Boc: Nu m-am simţit niciodată spionat de SPP, nici măcar după incidentul din sala de sport. NATO şi ONU arată că e printre cele mai performante servicii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru „Adevărul“, fostul premier Emil Boc spune că nu s-a simţit niciodată „stânjenit, agresat sau filat“ de ofiţerii SPP, nici măcar în 2012, când a fost pozat dezbrăcat într-o sală de sport. Boc le cere miniştrilor PSD să lase orgoliile deoparte şi să colaboreze cu SPP, căci ofiţerii nu protejează doar demnitarii, ci şi „demnitatea funcţiei“. Cât despre relaţia cu generalul Pahonţu, Boc o cataloghează drept „fără cusur“.

Adevărul: Cât aţi fost premier, v-aţi simţit vreodată spionat de SPP?
Emil Boc: Eu cred că Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) din România este unul dintre cele mai performanate servicii de acest tip din Europa şi chiar din lume. Am două argumente în acest sens. În primul rând, rapoartele şi evaluările internaţionale pe care le-am văzut atunci când eram prim-ministru, atât din partea oficialilor NATO, cât şi din partea oficialilor ONU, cu privire la calitatea impecabilă a serviciilor de protecţie şi pază oferite de ofiţerii SPP, care erau luaţi ca etalon de încredere, de profesionalism şi de asumare în misiuni extrem de dificile în zone cu turbulenţe majore din NATO şi din juridicţia ONU. Al doilea argument: profesionalismul de care au dat dovadă în relaţia cu mine, cât timp am fost premier. N-am simţit niciodată niciun fel de ingerinţă, de depăşire a limitelor legale. Niciodată nu m-am simţit stânjenit, agresat sau filat de către SPP.

În 2012, au apărut acele fotografii cu dvs dezbrăcat în sala de fitnes. N-aţi simţit atunci a fost mâna unui ofiţer SPP?
Exclus. A fost decizia mea de a merge într-o sală de sport cu caracter public, fiind avertizat de SPP că există acest risc. Eu am cerut discreţie şi protecţie doar la distanţă, asumându-mi posibilitatea unui asemenea incident. A fost preţul transparenţei pe care am dorit să o am. Nici măcar atunci n-am suspectat vreo secundă complicitatea SPP, care, dimpotrivă, m-a avertizat că există un asemenea risc, pentru că ei nu pot controla fiecare cetăţean dintr-o sală de sport. Pot să se asigure că nu eşti atacat, dar nu poţi să se uite la fiecare om care îţi face o poză dintr-un colţ. Acest Serviciu, care se regăseşte în toate ţările democratice din lume, trebuie respectat. Are profesionişti pentru care alţii din lume s-ar bate să-i aibă. Ar fi păcat ca prin această ofensivă să-i decredibilizăm.

Cu generalul Pahonţu ce fel de relaţie aţi avut?
Am avut o relaţie instituţională corectă, o relaţie fără cusur. Ne-am văzut de foarte puţine ori, doar atunci când aveam misiuni în străinătate, sau la Palatul Victoria, pentru pregătirea unor detalii, când aveam vizite externe. N-am simţit niciodată nesiguranţă, n-am simţit niciodată că sunt spionat.

Liviu Dragnea a avut un ofiţer SPP, Adrian Mlădinoiu, pe care ulterior l-a făcut secretar de stat. Dvs. Ce relaţia aţi avut cu ofiţerul care v-a asigurat paza şi protecţia permanentă?
Eu am avut mai mulţi ofiţeri SPP la Palatul Victoria, apoi, după ce n-am mai fost premier, am beneficiat de pază, conform legii, încă doi ani la Cluj, unde am lucrat şţi cu ofiţeri din vechea echipă, ci cu alţii noi, care s-au comportat la fel de profesionist şi de elegant.

E o problemă de securitate naţională că toţi miniştrii, în frunte cu premierul Dăncilă, au renunţat la serviciile SPP?
E o problemă care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Am un respect deosebit faţă de Jandarmerie, dar una-i una, alta-i alta. Jandarmeria are alte atribuţii într-un stat de drept, nu se ocupă cu paza demnitarilor. SPP nu te protejează numai pe tine, ca premier, ci protejează demnitatea statului român. Asta trebuie să se înţeleagă: SPP protejează demnitarul, dar şi demnitatea în sine a funcţiei. Funcţia îi obligă pe miniştri să aibă o relaţie instituţională cu SPP. Evident, dacă cineva a sesizat un abuz, să o facă transparent. Eu n-am avut nicio suspiciune de abuz în privinţa comportamentului ofiţerilor SPP în perioada în care am fost premier. Lumea trebuie să stea cu picioarele în apă rece, să lase orgoliile personale şi să vadă de sănătatea acestui serviciu, care este fundamnetal pentru democraţie şi pentru statul de drept. Am convingerea că se va reveni la normalitate după acestă perioadă de înfierbântare temporară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite