Bogdan Aurescu: Demersurile pentru crearea Curţii internaţionale împotriva terorismului ar trebui reluate mai activ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a semnat, luni, în Cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Spaniei, prilej cu care a stabilit împreună cu însărcinatul cu afaceri al oficiului diplomatic să fie reluate "mai activ” demersurile pentru crearea Curţii internaţionale împotriva terorismului

"Am reiterat în numele preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi al Administraţiei Prezidenţiale condamnarea fermă din partea României faţă de actele teroriste abominabile care au avut loc în Spania săptămâna trecută, acte teroriste care, din păcate, au produs 14 morţi, peste 100 de răniţi, înclusiv, iarăşi, din păcate, şi cetăţeni români printre răniţi. Am exprimat, de asemenea, solidaritatea României faţă de poporul spaniol şi faţă de autorităţile spaniole, precum şi hotărârea fermă a României de a continua cooperarea strânsă cu Spania şi cu celelalte state europene implicate în combaterea fenomenului terorist”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a reiterat "urările de însănătoşire grabnică pentru cei răniţi şi sentimentele de compasiune pentru familiile victimelor şi de încurajare pentru familiile celor răniţi”.

"De asemenea, am reamintit faptul că, împreună cu Spania, în 2015, am lansat o iniţiativă de creare a unei Curţi internaţionale împotriva terorismului şi discutând chiar şi acum cu însărcinatul cu afaceri al ambasadei Spaniei, am stabilit împreună să reluăm demersurile şi mai activ pentru ca această iniţiativă să fie realizată”, a completat consilierul prezidenţial.

Întrebat ce asigurări sunt că România se poate apăra împotriva terorismului, Bogdan Aurescu a răspuns: „Sunt convins că autorităţile române care au competenţe în acest domeniu au făcut şi fac tot ceea ce este posibil, tot ceea ce stă în atribuţiile lor pentru a face în aşa fel încât vieţile cetăţenilor români, sănătatea lor să nu fie pusă în pericol”.

El a susţinut că "fenomenul terorist în Europa, şi nu numai, este în creştere de amplitudine şi de frecvenţă, ceea ce necesită fără îndoială un efort sporit de coordonare, de cooperare la nivel european şi internaţional în acest domeniu”.

La remarca presei, care i-a spus că Liviu Dragnea a lansat o invitaţie că ar fi bine să se aşeze la masă toţi oficialii români ca să discute dacă e nevoie de o modificare legislativă în privinţa terorismului, consilierul prezidenţial a precizat că, în cazul în care va exista o propunere concretă, şeful statului o va analiza şi va lua deciziile care se impun.

"Având în vedere că portofoliul meu se referă la politică externă, nu aş vrea să comentez această chestiune. Ceea ce pot să vă spun este că dacă va exista o propunere concretăă adresată preşedintelui României, ea va fi cu siguranţă analizată şi vor fi luate deciziile care se impun”, a conchis Bogdan Aurescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite