Bilanţul tăcerii: cei mai scumpi la vorbă parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează trei zile pe săptămână, şi-au votat pensii speciale şi au încercat să-şi majoreze salariile, însă mulţi parlamentari nu au luat cuvântul nici măcar o dată de-a lungul celor aproape patru ani de când au fost aleşi

Din cei 358 de aleşi rămaşi în Camera Deputaţilor, cinci deputaţi au urcat la tribuna Parlamentului doar pentru a jura credinţă faţă de ţară şi popor, într-o şedinţă solemnă organizată special la fiecare început de Legislatură, fără de care nu le puteau fi validate mandatele de parlamentar. Practic, cei cinci aleşi nu au avut nimic de spus aproape patru patru ani în Parlament, „campioni“ la muţenie fiind parlamentarii PSD.

Printre cei care au reuşit „performanţa“ de a avea o singură intervenţie în plen, cu ocazia depunerii jurământului de credinţă, la învestirea în funcţie, este deputatul PSD Marius Manolache, finul fostului premier Victor Ponta. Deşi în şedinţele de plen nu a avut de susţinut nicio lege sau vreo părere în aproape patru ani, pe holurile Parlamentului Manolache spunea, la momentul votării pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi, că „nu putem să punem egalitate între un demnitar şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic“. În Parlament, finul lui Ponta a mai intrat în atenţia presei atunci când şi-a angajat la cabinetul parlamentar o fostă dansatoare de club.

Un alt deputat care nu a vorbit deloc după depunerea jurământului este social-democratul Florică Bîrsăşteanu, care a înlocuit-o pe Maria Grapini după ce a fost aleasă europarlamentar. Bîrsăşteanu şi-a încercat norocul şi la alegerile locale din iunie 2016, dar a pierdut în faţa liberalului Nicolae Robu, ales primar al municpiului Timişoara. Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a arătat că, între 2012 şi 2014, înainte de a deveni parlamentar, s-a aflat în conflict de interese şi în incompatibilitate, fiind în acelaşi timp director medical interimar într-un spital din Timişoara, precum şi administratorul unei firme şi consilier local.

„Nu m-am dus în Parlament pentru imagine“
Deputatul PSD Gabriel Boboc arată că nu a exprimat o opinie politică, vreun punct de vedere sau un drept la replică din decembrie 2012 pentru a nu se interpreta că o face doar pentru a fi văzut la televizor. „Am avut mult mai multe intervenţii în cadrul comisiei unde activez, la cea de administraţie publică şi în cadrul comisiei pentru românii de pretutindeni. Consider că activitatea parlamentară se desfăşoară în profunzime, pe comisii. În plen, după părerea mea, este o chestiune de imagine, să vadă lumea la televizor că vorbeşti. Eu nu m-am dus în Parlament pentru imagine“, a motivat Boboc, pentru news.ro.

Un alt deputat, Victor Roman, a explicat că activitatea sa parlamentară s-a concentrat mai  mult pe interpelări adresate Guvernului şi mai puţin pe intervenţii în plen. „Am avut mai multe iniţiative legislative, interpelări scrise, atât la ministere, cât şi la Guvern, şi ştiţi că interpelările se fac cu aprobarea liderului de grup. Nu a fost necesar să cer intervenţii în plen. Din punctul meu de vedere, e mai bine să fac o interpelare scrisă, decât să vorbesc în plen, pentru că ce e scris rămâne“, a spus Roman.

Liberalii au şi ei „muţii“ lor în Parlament. Este vorba de deputatul Florian Nicolae, racolat de la PSD, care nu a mai urcat la tribuna Parlamentului din decembrie 2012, de când a depus jurământul.

Au vorbit pentru a-şi proteja imunitatea
Doi deputaţi au mai urcat la tribuna Parlamentului de la depunerea jurământului doar pentru a-şi ruga colegii să-i salveze de la arestare. A doua intervenţie în plen a deputatului Mădălin Voicu a fost când s-a discutat cererea DNA de reţinere şi arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălarea banilor. Deputatul Sebastian Ghiţă a mai urcat la tribuna Parlamentului înainte de a se vota solicitarea DNA de reţinere şi arestare. Niciunul din cei doi deputaţi nu a putut fi reţinut pentru că majoritatea parlamentară s-a împotrivit la vot.  Alţi parlamentari care au avut doar două intervenţii în plen în aproape patru ani sunt: Vlad Marcoci (PNL), Lucian Militaru (PNL), Liviu Codârlă (PSD).

La polul opus, cele mai multe luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor le-a avut fostul preşedinte al Camerei Valeriu Zgonea, cu 4.027 de luări de cuvânt, în 210 şedinţe. Zgonea este urmat de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Florin Iordache, care a avut 1.786 de luări de cuvânt, în 135 de şedinţe, şi de deputatul Gabriel Vlase, liderul deputaţilor PSD.

Ponta şi-a pierdut şi glasul odată cu funcţia
Fostul lider PSD Victor Ponta, ales deputat, în 2012, într-un colegiu din Gorj, era unul dintre cei mai activi parlamentari în perioada cât a deţinut funcţia de prim-ministru, venind de multe ori în faţa Legislativului pentru a se lăuda cu măsurile implementate de Guvern. După ce a fost debarcat de la Palatul Victoria ca urmare a tragediei de la Colectiv, Ponta abia a mai trecut pe la şedinţele plenului, fără a mai urca la pupitru pentru a lua cuvântul. 

Muţii din Senat
La Senat, numărul parlamentarilor care nu au luat cuvântul niciodată este mult mai mic. Ajuns în Parlament în 2014, în urma alegerilor parlamentare parţiale, fostul tenismen Ilie Năstase a vorbit la microfon doar pentru a depune jurământul de credinţă şi a mai făcut-o în toamnă, la începutul sesiunii parlamentare, când şi-a anunţat înscrierea în grupul UNPR, fiind obligat de procedură, după ce a părăsit grupul PC-PLR pentru a trece în formaţiunea condusă atunci de vicepremierul Gabriel Oprea. Un alt senator zgârcit cu vorbele în Parlament este Dan Tătaru, care şi-a anunţat retragerea din grupul parlamentar al PSD şi a precizat o eroare materială din Legea pentru securitatea cibernetică. Dacă în primii ani de mandat conducea şedinţele de Senat în calitate de preşedinte, Crin Antonescu nu a mai luat cuvântul deloc de la demisia sa, fiind văzut doar de câteva ori în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite