Blatul ca regulă fundamentală de organizare şi funcţionare a Parlamentului României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreme de trei zile parlamentarii le-au oferit românilor unul dintre cele mai jalnice spectacole din existenţa post-decembristă a unui organism ce ar trebui să reprezinte însăşi esenţa democraţiei.

E vorba despre audierea în aşa-numitele comisii de specialitate a celor propuşi de conducerea PNL să facă parte din viitorul guvern Orban 2.

O seamă de televiziuni online au profitat la maximum de lipsa de moralitate a celor care au nevoie de tot felul de declaraţii şi pronunciamente spre a-şi reafirma onoarea de a cărei existenţă sunt foarte puţin convinşi ei înşişi şi au transmis live ceea ce s-a petrecut în respectivele Comisii. Şi alte posturi de televiziune ne-au oferit cu maximă generozitate în emisiunile lor informative secvenţe de la audierile în cauză. Am avut parte de divertisment în toată regula. Clovnerie livrată gratis la tot natul. Mai mult ca sigur că dacă s-ar fi tăiat bilete, s-ar fi făcut coadă la respectivul spectacol şi uite aşa aleşii neamului ar fi putut să dovedească cu şi mai multe argumente  că îşi merită cu vârf şi îndesat toţi banii.  

Preţ de trei zile, inşi bine ghiftuiţi (înainte de a începe audierile, parlamentarii au trecut, mai mult ca sigur, grijulii fiind cu propria lor persoană,  pe la restaurantul stabilimentului şi s-au furajat temeinic că doar nu degeaba beneficiază ei şi acolo de preţuri speciale) s-au străduit să dovedească că principala regulă de funcţionare a instituţiei de la care îşi iau indemnizaţia şi suma forfetară şi care, de la un moment dat încolo, le va da şi pensie specială, este blatul. Aşa după cum am afirmat deja în câteva editoriale anterioare habar nu am dacă e adevărat sau nu că peneliştii au bătut palma cu pesediştii în vederea organizării alegerilor anticipate, deşi după cum au evoluat ieri lucrurile numai despre blat nu poate fi vorba, dar după cele întâmplate la începutul săptămânii nu am nici cea mai mică îndoială  că useriştii s-au înfrăţit ruşinos în cuget, fapte şi simţiri cu pesediştii. Şi asta cu speranţa că vor mai putea reduce din dimensiunea  dezastrului care îi aşteaptă la viitoarele alegeri. Indiferent cum vor fi ele, la termen sau anticipate.

Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 26 mai 2019, atunci când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, este demult istorie. Istorie e şi entuziasmul românilor pentru alternativa politică USR-PLUS. În pofida mascaradei la capătul căreia zice-se că s-ar fi stabilit esenţa doctrinară, sus-menţionata alianţă se dovedeşte constant şi parcă chiar încăpăţânat incapabilă să formuleze o ofertă electorală clară. Despre coerenţă nici măcar nu poate fi vorba. Greşelile în cascadă şi din ce în ce mai grave comise de respectiva alianţă din ziua de glorie a europarlamentarelor încoace, alinturile, vorbele de clacă, gândirile şi răzgândirile  de duduie răsfăţată ale domnului Dan Barna au un preţ, iar nota de plată va veni cu siguranţă la proxima consultare a voinţei electoratului.  Ca să o facă mai puţin pipărată parlamentarii USR au uitat de orice regulă elementară de bună conduită politică şi i-au atacat în ultimele trei zile cât mai mişeleşte şi mai josnic posibil pe candidaţii PNL la fotoliile de miniştri. Clovnerii de cel mai desăvârşit prost gust, dar şi ticăloşii în lege au produs în văzul lumii domnii Mihai Goţiu (acesta a înregistrat şi performanţa de a nu fi adormit în sală, aşa cum ştim că îi este obiceiul), Cristian Zainea, Claudiu Năsui, Allen Coliban. Fără însă ca nici unul dintre aceşti imberbi politic să poată să o egaleze la capitol spectacol de prost gust şi tupeu de ţaţă pe doamna Cosette Chichirău. Prin comparaţie cu care doamnele Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Zoană, Lavinia Craioveanu sau Claudia Ţapardel (aseară, la Digi 24, aceasta din urmă a fost în mare formă) sunt adevărate domnişoare de pension. Până şi Ana-Maria Prodan are motive să o invidieze pe noua Chiriţoaică.

Să fiu bine înţeles. Nu îmi este defel pe plac  circul politic la care se dedă PNL de dragul unor ipotetice anticipate şi al unor prezumate astronomice scoruri electorale ce i-ar permite să guverneze preţ de patru ani în pace. Nu-mi place deloc nici setea de putere absolută  a liberalilor. Dar de aici până a accepta că USR-PLUS este în stare să urce de dragul unor ieftine succese de etapă în barca pesediştilor, să facă blat cu aceştia, să ignore dorinţa acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acţiune a partidelor care până mai deunăzi se pronunţau a fi anti-PSD este cale lungă. Alianţa USR- PLUS dă regretabile semne a fi parcurs-o aproape în totalitate.  Sunt chiar indicii că mai are foarte puţin până la linia de finish.

Tare mi-e teamă însă că acest finişh coincide cu spaţiul unui exitus politic.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite