Bogătaşii pe care i-am ales să ne conducă. Lista celor mai înstăriţi bugetari din România. Cum au făcut avere Blaga, Sebastian Ghiţă sau Robert Negoiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga sau Robert Negoiţă sunt doar câţiva dintre aleşii României cu averi uriaşe. FOTO Adevărul
Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga sau Robert Negoiţă sunt doar câţiva dintre aleşii României cu averi uriaşe. FOTO Adevărul

Oameni de afaceri sau simpli oportunişti, cea mai bună parte dintre aleşii noştri de astăzi sau de ieri nu se pot plânge de sărăcie. Unii, ceva mai modeşti, cu „doar“ câteva apartamente, alţii, cu averi moştenite. Unii au datorii de milioane, alţii au sute de mii de euro în bijuterii. De la primari şi până la senatori şi deputaţi, adevarul.ro vă prezintă „catalogul“ de bogăţie a celor pe care i-am ales, oraş cu oraş.

Cine a zis că a avea salariu de bugetar este o pierdere de timp înseamnă că a avut o slujbă obişnuită, cu un salariu obişnuit. Nu este însă şi cazul unora din următorii salariaţi ai statului, numiţi “bugetari de lux”, care, din diverse posturi, o duc binemersi. Desigur, unii aveau o situaţie materială excelentă înainte de a deveni bugetari, dar, atunci, oare de ce "s-au transferat" la stat dacă nu pentru… privilegiile ce vin odată cu funcţia?!

În judeţul Olt, unul dintre cei mai avuţi bugetari este chiar preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.

Aici sunt banii aleşilor dumneavoastră. Politicieni ai Constanţei, rezervaţi în declaraţiile de avere

Judeţul Constanţa este o mină de aur, care nu duce lipsă de milionari. Constanţa are latifundari şi mari colecţionari de artă-bijuterii-timbre-numismatică, care activează în administraţia publică sau în Parlament. Când s-au lansat în politică, aleşii erau deja oameni bine situaţi material. Intrarea în politică i-a făcut, însă, oameni. Previzibil, cei mai aranjaţi din punct de vedere financiar sunt membrii PSD Constanţa, care fac parte din anturajul lui Radu Mazăre. 

Având monopol pe judeţ de la începutul anilor 2000, băieţii deştepţi ai Constanţei nu trebuie să-şi mai facă griji în această viaţă, nici pentru următoarele generaţii. Fac parte din topurile celor mai bogaţi români, dar declaraţiile de avere sunt ponderate.

Consilieri cu averi de aproape un milion de euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, se află în topul  celor mai bogaţi preşedinţi de consilii judeţene. O statistică din anul 2011, adică din cursul mandatului trecut, arată că Ioţcu era situat pe locul cinci în clasamentul averilor şefilor de CJ-uri, cu o avere estimată la aproape 734.000 de euro.

Deşi după alegerile locale din vara anului trecut nu a mai apărut nici un clasament al averilor şefilor de consilii judeţene din ţară Nicolae Ioţcu pare a rămâne în top.

Oameni de afaceri sau simpli oportunişti, cea mai bună parte dintre aleşii noştri de astăzi sau de ieri nu se poate plânge de sărăcie. Unii, ceva mai modeşti, cu „doar” câteva apartamente, alţii, cu averi moşteninte. Unii au datorii de milioane, alţii au sute de mii de euro în bijuterii. De la primari până la senatori şi deputaţi, oricine aruncă o privire pe declaraţiile lor de avere are impresia că citeşte un veritabil top de bogăţie.

Cei mai bogaţi aleşi ai Bucureştiului se lăfăie în vile şi mii de hectare de teren.

Viceprimarul Virgil Popa, primarul Klaus Iohannis sau deputatul Mircea Cazan sunt cu siguranţă printre cei mai bogaţi aleşi ai Sibiului. Nu stau mai prejos nici deputatul Mircea Cazan, care deţine singur sau împreună cu membri ai familiei 10 imobile, senatorul Viorel Arcaş sau consilierul judeţean Lucian Cioca.

Aleşii din Sibiu nu sunt foarte departe de ceilalţi aleşi din marile oraşe din ţară atunci când vine vorba de averile lor.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea (PDL) şi preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu (PSD) au acumulat destule bunuri de-a lungul timpului. În timp ce primarul a investit masiv în imobiliare, preşedintele păstrează numai trei case şi două terenuri. A avut, însă, un venit consistent în 12 luni (înainte de depunerea declaraţiei de avere, în vara anului 2012).

Bunurile aleşilor tulceni: ce averi au acumulat şefii administraţiei locale.

Colecţionari de lux în Dolj

Gheorghe Neţoiu, Florea Voinea, Nicolae Vasilescu şi Cosmin Enea, sunt parlamentarii care n-au grija zilei de mâine. Au Averile parlamentarilor din Dolj pentru care nu contează salariile

Europarlamentarul sătmărean Ioan Mircea Paşcu şi fostul ministru, acutalmente deputat, Ovidiu Silaghi se pot mândri cu o avere considerabilă în conturi. De remarcat este că cei doi aleşi au o pasiune pentru colecţionarea obiectelor de artă şi a bijuteriilor. Împreună, cei doi deţin astfel de accesorii în valoare de 105.000 de euro.

Doi politicieni din Satu Mare sparg rubricile prin pasiunea pentru obiecte de artă/bijuterii.

În Vrancea, deviza ”Să trăiţi bine!” funcţionează

Unul dintre cei mai bogaţi demnitari vrânceni este deputatul PNL Laurenţiu Ţigăeru Roşca, ginerele omului de afaceri Vasile Roşca. Acesta se află la primul mandat de parlamentar, dar a intrat în politică cu bani făcuţi din afaceri. Criza i-a adus în pragul sărăciei pe cei mai mulţi vrânceni, nu însă şi pe aleşii lor, care în plan personal o duc extraordinar de bine.

Aleşii noştri au ieşit, de cele mai multe ori, în evidenţă prin averile impresionante pe care le au. De departe, cel mai înstărit ales din judeţul Vaslui este Ana Birchall, cea care a prins un post de parlamentar la alegerile din decembrie, anul trecut, în Colegiul numărul 5 Zorleni.

Ana Birchall este cel mai avut ales din Vaslui

Elena Udrea în vârful topului din judeţul Neamţ

În acest moment politicienii se află printre cei mai bogaţi oameni din ţară. Dintre toţi aleşii judeţului Neamţ, cea mai mare avere o are Elena Udrea, deputatul din Colegiul 4 Roman – Ion Creangă. Politicienii din Neamţ se află în topul celor mai bogaţi oameni din România.

Braşoveanul Ion Diniţă este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari. Este lider al filialei Braşov a Partidului Conservator şi a obţinut mandatul candidând din partea USL.

Ion Diniţă deţine 15 imobile: nouă apartamente, trei case de locuit şi trei case de vacanţă. În declaraţia de avere a mai menţionat  40 de terenuri în Sighişoara. Constanţa, Braşov, Brăila, dar şi în străinătate, în Marea Britanie, suprafaţa totală depăşind 260.000 de metri pătraţi. Ce averi au cei mai înstăriţi aleşi din Braşov.

Avere colosală din declaraţia celui mai bogat parlamentar

Mare colecţionar de ceasuri scumpe şi obiecte de artă, afaceristul politician este unul dintre cei mai tineri milionari din topurile financiarile de profil. Ales deputat de Prahova din partea USL, după alegerile parlamentare din decembrie, omul de afaceri Sebastian Ghiţă este, potrivit declaraţiei de avere depuse la candidatură, cel mai bogat parlamentar al actualei legislaturi. La 35 de ani, Sebastian Ghiţă este cel mai bogat deputat din Prahova.

Cei mai bogaţi aleşi în judeţul Botoşani sunt senatorii Şerban Mihăilescu şi Corneliu Popescu, iar la polul opus se afla edilul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc. Maşini, apartamente, terenuri, bijuterii. Averile aleşilor din judeţul Botoşani.

Averile aleşilor din Alba, parlamentari, consilieri sau primari, nu sunt, deloc, de neglijat. Case de sute de mii de euro, conturi “grase”, terenuri şi acţiuni la societăţi comerciale. Cei mai bogaţi sunt cei care au firme sau au lucrat în instituţii “bănoase” şi în societăţi cu venituri mari.

Cei mai bogaţi aleşi din Alba au case de sute de mii de euro, conturi „grase“ şi maşini de lux.

Primarul de pe locul trei pe ţară în funcţie de terenuri deţinute

Aflat la al treilea mandat de prim-edil al Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, se numără printre primarii în funcţie cu cele mai mari suprafeţe de teren în proprietate din ţară. Într-un clasament Clasamentul realizat de către Econtext după declaraţiile de avere postate în urma alegerilor locale din 10 iunie 2012, Căpîlnaşiu ocupa locul 3 la nivel naţional după suprafaţa totală a terenului deţinut, cu terenuri ce însumează 59.952 metri pătraţi. Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, "campion" la averi între aleşii locali.

Acţionar la opt companii şi propietar de 400 de hectare de teren agricol

La cei 45 de ani, politicianul este acţionar la 8 companii şi are în proprietate 400 de hectare de teren agricol, exploatând în total o suprafaţă de 3.000 de hectare de pământ. Şeful interimar al Organizaţiei Judeţene a PDL Călăraşi este un fermier pe cinste. Absolvent al Facultăţii de Economie Agrară , din cadrul A.S.E., dar şi cu un certitificat de agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale în buzunar, Vasile Iliuţă  nu a dat greş niciodată. Vasile Iliuţă, printre cei mai înstăriţi aleşi din Călăraşi.

Averea celui mai bogat parlamentar clujean, senatorul Marius-Petre Nicoară, constă în acţiuni de 4,8 milioane de lei şi conturi în valoare de 33.000 de lei. Familia alesului acumulează într-un an venituri de circa  700.000 de lei.  Totuşi, Nicoară a trecut în declaraţia de avere că nu posedă un autoturism.

Eroare de scriere sau pură intenţie, există şi aleşi care fac declaraţii de avere cu umor. Este şi cazul celui mai bogat parlamentar clujean care a declarat că nu are maşină. Nicoară este cel mai înstărit ales din Cluj.

Ceasuri de 300.000 de lei în averile aleşilor gorjeni

Robert-Dorin Filip, în vârstă de numai 27 de ani, consilier judeţean, este fiul primarului oraşului Rovinari. În ciuda vârstei, acesta a reuşit să acumuleze o avere de invidiat. Vicepreşedintele Partidului Poporului-Dan Diaconescu din Gorj deţine o colecţie de ceasuri şi bijuterii, estimată în declaraţia de avere, la aproape 3,5 miliarde de lei vechi. Aleşii gorjeni deţin averi colosale

La o primă vedere, politicienii bistriţeni nu prea au cu ce să se mândrească. 2-3 terenuri şi un imobil, completat eventual de o casă de vacanţă şi un depozit în bancă. „Lupta” se dă însă în PDL, unul dintre cei mai vechi politicieni bistriţeni, Ioan Oltean concurând cu fostul director al Teraplast Florin Urîte.

Democrat-liberalii bistriţeni se iau la trântă la avere. Ioan Oltean, la concurenţă cu fostul director al Teraplast, Florin Urîte

Locotenenţii primarului Nichita şi averile strânse de aceştia în slujba comunităţii

Majoritatea şefilor regiilor, societăţilor sau direcţiilor din cadrul Primăriei Iaşi s-au instalat în birourile instituţiei publice în primul mandat al primarului Gheorghe Nichita, după 2004. Cei mai importanţi oameni aflaţi în subordinea primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita, se bucură de prosperitate materială, potrivit ultimelor declaraţii de avere. Cum arată averile aleşilor din Iaşi. 

Spre deosebire de unele zone ale ţării, cel mai vestic judeţ al ţării nu se poate lăuda cu politicieni cu averi imense. Niciunul dintre ei, însă, nu se poate plânge de situaţia financiară. Cei mai bogaţi aleşi din Timiş deţin proprietăţi imobiliare şi acţiuni de milioane la companii de succes.

La acesta articol au contribuit: Murgurel Manea, Untaru Claudiu, Ramona Găină, Claudiu Petraru, Ionuţ Ungureanu, Andreea Mitrache, Cristina Cicău, Borcea Ştefan, Ionuţ Balaban, Anca Sevastre, Simona Suciu, Dana Mihai, Dorin Timonea, Olimpia Man, Ionela Stănilă, Miruna Luca, Remus Florescu, Alin Ion, Bianca Sara, Cezar Pădurariu, Sînziana Ionescu 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite