Bogaţii care vor să ajungă primari. Cum au făcut avere cei mai înstăriţi candidaţi înscrişi pentru alegerile locale din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre oamenii politici care şi-au anunţat candidatura pentru alegerile locale din 5 iunie 2016 au averi însemnate. „Adevărul“ vă propune o analiză a modului în care s-au îmbogăţit cei mai înstăriţi candidaţi la primăriile din oraşele României.

ALBA. Cei mai bogaţi candidaţi la Primăria Alba Iulia: case, terenuri şi maşini

Principalul contracandidat al actualului primar, deputatul Călin Potor (foto în dreapta), a anunţat că se înscrie încompetiţia pentru primărie din partea PSD. Potor deţine împreună cu familia două terenuri intravilane şi unul agricol în suprafaţă de 7,5 hectare, primit moştenire. Deputatul are două case, dintre care una primită moştenire, un apartament şi un spaţiu comercial, precum şi patru maşini: un Mercedes, un Peugeot, un VW şi o motocicletă. Potor nu a declarat conturi bancare, dar are două credite: unul de 100.000 de franci şi unul de 87.000 de lei. Familia Potor a avut un venit anual de circa 100.000 de lei. 

calin potor
calin potor

ARAD. Averile principalilor candidaţi la funcţia de primar al municipiului Arad

image

Ionel Ciupe este candidatul ALDE la Primăria Arad. Acesta este consilier municipal şi om de afaceri. Deţine împreună cu soţia un teren intravilan şi unul agricol în judeţul Arad şi două case de locuit cu  suprafaţă totală de peste 1.000 de metri pătraţi. Tablourile şi bijuteriile familiei Ciupe ajung la 32.000 de euro. Veniturile anuale sunt compuse din indemnizaţia de consilier local - 5.900 de lei, cea de membru în AGA CET Hidrocarburi – 13.800 de lei, din activităţi agricole - 8.000 de lei, din afacerea personală, aproximativ 25.000 de lei şi salariul soţiei sale - 49.000 de lei.

ARGEŞ. Ce avere are primarul de la Topoloveni

Actualul primar de la Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă (PSD), este cel mai bogat dintre toţi candidaţii pentru alegerile locale din 5 iunie, în judeţul Argeş. E e şi cel mai longeviv primar de oraş din judeţ. După cum precizează în declaraţia de avere din iunie 2015, primarul Boţârcă a înstrăinat un teren comercial pentru care a primit 162.015 lei şi un spaţiu comercial pentru care a încasat 67.000 lei. Valoarea conturilor în bănci se ridica, anul trecut, la 276.516 lei. Boţârcă şi-a împrumutat cei doi fii cu suma totală de 475.000 lei. Din indemnizaţia de primar a obţinut 77.190 lei, din chirii - 20.681 lei, din pensii - 7.615 lei, iar din exploataţii agricole - 81.880 lei.

image

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Candidatul care învârte afaceri de 5,5 milioane de euro

Nouă candidaţi au anunţat că intră în cursa pentru Primăria Bistriţa. Aşa se face că în Bistriţa nu există partid fără vreun candidat. Printre cei care deja fac administraţie, consilieri locali, actualul edil, un parlamentar, un fost preşedinte de Consiliu Judeţean s-au strecurat şi doi afacerişti. Unul dintre ei, Petru Sigartău, pare să fie cel mai bogat dintre candidaţii la Primăria Bistriţa. Compania pe care o conduce, Comsig, va face anul acesta 24 de ani de funcţionare şi are o cifră de afaceri de 5,5 milioane de euro. 

petru sigartau bn

BOTOŞANI. Cât de bogaţi sunt cei care vor să ajungă edil la Botoşani

Rivalul actualului primar este un fost primar, Cătălin Flutur. În prezent este director la societatea subordonată Consiliului Local, Locativa S.A.. Deţine, oficial, un apartament de 78 de metri pătraţi în municipiul Botoşani, cumpărat din 1996. În acte, Flutur nu are terenuri în proprietate. În schimb, are bijuterii în valoare de 10.000 de euro, părţi sociale, la diferite firme, în special din industria farmaceutică şi hotelieră. Flutur încasează anual un salariu de peste 57.000 de lei, la care se adaugă cel al soţiei de aproape 80.000 de lei.  

image

BRAŞOV. Topul averilor candidaţilor la Primăria Braşov

Topul celor mai bogaţi candidaţi la Primăria Braşov este deschis de candidatul independent Cornel George Comşa, actual deputat de Alba. Acesta deţine un teren de 515 mp, intravilan, la Sulina (Tulcea), dar soţia sa a cumpărat 4 ha teren intravilan şi 5,75 ha de pădure la Poiana Mărului (Braşov), 1.400 mp la Maliuc (Tulcea), 9.600 mp la Vulcan (Braşov) şi a moştenit 400 mp la Moieciu şi 500 mp la Braşov. Comşa are o casă de 200 mp la Alba Iulia, un apartament de 118 mp la Braşov şi jumătate dintr-unul de 84 mp la Bucureşti. 

image

BRĂILA. PSD-istul Dragomir şi PNL-istul Boboc stau bine la capitolul terenuri şi case

Marian Dragomir are trei terenuri extravilane, unul de 0,5 hectare în comuna Chiscani, de unde provin rudele sale, unul de 4,12 ha pe raza comunei Tichileşti şi unul în judeţul Galaţi. Mai are în proprietate, cu soţia sa, un teren intravilan în comuna Chiscani, cu o suprafaţă de 2.082 metri pătraţi. Tot la Chiscani, Dragomir deţine o casă formată din parter şi etaj, în suprafaţă totală de 260 mp, iar în municipiul Brăila, acesta locuieşte cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de 56 mp. Conform declaraţiei de avere, Dragomir conduce un Peugeot 206 fabricat în 2008 şi are un credit de 128.831,7 lei. 

image

BUZĂU. Social-democraţii atacă Primăria Buzău cu artileria grea

Constantin Toma a declarat că opţiunea de a candida reprezintă doar o provocare personală. Nu am nevoie de salariul de primar, e doar o provocare personală de a moderniza acest oraş şi sunt încrezător că voi reuşi, a declarat omul de afaceri. Toma nu cochetează pentru prima dată cu politica, el fiind senator în legislatura 2000 - 2004 în judeţul Buzău, tot pe listele PSD. E de meserie inginer şi a intrat în afaceri în primii ani de după Revoluţie. Vindea căruţe, iar mai târziu s-a apucat şi de afaceri cu tractoare, în colaborare cu firma italiană Landini. 

toma

CĂLĂRAŞI. Edilul bogat în datorii: Daniel Ştefan Drăgulin, primarul cu 2 case şi 5 credite

Edilul de pe malul Borcei are 2 case, 3 maşini, dar şi 5 credite la bănci. Deţine un apartament şi o casă la ţară, ambele pe numele soţiei, dobândite în 1997 şi 2008. Parcul auto din proprietatea primarului se compune din 3 maşini: Suzuky SX4, un Mercedes Benz E 200 CDI şi un Ford Focus, ambele fabricate în 2008. La capitolul datorii, Drăgulin are o întreagă colecţie: 57.046 de euro, împrumutaţi în 2011 de la BT, 24.013 lei de la BRD Finance IFN SA, două carduri de credit făcute în 2009 şi 2010 de 11.600, respectiv 18.134 lei şi un alt credit de 36.218 lei, scadent în 2017 la Banca Transilvania. 

calarasi dragulin

CLUJ. Trebuie să fie un candidat la primărie bogat? 

Cel mai avut candidat la funcţia de primar al Clujului este Octavian Buzoianu, om de afaceri şi unul dintre milionarii oraşului. Are 61 de ani, este căsătorit cu Anca Dana Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj. A fost vicepreşedinte la Ursus, fost consilier local (1998-2002), project manager la Opera Plaza (primul hotel de 5 stele al oraşului; 2007-2012), iar din 2012 şi în prezent e project manager la Cluj Business Center. Candidează ca independent, dar au anunţat oficial că-l susţin filialele clujene a PSD, ALDE ŞI UNPR. 

image

CONSTANŢA. Principiul afişat de candidaţii la Primăria Constanţa: „Sărac şi cinstit“. Modelul Mazăre a adus DNA-ul în control

Claudiu Palaz (PMP), fost prefect, a cerut descretizarea declaraţiilor de avere a candidaţilor la alegerile locale, depunând în acest sens, pe site-ul său, documente din anii în care era secretar general al prefecturii sau chiar prefect (din anii `90 până în 2012). Acestea arată, prin decizii de instanţă şi prin parafa ANI din 2015, că averea sa (jumătate de clădire la Târgovişte, două maşini de teren, acţiuni la SIF-uri, credite la bănci) este justificată şi este obţinută prin salarizarea de funcţionar public. 

claudiu palaz ct

DÎMBOVIŢA. Candidatul cu maşini de lux, case şi terenuri, din comuna Butimanu

După ce a condus timp de trei mandate primăria, Marin Dragnea e gata să lase destinele administraţiei locale pe mâinile fiului său, Gabriel Cezar Dragnea (foto Facebook). Fiul va candida din partea PNL. Averea familiei este una impresionantă. Potrivit ultimei declaraţii de avere care există pe internet, Marin Dragnea deţine 3 case (în Luciana, Butimanu şi Buftea), un apartament, două spaţii de producţie şi mai multe terenuri, un Aro, un Mercedes şi un VW Passat, o combină, tractoare, pluguri şi conturi de 600.000 euro şi 600.000 lei, precum şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro.

image

GALAŢI. „Baronul” Durbacă îşi ţine averea de 6,5 milioane de euro pe numele rudelor şi pe firme

„Baronul” Eugen Durbacă (ALDE, dar fost în PDSR, PSD, PD, APR, PAR, PUR, PC) este cel mai bogat dintre cei 13 candidaţi anunţaţi la Primăria Galaţi, deşi, paradoxal, pare destul de sărac pentru neavizaţii care-i citesc declaraţia de avere. Secretul stă în faptul că actualul senator în vârstă de 73 de ani a ales să nu-şi ţină averea (evaluată la peste 6,5 milioane de euro) pe persoană fizică, ci are proprietăţile pe numele soţiei şi copiilor, precum şi în patrimoniul a trei firme unde este acţionar majoritar: Deltarom SA, Delta COM 93 SRL şi Agro Decvrm SRL. 

image

HUNEDOARA. Moştenitorul baronului Resmeriţă la Primăria Lupeni

Cristian Resmeriţă are 36 de ani, e deputat PSD din 2008 şi candidează la Primăria Lupeni pe locul care va fi lăsat liber de tatăl său, Cornel Resmeriţă, omul care a condus administraţia locală din anul 2004. Dacă în declaraţia sa de avere din anul 2008, Cristian Resmeriţă trecea doar un apartament şi o Dacia Logan, în cea mai recentă declaraţie de avere a parlamentarului, din ianuarie 2016, sunt înregistrate: un teren intravilan de 432 mp în Lupeni, cumpărat, un apartament în Lupeni, cumpărat, un apartament în Vulcan, primit cadou de la părinţi, o vilă de 243 de metri pătraţi construită în Lupeni, trei maşini (Skoda, Peugeot şi Mazda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro. 

image

IAŞI. Ce averi au candidaţii la funcţia de primar al municipiului Iaşi. Un deputat cu Bentley, pe primul loc

În top, detaşat, se situează deputatul independent Viorel Blăjuţ (foto Ziarul de Iaşi), cel care a intrat în Parlament în 2012, din partea PPDD. Blăjuţ deţine una dintre cele mai importante firme de prevenire şi securitatea a incendiilor, Iaşisting, una dintre cele mai vechi societăţi cu acest profil din Iaşi. Potrivit declaraţiei de avere depuse în 2015, deputatul deţine 5,7 hectare de teren agricol şi 19 hectare de pădure la Miroslava. Mai deţine un apartament, o casă şi o casă de vacanţă, două maşini - o Dacia Duster şi un Bentley Continental. Viorel Blăjuţ are datorii la bănci de aproximativ 400.000 de lei şi 50.000 de euro şi a câştigat, potrivit declaraţiei din 2015, aproape 60.000 de lei din salariul de parlamentar.

viorel blajut

MARAMUREŞ. Averea primarului Cherecheş. Donaţia de 1,5 milioane de euro pentru care a fost verificat de ANI

Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul primăriei, Cătălin Cherecheş deţine trei terenuri intravilan, în suprafaţă de 367, 2.000 şi respectiv 74 metri pătraţi. Potrivit documentului, pe primele două le deţine împreună cu mama sa, Viorica Cherecheş. Mai are în proprietate trei clădiri în Baia Mare, în suprafaţă de 373,5; 281,1 şi 16,57 mp. Primele două sunt proprietate comună cu mama sa, ca şi terenurile, dobândite în 2002, iar cel de-al treilea, ca şi terenul, este dobândit în 2016, prin distribuire active din lichidare societateşi este vorba despre parcare subterană. Mai are un autoturism marca Porche Cayene.

image

MEHEDINŢI. Cât de bogaţi sunt cei care vor să devină edil la Drobeta Turnu Severin

Gabriela Dobrotă a condus şi coordonat activitatea unor coloşi ai industriei grele din România, printre care „Laminorul” Focşani, „Sometra” Copşa Mică sau „Cuprom” Bucureşti, iar acum este unul din puţinii manageri de criză din România. A absolvit Facultatea de Prelucrări Metalurgice din Galaţi la începutul anilor ’80 şi se pare că acest domeniu profesional i s-a potrivit ca o mănuşă. A reuşit într-un domeniu în care cei mai mulţi dintre angajaţi sunt bărbaţi. Eu am un simţ tehnic foarte bun, am inima deschisă şi sunt curajoasă. Sunt foarte puţini oameni în branşa asta, de aceea nu am avut mai puţin de două proiecte o dată. Cred că suntem vreo şase astfel de manageri, spune Gabriela Dobrotă.

image

NEAMŢ. Liviu Harbuz a făcut avere din medicina veterinară şi vrea să devină primar în oraşul natal

Deputatul de Neamţ Liviu Harbuz (53 de ani) este candidatul susţinut de PSD la alegerile locale din iunie pentru funcţia de primar la Piatra Neamţ. Liviu Harbuz este proprietarul unei case în Bucureşti (360mp), cumpărată în 1996, iar în 2012 a achiziţionat un teren de 373 mp şi trei apartamente în Mallnitz, o staţiune din Austria căutată de turişti pentru domeniul schiabil de pe muntele Ankogel (12,5 km de pârtii). Harbuz deţine o maşină Volvo, a moştenit bijuterii de 6.000 de euro şi are două ceasuri care valorează 7.000 de euro. În conturi bancare a economisit 257.906 lei şi 56.619 euro, bani care provin din veniturile aduse de diferitele calităţi deţinute. 

image

OLT. Cel mai înstărit este, oficial, candidatul UNPR de la Caracal, Ion Dinoiu

Ion Dinoiu, 65 de ani, în prezent directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale şi Resurse Radioactive din Măgurele, este, oficial, cel mai înstărit candidat înscris în competiţia electorală din iunie, din judeţul Olt. Vrea postul de primar al Caracalului, candidând din partea UNPR.
Numai din salariu a câştigat anul trecut, conform declaraţiei acordată 
„Adevărul“, peste 125.000 lei. Soţia sa este director general al fabricii de confecţii Romaniţa Caracal (firma familiei soţiei), funcţie din care, spre exemplu în 2010 (conform declaraţiei din 2011 a lui Ion Dinoiu, pe atunci consilier judeţean din partea PDL), a încasat peste 300.000 lei.

image

PRAHOVA. Edilul din Prahova a cărui bogăţie nu încape în declaraţia de avere

Adrian Bălănescu, actualul primar, din 2012, al comunei prahovene Plopu, şi candidat, din partea PNL, la un nou mandat, are atât de multe proprietăţi încât rubricile standard din declaraţia de avere nu sunt suficiente pentru a trece toate proprietăţile. Bălănescu are 11 terenuri, în intravilan şi extravilan, dobândite în perioada 2006-2013, trei garsoniere în Ploieşti, trei case de locuit, în Plopu şi Bucov, o comună învecinată, şi trei spaţii comerciale în Ploieşti. Edilul are şi un garaj impresionat, un BMW cu an de fabricaţie 2004, un SEAT din 2006, un Audi din 2010 şi o remorcă din 2007, toate cumpărate.

balanescu prahova

SĂLAJ. Un independent conduce topul

Gheorghe Stanciu, un om de afaceri sălăjean ce şi-a depus deja candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Zalău, este, la o primă analiză, cel mai înstărit dintre candidaţii înscrişi în cursa electorală. El a obţinut anul trecut, numai din dividende, aproximativ 350.000 de lei. Potrivit propriilor declaraţii, Gheorghe Stanciu deţine câteva terenuri, o casă de locuit în Zalău, în suprafaţă de 224 de metri pătraţi, bijuterii în valoare de 5.000 de euro şi conduce un Volkswagen fabricat în 2008. Spectaculoase sunt veniturile omului de afaceri. În 2015, spre exemplu, din dividende am obţinut 340.000 - 350.000 de lei, ne-a declarat candidatul. 

gheorghe stanciu

SIBIU. Ce averi au principalii candidaţi al Primăria Sibiu

Cel mai înstărit competitor anunţat până acum în cursa electorală de la Sibiu este fostul prefect al oraşului, Ovidiu Sitterli, care candidează din partea PSD. Fostul prefect al Sibiului, Ovidiu Sitterli, candidat PSD la Primăria Sibiu deţine, potrivit ultimei declaraţii de avere, un apartament, cotă parte dintr-un altul dobândit prin moştenire şi un autoturism Ford Focus fabricat în 2007. În anul 2014 a câştigat 75.720 de lei din salariul de prefect şi 7.302 lei din închirierea unui imobil. 

image

SUCEAVA. Deputatul sucevean Alexandru Băişanu, candidatul ALDE la Primăria municipiului Suceava are o avere impresionantă

Deputatul Alexandru Băişanu, candidatul ALDE la Primăria Suceava deţine o avere impresionantă. Conform ultimei sale declaraţii de avere, Băişanu are 1,6 hectare de teren în comuna Suceviţa, 0,5 hectare în comuna Horodnic de Sus şi 664 de metri pătraţi de teren intravilan în municipiul Suceava. Mai deţine o casă de vacanţă de 400 de mp la Suceviţa, o casă de locuit de 460 de mp la Suceava şi spaţii comerciale de 327 de mp tot în Suceava. Pe numele său sunt două maşini, un BMW şi un Audi, bijuterii în valoare de 50.000 de euro, precum şi obiecte de artă tot în valoare de 50.000 de euro.

image

TIMIŞ. Maşinile, casele şi banii principalilor candidaţi pentru funcţia de primar al Timişoarei: „Eu pot trăi şi cu 100 de lei”

Nicolae Robu (PNL), Florică Bârsăşteanu (PSD), Adrian Orza (independent), Marius Dugulescu (PMP), Adrian Borugă (M10) şi Petrică Folică (PND) se bat la alegerile locale din acest an pentru funcţia de primar al Timişoarei. Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, înscris în cursă pentru un nou mandat, a declarat în repetate rânduri că salariul de primar este prea mic raportat la responsabilităţile pe care le are. Robu face un titlu de glorie din faptul că, după o carieră universitară în care a fost şi rector încă locuieşte la bloc şi deţine o maşină Renault Laguna din anul 2001.

Nicolae Robu

TELEORMAN. Averile principalilor candidaţi la funcţia de primar al municipiului Alexandria

Principalul contracandidat al primarului, Florin Titirişcă (PNL) vine din mediul privat. Manager de firmă privată, Titirişcă deţine în Alexandria trei apartamente, toate dobândite prin vânzare-cumpărare în perioada 1997-2005. Pe numele său, în prezent consilier local, nu apare în declaraţia de avere nicio maşină. Titirişcă are bijuterii şi colecţii de artă în valoare de 20.000 de euro, peste 73.000 de lei în conturi. Omul de afaceri are un împrumut la bancă, contractat în 2008, în valoare de 113.300 euro. Din funcţia de general manager al firmei sale, SC Cronos Distribuţie SRL, Florin Titirişcă a câştigat  21.467 lei, iar din indemnizaţia de consilier local 7.096 lei.

image

VASLUI. Chirurgul-senator de la Huşi, cel mai înstărit bugetar candidat la fotoliu de primar din judeţul Vaslui

Considerat ca fiind unul dintre cei mai titraţi chirurgi din judeţul Vaslui, Nelu Tătaru este, aparent, un bugetar sărac-lipit. În realitate, e unul dintre cei mai înstăriţi candidaţi bugetari pentru funcţia de primar. Potrivit declaraţiei de avere, Nelu Tătaru nu deţine casă, nu deţine maşini sau alte bunuri de valoare. Nu are depozite în bănci, dar nici datorii. Nelu Tătaru a intrat în Parlamentul României, fiind chiriaş într-un apartament ANL, la care însă a renunţat după ce presa locală a scris că, în realitate, medicul locuieşte într-o vilă impozantă, cu piscină interioară, la intrarea în municipiul Huşi, evaluată la peste 500.000 de euro. 

chirurg tataru vs

VÂLCEA. Ex-primarul condamnat la închisoare, printre bogaţii oraşului

Mircia Gutău a fost şi rămâne unul dintre cei mai bogaţi râmniceni, deşi, de când şi-a anunţat candidatura pentru al treilea mandat de primar în Râmnicu Vâlcea susţine că a sărăcit brusc şi singura care aduce bani în casă ar fi soţia, notar de profesie. Potrivit declaraţiei de avere, în 2008, familia Gutău deţinea bijuterii în valoare de 30.000 de euro şi realiza un venit anual de peste 900.000 de lei, din care 856.000 de lei venituri realizate de soţia acestuia, al cărui cabinet notarial a „înflorit“ din anul în care Mircia Gutău a intrat în administraţia publică locală. În 2010, Mircia Gutău a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, fiind eliberat condiţionat doi ani mai târziu. 

image

VRANCEA. Firmele liberalului Ion Ştefan, profit de trei milioane de euro în 2015

Candidatul PNL la Primăria Focşani este puţin cunoscut în mediul politic, dar respectat în zona afacerilor. Ion Ştefan (47 de ani) este patronul grupului de firme Balcanic Prod, cea mai mare societate din România cu profil de producţie şi export de mase plastice. De profesie inginer electromecanic, n-a lucrat niciodată la stat şi, potrivit spuselor sale, n-a avut prin firmele sale nici contracte cu statul. Cele patru firme Balcanic, pe care le conduce împreună cu fratele său, au avut în 2015 o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro şi un profit de 3 milioane de euro, bani pe care Ion Ştefan spune că-i reinvesteşte în firma în care lucrează 135 de angajaţi. „Nu am conturi în străinătate, conturi secrete, nu am firme offshore şi sunt asociat în patru firme ale Balcanic. Firma a fost declarată în 2014 campioană în business în zona Moldovei. În 2015 am plătit la bugetul statului 18 milioane de lei“, a declarat Ion Ştefan.

image

Mai puteţi citi:

Popi în politică, chiar şi împotriva Sinodului. Păcatele candidaţilor în sutane care îl lasă pe Dumnezeu pentru fotolii de consilieri şi de primari

Mai mulţi preoţi din ţară au anunţat că s-au decis sau că intenţionează să candideze pentru un post de consilier local, judeţean sau de primar, fie ca independenţi, fie din partea unor partide. Şi asta chiar dacă îşi vor pune în cap Sinodul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite