Blaga îi ţine scaunul cald lui Boc, în ciuda lui Atanasiu: ce decizii au de luat liberalii pentru alegerile din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga
Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga

Nehotărârea primarului de la Cluj-Napoca, Emil Boc, în privinţa candidaturii la alegerile locale din 2016 a stârnit o revoltă înăbuşită în noul PNL, după ce copreşedintele Vasile Blaga l-a împins pe fostul premier PDL în cursa internă a partidului, în ciuda protestelor vechilor liberali

 Actualul edil al oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a înscris în cursa internă  a partidului pentru alegerile locale din 2016  fără să fi luat, de fapt, o decizie privind candidatura sa pentu un nou mandat de primar, a declarat, pentru „Adevărul“, deputata PNL Cluj Elena Uioreanu. Drept urmare, Boc va fi „măsurat“ în septembrie în sondajele interne ale PNL alături de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, care şi-a exprimat clar dorinţa de a candida pentru postul de primar al clujenilor. Liberalii  joacă, însă, la risc, pentru că fostul premier PDL ar putea să se retragă oricând din cursă, mai ales că lista candidaţilor urmează să fie finalizată în decembrie.  „Ne-a anunţat că şi-a depus candidatura, dar sub rezerva îndeplinirii proiectelor sale, mă refer la problema deşeurilor şi la proiectele finanţate din fonduri europene. Ne-a spus că, dacă nu le poate duce la capăt, nu ştie dacă va mai candida, dar până atunci, este înscris în cursă şi vom vedea, în luna septembrie, după ce demarăm sondajele pentru desemnarea candidatului, ce îşi doresc şi clujenii şi cine are cele mai mari şanse în competiţie“, a spus Uioreanu.

Taberele din PNL, devoalate

Nehotărârea lui Boc privind candidatura sa la primăria oraşului Cluj-Napoca a scos la iveală taberele din PNL, după ce prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu şi-a exprimat speranţa că acesta nu va mai candida pentru un nou mandat. „La Cluj va trebui să considerăm un candidat pentru funcţia de primar. Eu cred că Emil Boc nu mai candidează sau sper că se va ţine de cuvânt şi nu va mai candida“, a declarat Atanasiu, înainte ca PNL să ia în discuţie candidatura lui Boc.Declaraţiile prim-vicepreşedintelui PNL nu au fost, însă, întâmplătoare, favoritul său pentru postul de primar al clujenilor fiind Mihai Seplecan, actualul contracandidat al lui Boc în cursa internă  a PNL. Opoziţia verbală manifestată de Atanasiu a fost însă rapid curmată de copreşedintele liberal Vasile Blaga care a dat asigurări că Boc este în cărţi pentru alegerile din 2016. Mai mult, Blaga a anunţat că Boc şi-a depus candidatura în competiţia internă a partidului înainte ca actualul primar să confirme mişcarea. „Da, s-a înscris în cursă, sigur că eu l-am înţeles pe domnul Boc, are o problemă că lumea a spus că el condiţionează... nu condiţionează, este o problemă mai complicată legată de situaţia gunoaielor menajere de acolo, nu se termină o lucrare care este pe fonduri europene “, a declarat copreşedintele PNL.

„Boc are locul asigurat“

După ce Blaga l-a declarat pe Boc viabil pentru măsurătorile din sondaje, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban l-a atacat, indirect, pe copreşedintele PNL şi a afirmat, după anunţul lui Vasile Blaga, că primarul oraşului Cluj-Napoca  nu şi-ar fi depus, de fapt, candidatura. „Eu am întrebat la Cluj dacă şi-a depus candidatura şi mi s-a spus că nu şi-a depus oficial candidatura“, a spus Orban, la scurt timp după ce Blaga anunţase fix contrariul.

Chiar şi în acest caz, însă, vechii pedelişti susţin că Boc are locul asigurat, pentru că primarii în funcţie sunt automat înscrişi în cursă şi pornesc cu prima şansă. Vicepreşedintele PNL, senatorul liberal Alin Tişe, a explicat, în presa locală, de ce Boc îşi permite să amâne decizia privind candidatura sa. „Decizia Biroului Permanent Naţional prevede explicit că primarii în funcţie au drept de preempţiune. Cu alte cuvinte, orice primar care doreşte să candideze, fie că e primar de oraş, comună sau municipiu reşedinţă de judeţ are dreptul de a candida. Câtă vreme domnul Boc apare pe lista comunicată cu Bucureştiul, nu se mai pune în discuţie nici o altă variantă pentru că are drept de preempţiune. Noi, în comunicarea făcută spre Bucureşti l-am trecut pe dânsul ca şi candidat pentru Primăria Cluj. Este vorba de o chestiune internă a partidului. Anunţarea publică a candidaturii o decide domnul Boc când consideră şi când va rezolva cele două probleme pe care le are”, a tranşat Tişe problema.

Alegerile, portiţe pentru traseişti

Deşi au susţinut că primarii care au migrat la un alt partid în baza OUG 55 ar trebui să-şi piardă mandatele, liberalii iau în calcul reprimirea aleşilor locali care au părăsit partidul în toamna anului trecut. Senatorul PNL Dan Mihai Marian a susţinut că multe organizaţii din teritoriu nu pot genera un candidat cu şanse de câştig, de unde şi deschiderea PNL de a-i ierta pe traseişti. „Desemnarea candidaţilor pentru funcţia de primar, respectiv funcţiile de consilieri locali este tema care ne preocupã cel mai mult în acest moment. Însã, trebuie sã vã spun cã a fost abordată si o temă ceva mai sensibilă – reprimirea primarilor liberali care, sub efectul OUG 55/2014, au trecut la PSD“, a anunţat el. Nu toţii primarii traseişti ar urma însă să fie reprimiţi în formaţiune, ci doar cei care au şanse de reuşită în faţa candidaţilor celorlalte partide.  Anunţul parlamentarului Dan Mihai Marian nu a fost infirmat de liderul senatorilor liberali, Ion Popa, care a declarat că, în cele din urmă, fiecare filială va decide în privinţa reprimirii traseiştilor.„Este o opţiune a fiecărei filiale, ei ştiu cel mai bine ce se întâmplă în filiala lor.  Fiecare filială ia decizii în sensul ăsta. Eu am avut deja discuţia cu colegii din structurile de conducere ale filialei şi mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere. Eu nu i-aş primi înapoi. Cine a trădat trădează şi a doua oară şi a treia oară şi a patra oară”, a spus Ion Popa, liderul senatorilor PNL.

Lupii tineri, scoşi la înaintare

Din declaraţiile liderilor PNL reiese că profilul candidatului agreat de PNL este cel al tânărului politician, neatins de probleme penale, care să respecte, aşadar, criteriile de integritate ale partidului. Preşedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu Quintus, l-a descris drept un politician „tânăr şi cinstit“, iar copreşedintele PNL Vasile Blaga şi-a manifestat opţiunea pentru un candidat similar lui Klaus Iohannis.

Drept urmare, liberalii au venit cu mai multe astfel de variante pentru primării, inclusiv pentru Primăria Capitalei. În generaţia celor care au cel mult 40 de ani se înscriu candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Buşoi (37 de ani), candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, Diana Tuşa (37 de ani), candidatul la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi (35 de ani), posibilul candidat la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Mihai Seplecan (33 de ani), dar şi candidata PNL la şefia Consiliului Judeţean Ialomiţa, Cristina Pocora (36 de ani).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite