Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: În 2021 avem mai mulţi bani la Sănătate, în ciuda minciunilor pesediste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Huţucă FOTO Facebook
Bogdan Huţucă FOTO Facebook

Deputatul liberal Bogdan Huţucă, preşedinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor i-a acuzat pe social-democraţi că se întrec într-un „concurs de minciuni şi de manipulări” în ce priveşte tema bugetului pe sănătate. Acesta afirmă că în realitate bugetul din acest an este mai mare decât cel din anii trecuţi.

„Declaraţiile liderilor PSD care acuză faptul că bugetul Sănătăţii este în 2021 mai mic decât în anul precedent sau decât în 2019 reprezintă o nouă dovadă că pentru socialişti politica este doar un concurs de minciuni şi de manipulări. În realitate, bugetul Sănătăţii în acest an este cu 750 de milioane de lei mai mare decât cel din 2020 şi cu 2.2 miliarde de lei mai mare decât cel din 2019. Când fac aceste declaraţii, pesediştii se luptă de fapt nu cu guvernul Cîţu ci pur şi simplu contestă matematica de clasa a II-a”, arată Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci. 

Liderul liberal mai afirmă că toate componentele sistemului de sănătate primesc în acest mai mulţi bani. 

„În acest an, comparativ cu anul trecut, avem o creştere de 6% pentru medicina primară, o creştere de 25% pentru ambulatoriile de specialitate, o creştere de 8% pentru sectorul paraclinic (analize medicale) şi o creştere de 1% pentru spitale, arată Huţucă.  

Acesta din urmă e de părere că bugetul de anul acesta trebuie raportat la un an normal, nu la unul de criză sanitară şi economică.

„Nu putem include şi anul acesta cheltuielile de anul trecut generate de pandemie şi finanţate în mod excepţional. În 2020 au fost cheltuieli excepţionale, precum plata subvenţiilor către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate sau plata concediilor medicale solicitate de români ca urmare a epidemiei de coronavirus. Astfel, anul trecut, cheltuielile cu concediile medicale au crescut cu circa 850 de milioane de lei faţă de 2019. De aceea, pentru 2021, guvernul prevede o revenire la normal, astfel şi cheltuielile cu concediile medicale vor fi mai mici (cu 800 de milioane de lei). 

Un alt indicator pe care trebuie să îl luăm îl calcul este subvenţia de la buget pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. În 2020 această subvenţie a fost una record, de aproximativ 9 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde mai mare decât în 2019. Această sumă s-a datorat însă faptului că veniturile din contribuţii au scăzut enorm, din cauza şomajului tehnic şi a altor măsuri de sprijin pe care Guvernul liberal le-a luat pentru a proteja angajatorii şi angajaţii din România. Pentru acest an, estimăm o revenire la normal, de aceea am alocat 6 miliarde de lei, cu aproape un miliard mai mult decât în 2019”, a mai relatat Huţucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite