Boc, cu circul în ţară. Primul show la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 200 de reprezentanţi ai Guvernului veniţi ieri în capitala Moldovei pentru prima reuniune ţinută în teritoriu au avut parte de o primire cu muzică şi chiuituri. 1.500 de sindicalişti din Educaţie şi Sănătate au scandat împotriva guvernanţilor. Emil Boc s-a ascuns de protestatari şi a semnat, de formă, nişte proiecte mai vechi.

Prima şedinţă de Guvern organizată în teritoriu s-a transformat ieri într-un circ de zile mari. La Iaşi, peste 1.500 de sindicalişti însoţiţi de o fanfară şi dotaţi cu tobe şi trompete au cântat pe ritmurile imnului „Deşteaptă-te, române". Premierul şi mica lui armată de 200 de membri ai Executivului s-au strecurat printre protestatari şi au împărţit promisiuni în faţa primarilor veniţi din toată Moldova.

Citiţi şi:

UPDATE Legea educaţiei avizată de Guvern şi lansată în dezbatere publică / Sindicatele, nemulţumite
Pudici: Au acoperit un nud ca să nu-l vadă Boc

„Ţara e în foc sub guvernul Boc" sau „Boc fii bărbat, ieşi de sub pat", au strigat profesorii nemulţumiţi. Sute de dascăli nu au vrut să plece din faţa Universităţii, locul unde s-a ţinut şedinţa Guvernului, şi au ţinut să-şi strige nemulţumirea. „Am ajuns la limita răbdării. Noi construim viitorul acestei ţări şi am ajuns să ne cerem drepturile în stradă ca nişte cerşetori", a spus Viorica Tofan din Bacău. Femeia susţine că are un salariu de 1.500 de lei după ce, 32 de ani, a muncit ca educatoare.

„Avem şi noi copii"

Alături de colegii din FSLI (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) au ieşit în stradă şi profesorii din sistemul universitar. „Guvernul ne bagă în aceeaşi categorie pe toţi. Sunt preparatori care au salarii de 600-700 de lei. Avem şi noi copii şi familii. Cu ce să-i întreţinem?", a spus Irinel Popescu, lector la Facultatea de Biologie din cadul Universităţii „Al.I. Cuza". Profesorii au scandat timp de câteva zeci de minute şi au cântat imnul României. Aceştia au fost păziţi de zeci de jandarmi.

Cadrele didactice, venite la Iaşi din Moldova, dar şi din Mureş, Bihor sau Constanţa s-au arătat nemulţumite de faptul că pentru marşul aprobat în zona Copou circulaţia nu a fost oprită.

Alte zeci de profesori şi cadre didactice au pichetat Prefectura, ieri-dimineaţă, de la ora 10.00 la 12.00, în timpul vizitei Executivului în Palatul Administrativ. „Nu s-a respectat legea prin care s-a promis o majorare de 50% din salariu. Spun că nu au bani, dar fac şedinţă la Iaşi şi cheltuie sume imense", a spus Constanţa Acatrinei, educatoare de 30 de ani.

Nudul de Bălaşa, acoperit

Gheorghe Isvoranu, lider sindical din Iaşi, a subliniat că salariaţii din învăţământ au ieşit în stradă din cauza lefurilor mici şi a disponibilizărilor în masă anunţate.

„Interesul nostru este să aplicăm legile din această ţară şi să găsim o formulă prin care salariile să fie aceleaşi pentru fiecare categorie profesională în parte", le-a transmis Boc protestatarilor. Întâlnirea cu presa după şedinţa de Guvern a avut loc în Aula Universităţii „Al.I. Cuza", unde nudul realizat de Sabin Bălaşa, „Galaxia iubirii", a fost acoperit cu o pânză. Reprezentanţii Guvernului au susţinut că pictura a fost acoperită pentru a proiecta pe ea stema României.

Unul dintre proiectele despre care s-a discutat ieri în şedinţa de Guvern a vizat modernizarea Aeroportului Iaşi. Deşi proiectul a fost prezentat ca un scop al vizitei la Iaşi, miniştrii nu au aprobat bani pentru această investiţie.

Investiţii din fonduri UE

Miniştrii au parafat proiectele de modernizare a zonei de agrement Ciric, trimis din toamna lui 2009 la Ministerul Dezvoltării, retehnologizarea CET, la care sunt racordate în jur de 60.000 de familii, şi a şcolilor speciale din judeţ.

Proiectele au fost prezentate de Executiv ca fiind investiţii de 180 de milioane de euro, dar cele parafate ieri sunt doar de aproape 90 de milioane. Tot ieri s-a discutat la Iaşi şi proiectul Legii Educaţiei naţionale, şi cel privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor ce aparţin tinerilor.

Tichete noi pentru „Rabla"

Guvernul a aprobat ieri alocarea unui buget suplimentar de 195 de milioane de lei pentru achiziţionarea unui număr de 50.000 vouchere utilizate la casarea maşinilor uzate. Voucherele vor fi folosite pentru cumpărarea unor maşini noi prin programul „Rabla". Administraţia Fondului de Mediu a anunţat, săptămâna trecută, că a epuizat toate cele 50.000 de tichete alocate iniţial pentru acest program.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite