Blaga pune UDMR să aleagă: PNL sau PSD. Miza: revocarea lui Tăriceanu. Senator PSD: „Pun la bătaie salariul meu pe un an că nu-l vor da jos pe Tăriceanu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, care se încălzeşte pentru a prelua poziţia de omul doi în stat de la Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit astăzi cu parlamentarii UDMR pentru a-i convinge să se alăture demersului lor de a-l debarca pe Tăriceanu de la şefia Senatului. Dacă liberalii se laudă cu faptul că sunt aproape de a atinge numărul de voturi necesar pentru a-l revoca pe Tăriceanu, social-democraţii spun că majoritatea este de partea lor.

În contextul în care liberalii vor să-l debarce pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului pentru a-l înlocui cu liderul PNL, Vasile Blaga, UDMR negociază la sânge cele 26 de voturi pe care se bazează în Parlament.

După ce astăzi a apărut în spaţiul public informaţia potrivit căreia UDMR ar fi disponibil să negocieze cu PSD cele opt voturi pe care le au în Senat în schimbul unui vot împotriva cererii procurorilor privind începerea urmăririi penale a deputatului UDMR, László Borbély sau, cel puţin, o amânare a dezbaterii solicitării DNA, Vasile Blaga s-a întâlnit cu mai mulţi parlamentari UDMR pentru a clarifica aceste zvonuri.

În această săptămână, deputaţii trebuie să dea un vot solicitării procurorilor privind începerea urmăririi penale în cazul deputatului UDMR, László Borbély, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte. „Dosarul procurorilor a ajuns la Comisia Juridică şi urmează ca marţi sau cel târziu până la finalul săptămânii să dăm un vot în cazul deputatului László Borbély“, a declarat deputatul PNL Theodor Nicolescu, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Salvarea lui Borbely prin votul colegilor deputaţi s-ar putea întâmpla numai cu voinţa actualei coaliţii de guvernare, care deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, Potrivit unor surse politice, UDMR încearcă să obţină o amânare privind votul în cazul lui Borbely.

Liberalii au început încă de săptămâna trecută strângerea de semnături pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului. Potrivit Regulamentului Senatului, o treime din numărul senatorilor, adică 56, trebuie să semneze pentru declanşarea procedurii de revocare a preşedintelui Senatului, însă Tăriceanu îşi pierde scaunul de al doilea om în stat numai cu  votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, ceea ce înseamnă 85 de parlamentari. PNL nu are nicio şansă în încercarea lor de a-l debarca pe Tăriceanu fără ajutorul UDMR.

Prim-vicepreşedintele Teodor Atanasiu spune că PNL se bazează ”spre 80 de semnături pe cerererea de revocare din funcţie”. „Nu am stabilit când vom depune solicitarea, când o să considerăm că este momentul optim atunci o să o depunem, vom lua decizia la momentul oportun, depinde de prezenţa pe care o avem în următoarele zile la Parlament, săptămâna asta este şi Consiliul Europei, sunt mulţi parlamentari plecaţi din ţară şi participă acolo, săptămâna asta este imposibil”, a spus Teodor Atanasiu după întâlnirea de astăzi a conducerii PNL.

De cealaltă parte, PSD spune că PNL nu are nicio şansă să-i zgâlţâie scaunul lui Tăriceanu deocamdată. „Avem 99 de voturi la Senat. Aş putea să pun la bătaie tot salariul meu pe un an că nu îl vor da jos pe Tăriceanu“, ne-a declarat un senator PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite