Bogdan Hossu şi Vasile Ernu, la Adevărul Live: „Politicienii nu mai sunt sensibili la acţiunea de stradă. Ei spun: câinii latră, caravana trece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ernu şi Bogdan Hossu, în studioul Adevărul live  FOTO Eduard Enea
Vasile Ernu şi Bogdan Hossu, în studioul Adevărul live  FOTO Eduard Enea

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa şi Vasile Ernu, blogger Adevărul şi scriitor de stânga, au discutat astăzi, în studioul Adevărul live, despre drepturile angajaţilor şi modul în care aceştia sărbătoresc 1 Mai.

Bogdan Hossu: Comportamentul multinaţionalelor încearcă să elimine existenţa sindicatelor din interiorul lor. Problema luptei individuală este întotdeauna dificilă. Angajatorul îţi spune ”pa” şi nu-ţi mai dă explicaţii. Faptul că nu-i place figura ta sau nu-i plac ochii tăi este suficient să-ţi pierzi locul de muncă. Desconsiderarea cetăţeanului este deosebit de mare, lucru care se vede şi la muncitorii români plecaţi în străinătate.

Vasile Ernu: Statul social a devenit stat asistenţial. Deodată a devenit o chestiune negativă. Nu mai vorbim de cei care primesc pensii.

Hossu: În prestaţiile unui stat social intră şi educaţia, şi sănătatea. 

Ernu: Direcţia este că tot ce e de stat e rău în esenţă. Care merge spre ce? Spre privatizarea tuturor lucrurilor. Ni se spune că trebuie să fii fericit că ai un loc de muncă. În secolul XIX, se spunea: ai proprietate , ai drepturi. Acum se spune: ai loc de muncă, ai drepturi.

Hossu: Dacă am aduce înapoi cei 2,5 milioane de oameni care sunt pelcaţi, şomajul nostru ar ajunge la 45% şi am ajunge în top. 80% din decidenţii politci de astăzi, dintr-o lipsă de cultură politică, nu înţeleg că munca nu este o marfă. Este coparticipare între deţinătorul de forţă de muncă şi deţinătorul de active. În SUA se discută că lumea va intra în stagnare. 

Ernu: Marea criză na arătat că bogăţia celor puţini a crescut, iar sărăcia celor mulţi a crescut. Tot săracii au plătit preţul crizei. Fabricile au dispărut din vizorul omului occidental.Căderea comunsimului a fost o mină de aur pentru spaţiul occdental. Capitalismul occidental era blnăvior, bătrânel şi, deodată, s-a trezit cu o piaţă imensă. Aşa cum a fost comunismul, a avut grijă de sistemul de educaţie. Probelam noastră este cum micşorăm decalajele. Structural, noi avem o problemă. Marea infrastructură pe care noi o folosim, vrem nu vrem, este cea din anii 60 şi ne hrănim din ea.

Hossu (foto dreapta): Decalajul se măreşte în continuare, deşi ar fi trebuit să se micşoreze.Există un mic flux de reîntoarcere către sat, din lipsa de integrare a persoanelor în comunităţile orăşeneşti. Toate proiectele noastre sunt legate de imagine, trebuie să fie văzute. Infrastructura nu se vede. Nici măcar infrastructura de cale ferată nu o facem.

Bogdan Hossu FOTO Eduard Enea

În genral, mass-media, cât a mai rămas, nu este un element de dezbatere, ci unul politic. Nu reflectă interesul cetăţeanului. Într-o dezbatere publică, sunt cheaţi actori care politizează subiectul, nu aduc nicio rezolvare. S-o fi numind Partidul Social Democrat, dar nu are nimic în comun cu social-democraţia. Au mărit salariile decidenţilor politici, primarilor, deşi au o masă  de funcţionari în primării care nu primesc un leu în plus. Toată lumea se bate pe nuanţa creştin-democrată. Şi această doctrină era orientată către clasa de mijloc, nu către cea de sus. Astăzil, toţi politicienii sunt orientaţi către bunăstarea vieţii persoanle. Toate aceste lucruri, cetăţeanul de rând le simte.

Un furt de la stat înseamnă un furt din buzunarele noastre, ale tuturor.

Ernu (foto dreapta): Simplificând, totul ne aduce într-un fel de feudalism. Pentru politicieni, statul este propria moşie, iar cetăţeanul este un sclav. Dacă ne uităm la cine sunt politicienii, numărul dominat, spre 80%, sunt copii de ţăran. Însă, în întreg discursul lor, există ceva dispreţuitor faţă de propriile origini. E dureroasă chestia asta.

Vasile Ernu FOTO Eduard Enea

Hossu: Masa salarială a cetăţenilor însemană 25-30%. Credibilitatea sindicală este îndreptată către această ţintă. Nu ne-am propus să intrăm nici în Parlament, nici în Guvern, deşi sunt idei. Greva generală nu există în mentalul lucrătorilor. Am plecat de la salariaţi care erau în totalitate la stat, iar acum peste 60% sunt angajaţi în sistemul privat. Relaţia angajat-angajator s-a schimbat radical. Politicienii nu mai sunt sensibili la acţiunea de stradă. Ei spun: câinii latră, caravana trece. Astăzi, decidenţii sunt influenţaţi dacă sunt atacaţi la imaginea lor publică sau dacă sunt în faza unei mici revoluţii.

Numărul de protestatari faţă de legea sănătăţii, faţă de gazele de şist a fost foarte mic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite