guvern.

"În legătură cu UMF Târgu Mureş toată lumea e de acord, în coaliţie, că reprezentanţii Universităţii sunt în ilegalitate în momentul de faţă, întrucât nu aplică legea care prevede foarte clar ca la universităţile multiculturale să fie înfiinţate aceste linii. Babeş Bolyai şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş s-au conformat. Deci legea obligă acest lucru, nu este la latitudinea Senatului universităţii să decidă", a explicat liderul UDMR.

Borbely a declarat  că, la nivel de coaliţie, nu s-au hotărât încă la forma Hotărârii de Guvern, însă a insistat asupra importanţei adoptării unei astfel de Hotărâri, care marchează rezolvarea „unei probleme administrative" şi nu o „segregare" sau o „separare".

„În momentul de faţă, la Târgu Mureş, există învăţământ în limba maghiară, aproape jumătate din studenţi şi acum învaţă în limba maghiară. E vorba de o problemă administrativă, ca să aibă posibilitatea linia de predare în limba maghiară să aibă decani, prodecani şi să se gospodărească în funcţie de necesităţile învăţământului în limba maghiară", a mai afirmat liderul UDMR.

UDMR a ameninţat actualul Guvern cu ieşirea din coaliţie, dacă nu sunt respectaţi termenii în care minoritatea maghiară a fost de acord să sprijine actualul Guvern. Printre cerinţele UDMR se număra şi înfiinţarea unei secţii cu predare exclusiv în limba maghiară, în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite