BNS îl acuză pe Florin Cîţu de numeroase derapaje şi ameninţă că îi vor cere lui Klaus Iohannis să-i retragă sprijinul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Blocul Naţional Sindical îl acuză pe Florin Cîţu de numeroase derapaje şi îi cere să respecte Constituţia. Sindicaliştii ameninţă că vor cere preşedintelui Klaus Iohannis să-i retragă premierului sprijinul politic şi anunţă că vor sesiza Organizaţia Internaţională a Muncii, Consiliul Europei, Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi nu în ultimul rând PPE.

Congresul Blocului Naţional Sindical, reunit joi, a discutat declaraţiile din ultima perioadă ale premierului Florin Cîţu.

„Aţi dat dovadă de o crasă necunoaştere a prevederilor constituţionale şi legale ce stau la baza exercitării dreptului la liberă asociere  a lucrătorilor din România, ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului. (…) Se pare că dumneavoastră domnule Cîţu, la fel ca şi alţi oameni politici ajunşi în funcţii înalte în aceşti 30 de ani, v-aţi obişnuit ca o dată ajunşi la putere să puneţi în funcţie de conducere oamenii dvs. Ne confundaţi cu o instituţie publică domnule Cîţu! Avem dreptul să ne alegem liber oamenii care să ne conducă”, au transmis sindicaliştii, într-o scrisoare deschisă adresată premierului.

Sindicaliştii îl acuză pe Florin Cîţu de „inducerea în eroare a opiniei publice cu privire la «plata automată a cotizaţiei sindicale»”.

„Ceea ce afirmaţi dvs domnule Cîţu, în traducere liberă înseamnă FURT. Ar fi trebuit să stiţi că nu se pot face reţineri din salariu fără acceptul salariatului sau fără o hotărâre judecatorească.Mişcarea sindicala din România respectă întru totul prevederile legale care statuează faptul că reţinerea şi virarea cotizaţiei către sindicat se face cu acordul membrilor de sindicat(art 24, alin 1, Legea 62/2011)”, a mai transmis BNS.

Un alt aspect criticat de către sindicalişti vizează declaraţiile acuzaţiile de manipulare politică a pichetelor protest.

„Dezinformaţi opinia publică cu nonşalanţă, ceea ce nu face decât să vă discrediteze ca om politic. Criticaţi protestele din acest moment ale lucrătorilor din sectorul bugetar. De ce ar fi protestat bugetarii în condiţiile în care pe durata guvernărilor succesive, începând cu Guvernul USL (PNL si PSD), continuând cu Guvernul Cioloş şi apoi cu Guvernele PSD, toate au crescut salariile în sectorul public. (…) Având în vedere cele de mai sus Congresul BNs vă cere domnule Cîţu să respectaţi Constituţia României, aşa cum aţi jurat la investire. De asemenea vă cere să vă aşezaţi la masa dialogului cu partenerii sociali, aşa cum au facut-o şi cei mai mulţi din predecesorii dvs. Şi nu în ultimul rând vă cerem să prezentaţi scuze public pentru derapajele comunicaţionale pe care le-aţi avut, călcând astfel în picioare efectiv drepturile fundamentale ale omului garantate de Constituţia României şi Tratatele Internationale la care Romania este parte”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii ameninţă că vor cere preşedintelui Klaus Iohanns să-I retrag sprijinul premierului.

„În cazul în care veţi continua pe aceeaşi linie vom cere Preşedintelui României şi PNL să vă retragă sprijinul politic. De asemenea vom sesiza Organizaţia Internaţională a Muncii, Consiliul Europei, Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi nu în ultimul rând PPE cu privire la derapajele dvs faţă de mişcarea sindicală din România. Vă reamintim domnule Prim Ministru că de mai bine de 3 ani România este monitorizată în ceea ce priveşte modul în care se exercită dialogul social şi ne vom asigura că aceste derapaje se vor vedea şi vor fi cunoscute şi la nivel european şi international”, au mai precizat sindicaliştii.

Premierul a făcut în ultima perioadă mai multe declaraţii despre mişcările sindicale din România şi despre proteste.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite