Bilanţul traseiştilor pe 2013: 28

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima sesiune parlamentară, nu mai puţin de 28 de senatori şi deputaţi au părăsit partidul sub sigla căruia au ajuns în Legislativ

Fenomenul traseismului în politica românească s-a accentuat în această legislatură. În prima sesiune parlamentară, 24 de deputaţi şi patru senatori au ales să întoarcă spatele partidelor care i-au propulsat pe băncile Parlamentului. Dintre aceştia, 14 au rămas independenţi. Partidul cel mai afectat de traseism este PPDD, care mai are în prezent doar 50 de senatori şi deputaţi din cei 68 pe care i-a obţinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dezertările din PPDD sunt motivate în special de conflictele parlamentarilor cu Dan Diaconescu, dar şi de ofertele de nerefuzat primite din partea partidelor aflate la putere.

DE LA DIACONESCU LA VOICULESCU
Excluderea lui Radu Popa, fost prim-vicepreşedinte al partidului, a fost momentul care a declanşat exodul din PPDD. Acesta a fost exclus la începutul lunii mai, fiind acuzat că a negociat cu PSD fără ştirea lui Dan Diaconescu. În replică, Radu Popa a susţinut că a negociat un acord parlamentar între PP-DD şi PSD, dar doar după ce partidul l-a mandatat să facă asta. Deşi a cochetat cu PSD, Popa a rămas la statutul de independent.

Un alt vârf al partidului, senatorul Tudor Barbu, a părăsit formaţiunea lui Dan Diaconescu, dar nu prin excludere, ci de bună voie, prin demisie. Barbu nu a stat mult timp pe gânduri şi s-a înscris în Partidul Conservator. „Am plecat din echipa PPDD pentru că am considerat că trebuie să trec de la vorbe la fapte şi că alături de echipa PC am şanse mai mari să fac ceea ce am promis în campania electorală, decât aş fi avut alături de cei care conduc PPDD“, a motivat  Tudor Barbu.

Pe lângă Barbu, alţi cinci parlamentari PPDD au ales să treacă la formaţiunea patronată de Dan Voiculescu. Dintre aceştia, deputatul Cezar Cioată este un caz special. Cioată si-a schimbat partidul nu o dată, ci de două ori. Deputatul a demisionat în februarie din partidul lui Diaconescu şi s-a alăturat PC, însă în aceeaşi lună s-a întors la prima dragoste, în PPDD.

La scurt timp s-a răzgândit, iar din luna mai este membru PC cu carnet de partid. Ultimul nume sonor care a părăsit partidul este Gigi Neţoiu, care s-a înscris în UNPR, devenind automat membru al grupului PSD din Camera Deputaţilor. „Nu ne aşteptam la un asemenea fenomen, însă exodul în masă s-a oprit. Probabil că vor mai fi două-trei plecări, pentru că presiunile rămân în continuare mari“, a motivat Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PPDD.

m

USL, PE PLUS
Numărul parlamentarilor, per total, s-a diminuat cu cinci din cauza hotărârilor judecătoreşti sau numirilor în alte funcţii, ajungând astfel de la 588 la 583. Dintre aceştia, PNL a pierdut un deputat (Dan-Radu Ruşanu, numit preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară), PSD a rămas fără deputatul Aurel Nechita, găsit în incompatibilitate, conservatorii au fost părăsiţi de preşedintele fondator, Dan Voiculescu, care a demisionat pentru a-şi muta procesul de la Înalta Curte, iar din partea UDMR a plecat Olosz Gergely, care a demisionat după ce a fost acuzat de corupţie. În afară de aceştia, şi-a mai pierdut mandatul Gigi Becali, după ce a fost condamnat la închisoare.

Din cei 28 de parlamentari care şi-au schimbat partidul, plus cei patru care au demisionat din Parlament, USL a avut o pierdere de cinci parlamentari, compensată de alţi 13 care i s-au alăturat. Chiar şi aşa, social-liberalii au crescut ca reprezentare cu aproape 2%, controlând acum aproape 69% din Parlament. De altfel, USL nu a pierdut decât un deputat de bună voie, şi anume pe Remus Cernea, în timp ce Diana Tuşa a fost exclusă din PNL.

PDL, MAI SLAB CU OPT PARLAMENTARI
Nici PDL nu a avut o sesiune parlamentară liniştită. Până acum, şapte deputaţi şi un senator au părăsit PDL, aceştia îndreptându-se către USL (trei la PNL, unul la PC şi altul la UNPR), iar trei dintre ei au preferat să rămână independenţi.

În capul listei dezertorilor din PDL se află şi fostul lider al deputaţilor democrat-liberali, Mihai Stănişoară, care s-a mutat la liberali, alături de Ion Cupă. Nici fostul ministru al Telecomunicaţiilor Valerian Vreme, împreună cu deputatul Mihaela Stoica, nu mai figurează în grupul PDL, în timp ce Gabriel Andronache, vocea democrat-liberalilor în Comisia juridică şi în cea pentru revizuirea Constituţiei, s-a întors la PNL. Deputatul Sergiu Constantin Vizitiu este acum la UNPR, în timp ce senatorul Leonard Cadăr a rămas şi el independent.

PSD RĂMÂNE CEL MAI MARE PARTID
Astfel, după toate permutările parlamentare din prima sesiune de lucru, cel mai numeros partid este PSD, cu 160 de deputaţi şi 64 de senatori, urmat de PNL, cu 101 deputaţi şi 50 de senatori. Pe locul al treilea se situează PDL, însă la diferenţă foarte mare, sub sigla portocalie fiind 49 de deputaţi şi 23 de senatori. PPDD a rămas pe locul patru, chiar dacă numărul parlamentarilor acestui partid a scăzut, ajungând la 31 de deputaţi şi 19 senatori.

TRASEISMUL, INTERZIS PRIN CONSTITUŢIE
Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au decis să interzică prin legea fundamentală traseismul politic. La propunerea liberalului Tudor Chiuariu, noua Constituţie va stipula că un deputat sau un senator care părăseşte partidul pe listele căruia a candidat îşi va pierde automat mandatul.
Propunerea a fost votată în unanimitate de Comisia de revizuire. Dacă următoarele alegeri vor fi pe liste, în Parlament va intra următorul candidat aflat pe lista partidului. Dacă deputatul sau senatorul va fi exclus din partid, nu se va mai aplica acest principiu.

ARITMETICĂ PARLAMENTARĂ
Pentru a avea majoritate parlamentară, un partid trebuie să se bazeze pe minimum 293 de voturi. Cel mai bine stă  PSD, care are 224 de parlamentari şi se poate baza pe 27 de voturi de la UDMR şi 18 de la Grupul minorităţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite