Bogdan Aurescu, întrevederi cu Mahmoud Abbas şi preşedintele Parlamentului Israelian în cursul zilei de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a avut luni întrevederi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi cu preşedintele Knesset-ului (parlamentul unicameral al Israelului) Yuli-Yoel Edelstein, în cadrul unei vizite diplomatice întreprinse în zonă. Întâlnirile s-au axat pe crearea unui climat detensionat între cele două state, în scopul reluării negocierilor de pace israelo-palestiniene.

Potrivit unui comunicat al MAE, în timpul întrevederii cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale palestiniene în cadrul unor programe bilaterale şi multilaterale, ca o contribuţie concretă a României la susţinerea soluţiei celor două state.

Totodată, a fost discutat calendarul viitoarelor întrevederi bilaterale şi organizarea unei noi reuniuni a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian, prezidat de cei doi miniştri ai afacerilor externe, în prima parte a anului 2016.

Ministrul român de Externe a menţionat programele de burse în derulare, precum şi disponibilitatea extinderii numărului acestora, dar şi posibilităţile de extindere a cooperării bilaterale în domenii ca agricultura, sănătatea, exploatarea resurselor de apă.

"Şeful diplomaţiei române a discutat cu preşedintele palestinian despre situaţia actuală din Orientul Mijlociu şi despre perspectivele reluării negocierilor de pace cu Israelul, prilej cu care a pledat pentru stoparea urgentă a violenţelor recente şi pentru încurajarea măsurilor care să conducă la creşterea încrederii reciproce. A exprimat deschiderea României de a sprijini, inclusiv în cadrul UE, dar şi în plan bilateral, crearea atmosferei necesare pentru reluarea negocierilor directe de pace", precizează sursa citată.

De asemenea, el a lansat un apel pentru realizarea reconcilierii inter-palestiniene.

Înainte de întrevederea cu preşedintele Mahmoud Abbas, ministrul Bogdan Aurescu a depus o coroană de flori la mormântul fostului preşedinte palestinian Yasser Arafat, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministrul Aurescu a avut, la Ramallah, convorbiri cu prim-ministrul palestinian Rahmi Hamdallah şi respectiv cu ministrul palestinian al afacerilor externe, Riad al-Malki, aceasta fiind a doua întâlnire a celor doi miniştri în acest an, după întrevederea din aprilie din marja reuniunii ministeriale a UE cu partenerii sudici, de la Barcelona.

"În timpul întrevederilor au fost trecute în revistă teme vizând relaţiile bilaterale, dar şi aspecte privind evoluţiile regionale. Ambele părţi au confirmat dorinţa comună de a dezvolta atât dialogul politico-diplomatic, cât şi cooperarea economică şi sectorială", potrivit unui comunicat al MAE.

"În cadrul vizitei, cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat Programul de cooperare în domeniile educaţiei, culturii şi în alte domenii conexe între Guvernul României şi Guvernul Palestinei, care a reconfirmat interesul celor două părţi pentru consolidarea cooperării în domeniul academic", menţionează sursa citată.

Şeful diplomaţiei române şi demnitarii palestinieni au convenit că o nouă sesiune a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian, prezidată de cei doi miniştri ai afacerilor externe, care va fi organizată la Ramallah în prima parte a anului 2016, va constitui un bun prilej pentru a imprima un nou ritm colaborării bilaterale.

"Prim-ministrul Rahmi Hamdallah şi ministrul afacerilor externe Riad al-Malki au mulţumit României pentru acordarea de asistenţă instituţională, în special pe linia MAE, dar şi în domenii precum medicina de urgenţă sau agricultura, respectiv exploatarea resurselor de apă, în care se vor dezvolta proiecte comune în continuare. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că România oferă anual, începând cu anul 2012, 30 de burse tinerilor palestinieni în domeniile medicină, inginerie şi apărare civilă. A menţionat şi programul de pregătire a diplomaţilor realizat de Institutul Diplomatic Român, de care beneficiază şi diplomaţi palestinieni, respectiv asistenţa în materie de pregătire consulară şi bursele anuale oferite de Academia de Poliţie", se mai arată în comunicat.

În cadrul întrevederilor, au fost abordate pe larg şi evoluţiile actuale din Orientul Mijlociu, cu accent pe perspectivele Procesului de pace. "Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene. În actualul context marcat de creşterea violenţelor, şeful diplomaţiei române a pledat pentru măsuri imediate de aplanare a tensiunilor şi de condamnare comună a tuturor actelor teroriste sau de violenţă care subminează stabilitatea şi securitatea regională. De asemenea, a exprimat disponibilitatea şi deschiderea României de sprijini evoluţii pozitive pentru reluarea negocierilor directe, subliniind că abordările unilaterale nu pot conduce la soluţii durabile", se precizează în comunicatul MAE.

"În discuţii a fost abordat, de asemenea, dosarul sirian, mai ales în contextul intervenţiei militare ruse, care complică trecerea spre o soluţie negociată, politică, a crizei siriene", menţionează sursa citată.

Cooperarea pe linie militară cu Israelul, discutată cu preşedintele Knesset-ului

Întâlnirea dintre ministrul român de Externe şi preşedintele Knesset-ului a avut loc după ce, în urmă cu mai puţin de două săptămâni, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu oficialul israelian în contextul vizitei întreprinse de acesta în România.

"În cadrul discuţiilor, ministrul român al afacerilor externe a exprimat satisfacţia pentru dialogul cuprinzător avut cu interlocutorul său în contextul recentei vizite a oficialului israelian în România. Bogdan Aurescu a subliniat interesul pentru menţinerea unei dinamici ridicate a dialogului bilateral, în vederea continuării parcursului ascendent înregistrat în ultimii ani în cooperarea dintre cele două ţări, inclusiv pe linia celor două parlamente. A subliniat importanţa organizării, anul viitor, a unei noi reuniuni comune de guvern, respectiv a primei reuniuni a Comisiei Mixte Economice", se arată într-un comunicat transmis de MAE.

"Preşedintele Knessetului a apreciat că actuala vizită în Statul Israel a şefului diplomaţiei române reprezintă o continuare firească a parcursului dialogului politic româno-israelian şi transmite semnalele necesare pentru accelerarea cooperării economice şi strategice între cele două ţări. De asemenea, a exprimat interesul părţii israeliene pentru proiecte comune în domenii de vârf, ca IT, cercetare şi dezvoltare, energii regenerabile şi altele, iar ministrul român de externe a subliniat oportunităţile de investiţii în România, care are o economie în creştere", menţionează sursa citată.

Cei doi oficiali au discutat şi despre cooperarea pe linie militară, inclusiv pornind de la implicarea şi experienţa României şi a Israelului în domeniul apărării antirachetă, precizează MAE.

"Ministrul român a exprimat îngrijorare pentru valul recent de violenţe din Israel şi a îndemnat la reţinere şi măsuri de calmare a situaţiei din partea tuturor părţilor implicate. A subliniat importanţa creării unui climat detensionat şi a restabilirii încrederii ca precondiţie pentru reluarea negocierilor directe de pace cu partea palestiniană, oferind sprijinul părţii române în acest sens, în cadru bilateral şi multilateral", se mai arată în comunicatul MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite