Bilanţ. Şase luni de guvernare Dăncilă: fiecare ia ce-i convine. Cum reacţionează Opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro
Viorica Dăncilă. FOTO gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat luni bilanţul celor şase luni de mandat al celui de-al treilea Executiv PSD din 2017 până în prezent. Primul ministru şi-a început discursul anunţând că va puncta numai cele mai importante realizări, în timp ce principalul partid de opoziţie, PNL, a criticat aspru aşa-zisele realizări ale PSD.

La şase luni de la începerea mandatului, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că în vistieria statului au intrat cu 15 miliarde de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, bani care au fost redistribuiţi spre măriri de salarii şi pensii, dar şi spre investiţii.

„Investiţiile publice sunt un capitol vizat de critici. Graficele ne arată cât de lipsite de temei au fost aceste critici cu care ne-am confruntat de când am preluat guvernarea. Investiţiile străine directe au crescut şi ele, ceea ce ne arată că, din fericire, investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste. Se vede că  investitorii nu au plecat ci, dimpotrivă, au venit şi au investit cu încredere în România”, a precizat Dăncilă la începutul discursului.

Tot la capitolul „majorări” au intrat şi toate măsurile din domeniul social, acolo unde punctul de pensie „a crescut cu 10%”, la fel şi pensia minimă garantată, care s-a majorat, de când a venit PSD la guvernare, cu 60%, potrivit premierului. În creştere au fost şi plafoanele de venit pentru medicamentele compensate sau indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. Cu toate acestea, „cea mai importantă măsură” a guvernării PSD-ALDE ar reprezenta-o „creşterile mult peste sută la sută” în domeniul sănătăţii, datorită cărora exodul medicilor tineri s-a oprit, iar infrastructura din sănătate a fost îmbunătăţită.

În zona educaţiei, a agriculturii şi a infrastructurii, premierul a arătat că „mai multe instituţii de învăţământ au fost reabilitate şi modernizate” sau chiar „construite de la zero”, producţia de tomate s-a dublat faţă de valoarea importurilor şi „s-au finalizat 939 km de drumuri judeţene şi comunale şi 608 km conducte de apă şi canal pentru 243 de locuinţe”.

„Cel mai prost prim-ministru din istoria României”

La scurt timp de la prezentarea bilanţului, PNL a reacţionat dur, liderul liberal Ludovic Orban declarând că „Dăncilă este cel mai prost prim-ministru din istoria României, iar actualul guvern este cel mai prost guvern”. „Am asistat cu stupoare la aşa-zisul bilanţ la şase luni, prezentat de premierul Dăncilă. Eu, în locul doamnei Dăncilă, mi-aş fi prezentat demisia”, a precizat Orban.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a atacat şi ea raportul PSD-ALDE: „În acest bilanţ nu se vorbeşte nimic despre cum PSD-ALDE vrea să pună mâna pe justiţie. Nu se arată cum România a fost izolată pe plan internaţional. Nu se aminteşte cum tot încearcă PSD-ALDE să naţionalizeze Pilonul II de pensii. Guvernul Dăncilă a uitat că doar anul acesta 80.000 de elevi au ieşit din sistemul educaţional fără o diplomă. A uitat să amintească despre creşterea preţurilor la alimente, utilităţi şi nu a spus nimic de creşterile record ale dobânzilor la credite. Nu a pomenit nimic nici despre îndatorarea statului de pe pieţele externe. PSD a promis 350 de km de autostrada până în 2020, însă a inaugurat doar 15 km în 2017, adică 4,2% şi aceştia contractaţi de guvernările anterioare”, a transmis Raluca Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite