Blaga nu mai candidează pentru un nou mandat de senator. Surse: Cine i-ar putea lua locul în fruntea PNL din aripa PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga, un buldog fără putere politică
Vasile Blaga, un buldog fără putere politică

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL, după ce DNA a dispus începerea urmăririi penal pe numele său, fiind suspectat de trafic de influenţă. De asemenea, Vasile Blaga a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator înTimiş, aşa cum anunţase în urmă cu câteva zile. Zilele următoare, liderii liberali din aripa PDL se vor întâlni pentru a lua o decizie privind noua conducere.

UPDATE Foştii lideri ai PDL urmează să se reunească, în zilele următoare, într-o şedinţă în care să desemneze un candidat pentru postul de copreşedinte al PNL care revine foştilor democrat-liberali. Printre oamenii luaţi în considerare pentru preluarea conducerii fostului PDL sunt Gheorghe Falcă, Gheorghe Flutur şi Cătălin Predoiu, potrivit unor surse politice.

De asemenea, liberalii caută şi soluţiile juridice pentru a-l desemna pe noul copreşedinte, decizia urmând să fie luată în Biroul Politic Central care se va reuni sâmbătă.

Alte variante de lucru sunt convocarea unui Congres extraordinar sau păstrarea unui singur preşedinte al partidului, ceea ce în mod normal ar trebui să se întâmple în 2017.

UPDATE Celălalt copreşedinte al PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat, într-o postare pe Facebook, în urma demisiei lui Vasile Blaga. „Regret situaţia deloc confortabilă în care se află colegul şi prietenul nostru, dl copreşedinte Vasile Blaga, şi am totală încredere în prezumţia de nevinovăţie. Aşa cum am procedat în toate situaţiile, nu voi face niciun comentariu pe fond, despre dosare şi anchete, deoarece nu aceasta este menirea unui om politic şi a unui lider de partid“, a scris Gorghiu pe Facebook. 

De asemenea, liderul liberal a precizat că retragerea lui Blaga de la şefie va fi resimţită de întreg partidul.

„În privinţa implicaţiilor politice, Partidul Naţional Liberal pierde un stâlp al construcţiei sale, în urma acestei demisii. În acelaşi timp, demisia copreşedintelui PNL este un exemplu de onoare şi consecvenţă, care arată, încă o dată, diferenţa majoră dintre partidul nostru şi toţi ceilalţi. Diferenţa este că, deşi prezumţia de nevinovăţie este aceeaşi pentru toată lumea, doar câţiva au demnitate şi respect faţă de partidele pe care le reprezintă şi faţă de electorat“, a mai spus Gorghiu.


„În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate.Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an“, a anunţat Vasile Blaga, prin intermediul unui comunicat de presă.

Nu mai candidează

De asemenea, VAsile Blaga a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat de senator în Timiş, deşi era cap de listă pentru parlamentare.  „PNL precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, că nu îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar. În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei domnului Vasile Blaga“, se arată într-un comunicat al PNL. 

Criterii de integritate i-au blocat candidatura

Conform decalogului de integritate al PNL, adoptat în decembrie 2015, cei care se află sub incidenţa unei măsuri preventive nu pot candida pe listele PNL.

Iată ce prevede decalogul PNL la capitolul probleme penale:

„a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă.

b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie.

c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă.

d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie.

e. Să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie”, se arată în decalogul PNL.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost audiat timp de peste două ore, miercuri, la DNA Ploieşti, el declarând, la ieşire, că a fost plasat sub control judiciar. „Eu o să-mi dovedesc nevinovăţia, alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite