Bilanţul parlamentarilor certaţi cu legea. 3 condamnări şi mai mulţi anchetaţi, după primul an de la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerorge Becali a ispăşit opt luni din pedeapsă FOTO Adevărul
Gerorge Becali a ispăşit opt luni din pedeapsă FOTO Adevărul

George Becali, Antonie Solomon şi Nicolae Vasilescu sunt cei trei parlamentari care îşi vor petrece sărbătorile de iarnă după gratii. Alţi deputaţi şi senatori sunt în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru diverse fapte de corupţie sau îşi aşteaptă verdictul din partea Justiţiei.

Începutul verii a început cum nu se putea mai rău pentru finanţatorul Stelei, Gigi Becali. Pe 4 iunie, completul de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis condamnarea lui Becali, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul „Valiza“.

Gigi Becali se afla deja în inchisoare, inspăşind o pedeapsă de 3 ani primită în dosarul schimburilor de la MApN.  In acest sens, Becali a rămas cu pedeapsa maximă dintre cele doua condamnări, adică va ispăşi în continuare 3 ani de închisoare. Camera Deputatilor a primit documentul care atesta că fostul deputat PNL, Gigi Becali, a început executarea pedepsei de trei ani de închisoare prin urmare, locul a rămas  vacantat.

Începutul lui septembrie îl aducea pe alt parlamentar în vizorul instanţelor de judecată. Fostul primar al Craiovei, senatorul PPDD Antonie Solomon, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie, potrivit unei decizie luate de instanţa supremă.

Deşi a primit o condamnare cu executare, postul de senator al lui Antonie Solomon nu a fost vacantat.

Antonie Solomon FOTO Adevărul

Senatul a  retrimis la comisia juridică raportul privind situaţia fostului primar al Craiovei, prin care trebuia să se constate atât încetarea mandatului, cât şi vacantarea lui.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat că locul de senator nu ar trebui vacantat pentru că acest lucru ar declanşa alegeri anticipate şi pentru că deja mai există un senator în acelaşi colegiu, în persoana Cristianei Anghel. În concluzie, comisia juridică ar trebui să dea un raport suplimentar în care să explice concret dacă se cer doar încetarea mandatului sau şi vacantarea locului de senator.

Un alt parlamentar care are probleme cu legea este social-democratul Nicolae Vasilescu. Deputatul PSD îşi încheie al treilea mandat la închisoare. Instanţa supremă l-a condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Ultimul său act ca parlamentar s-a consumat în „marţea neagră“ a Parlamentului, când Nicolae Vasilescu a votat pentru modificarea Codului penal care îi poate scăpa pe colegii săi de anchetele DNA şi ANI.



Relu Fenechiu, în stand by

Alţi parlamentari îşi aşteaptă sentinţa definitivă. Printre aceştia Relu Fenechiu, condamnat, în primă instanţă, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Transformatorul. Liberalul Relu Fenechiu este cercetat de procurorii DNA pentru vânzarea unor transformatoare ruginite la preţ de utilaje noi, afacere din care a câştigat 2 milioane de euro. În dosar mai sunt implicaţi şi foştii miniştrii Cristian Adomniţei si Tudor Chiuariu.

image



Deputatul Petru Movilă completează lista parlamentarilor în funcţie care au dosare penale. Deputatul PDL, Petru Movila, este învinuit de DNA Iaşi într-un dosar de corupţie. Parlamentarul este acuzat de dare si luare de mita, trafic de influenţă într-un dosar instrumentat din anul 2008. Procurorii care instrumenteaza dosarul susţin că ar fi existat intervenţii pe lângă poliţiştii de la Rutieră pentru a nu fi ridicate/suspendate permise de conducere. 

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a scăpat ca prin urechile acului datorită colegilor săi senatori.  Varujan Vosganian şi-a dat demisia din Guvern, la doar o oră după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale. DIICOT a cerut Parlamentului începerea urmăririi penale a ministrului Economiei şi a vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu, ambii fiind acuzaţi de subminarea economiei naţionale

image



Ultimul ales care a pătat imaginea Parlamentului şi care poate ajunge în spatele gratiilor chiar înainte de Anul Nou este deputatul PC, Gheorghe Coman.

Varujan Vosganian

Acesta a fost acuzat de DNA că a luat peste 3.000 de lei pentru a-l menţine în funcţie pe şeful DSV Buzău. Deputatul se lăuda, susţine DNA, că din suma primită urma să achite nota de plată pentru protocolul la o acţiune de partid la care a participat şi ministrul Întreprinderilor mici şi mijlocii, Maria Grapini.

Deputaţii din Comisia Juridică au avizat astăzi favorabil solicitarea de arestare preventivă a lui Gheroghe Coman, urmând ca o decizie finală să se ia vineri pe 27 decembrie, de către plenul Parlamentului.

Sub vizorul ANI

În primul an de mandat al parlamentarilor, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că mai mulţi aleşi se află în situaţie de incompatibilitate şi a atras atenţia asupra revocării din funcţie a acestora.

ANI a solicitat Parchetului instanţei supreme să îi cerceteze pe deputaţii Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru, cercetaţi pentru conflict de interese. ANI a sesizat Parchetul General în acest caz.. Deputaţii şi-au angajat părinţii, soţiile sau copiii la birourile parlamentare, în mandatul 2008-2012. 

În luna octombrie, ANI a solicitat Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului PDL Ştefan Bucur Stoica, după ce ICCJ a decis definitiv că acesta a fost în incompatibilitate, întrucât în perioada în care a fost consilier judeţean în Dolj a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Drumuri Craiova.

ANI a solicitat astăzi din nou Camerei Deputaţilor să constate demiterea de drept a deputatului PDL, Ştefan Stoica, solicitarea fiind transmisă Comisiei juridice, dar deputatul UNPR Eugen Nicolicea a invocat o decizie a CCR care cere modificarea şi clarificarea Legii integrităţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite