Bilanţul SRI. Klaus Iohannis: Reforma legislaţiei din domeniul securităţii naţionale nu mai poate întârzia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat, marţi, la bilanţul SRI, activitatea pe care au depus-o ofiţerii acestei instituţii, dar a făcut şi mai multe atenţionări referitoare la ameninţările contemporane cu care se confruntă România şi Europa.

Klaus Iohannis a susţinut la sfârşitul şedinţei bilanţului SRI o declaraţie de presă referitoare la temele abordate.

„Am participat astăzi la bilanţul Serviciului Român de Informaţii şi le-am dat un mesaj, pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informaţii şi-a făcut datoria – pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate. Am ţinut să mulţumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informaţii şi care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme şi riscuri. Cred că cea mai bună recunoaştere a activităţii Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetăţenilor României“ a declarat şeful statului. 

Iohannis a punctat mai multe teme referitoare la modul cum şi-a desfăşurat activitatea SRI în 2015 şi realizările acestuia. „Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o ţară sigură, scutită de incidente de securitate şi terorism. Am mulţumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetăţenilor României. În al doilea rând, SRI a contribuit esenţial la lupta împotriva corupţiei, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituţii, dar şi pentru opinia publică.

Am remarcat şi activitatea împotriva reţelelor de evaziune şi crimă organizată, dar şi rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat şi credibil în comunitatea de informaţii euroatlantică şi contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune“ a adăugat liderul de la Palatul Cotroceni.

Iohannis nu a trecut cu vederea nici problematica ameninărilor contemporane, acţiuni teroriste având loc în inima Europei. „Ne-am îndreptat atenţia şi asupra viitorului. Am spus celor prezenţi ce aştept de la Serviciul Român de Informaţii şi ce cred că aşteaptă cetăţenii. În primul rând, aştept continuitate şi consecvenţă în acţiuni şi în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.

În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esenţială în ce priveşte apărarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Pe de altă parte, cred că cetăţenii aşteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranţă şi să le fie respectate drepturile şi libertăţile. În ambele direcţii, SRI are o datorie importantă“, a completat şeful statului. 

Preşedintele României a abordat şi o temă de actualitate: legislaţia referitoare la securitatea naţională. „Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia“, a conchis Iohannis.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite