Berceanu către PDL: Judecaţi după capul vostru, nu al lui Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Berceanu, unul dintre „greii PDL", le transmite democrat-liberalilor angrenaţi în campania internă să nu se mai lase influenţaţi de Traian Băsescu. Liderul PDL Dolj mai spune că Vasile Blaga nu se va retrage din cursa pentru şefia partidului, ci se va bate până la capăt, iar o eventuală înfrângere a sa nu va declanşa un tsunami. Liderul PDL Dolj mai spune că Vasile Blaga nu se va retrage din cursa p

Aţi adresat o scrisoare conducerii PDL, în care criticaţi declaraţiile de susţinere ale unor lideri faţă de unul dintre cei doi candidaţi la şefia PDL. De ce credeţi că nu a fost discutată?

Eu am încercat să atrag atenţia este că este total nestatutar ca oganizaţiile să facă nişte voturi pentru nişte persoane, în condiţiile în care noi votăm, de fapt, moţiuni, nu persoane. Moţiunile nu există, deci nu aveau cum să voteze ceva ce nu cunosc, mai ales în unanimitate.

Citiţi şi:

Boc şi Blaga îşi anunţă simultan candidatura la şefia PDL. Demisia premierului, din nou pe masa negocierilor

Pact Boc - Blaga: Terminaţi cu cafelele şi cu taberele din partid!

Oamenii lui Blaga, strânşi cu uşa de susţinătorii lui Boc

Nu credeţi că tonul declaraţiilor de susţinere pentru Emil Boc a crescut după ce şeful statului a spus public că preferatul său este premierul?

Ei, ba da...

 Vi se pare o intervenţie îndreptăţită pentru un preşedinte să creeze un astfel de avantaj pentru Boc, cu atât mai mult cu cât l-a acuzat pe Vasile Blaga că a furat startul în alegeri?  

Mi-e greu să spun de ce a făcut preşedintele această apreciere. Când eşti preşedinte, nu mai poţi să fii direct implicat ca membru, oficial în viaţa partidului din care provii, dar poţi să spui „cred că Boc e mai potrivit să fie preşedinte de partid". Sigur că are influenţă, dată fiind puterea lui în PDL.

Din perspectiva unei competiţii egale, este corect că a creat un avantaj pentru Emil Boc?

Sigur că a creat un avantaj, dar sunt mulţi oameni care se uită şi la moţiuni, la ce propun candidaţii şi care apoi vor vota. Au mai fost însă şi alte dăţi când un preşedinte a mai sugerat câte ceva şi nu a ieşit. De exemplu, chiar Băsescu înainte de 2000, a spus că preşedinte la Tineret ar trebui să iasă Roberta Anastase, că ar fi foarte bună. Organizaţia a votat secret şi l-a votat pe Ghiţă Falcă.  sau pe Andra Râşnoveanu, nici nu mai ştiu. E o influenţă, dar nu devastatoare.

Printre actualii susţinători declaraţi ai lui Boc vedeţi şi democrat-liberali care au votat pentru înlocuirea sa din funcţia de premier la Vila Lac?

Sunt. Dar ar fi bine să mai gândească şi cu capul lor! Sunt mulţi care cred că, dacă ce ne-a spus Băsescu uneori a ieşit bine, şeful statului ştie ce face, are un simţ de alegere bine pus la punct şi că e mai bine să se ia după percepţiile lui, decât ale lor. Unii ziceau că Blaga trebuie să fie preşedintele partidului că ne aşteaptă alegeri, iar el a condus campanii şi e un bun organizator, aleargă prin ţară şi ştie să ţină lucrurile în mână să avem succes. Aceiaşi au decis apoi să meargă pe mâna lui Băsescu.

Doar dvs şi Daniel Buda aţi votat la Vila Lac pentru menţinerea lui Boc la Guvern, ceilalţi au fost de acord cu înlocuirea lui. Este schimbarea lui Boc un capitol încheiat?

Eu acolo mi-am şi motivat decizia. Premierul a făcut nişte lucruri dificile, într-o perioadă dificilă şi cred că trebuie să rămână până se văd primele rezultate, pentru că altfel este nedrept şi se va spune că Boc a făcut lucrurile rele, care nu au plăcut şi a venit acum nu-ştiu-cine şi au început să se vadă rezultatele. Boc trebuie să rămână. Şi nu ştiu dacă ne putem permite un premier nou, care trebuie să treacă prin Parlament, să ia 236 de voturi, se vede că majoritatea nu e chiar atât de solidă şi nu trebuie riscată o perioadă de destabilizare, de încrâncenare politică. Alţii au avut nişte argumente mai „umorale": „Nu-mi place Boc că nu a dat la primarul meu din comuna Scăieţi nu ştiu ce..."

Până când îl vedeţi pe Boc rămânând premier?

Până în 2012. Indiferent cine iese preşedintele partidului, Boc trebuie să rămână premier.  

Susţineţi decuplarea funcţiei de premier de cea de şef de partid?

Cred că ar fi mult mai bine. Cred că la partid trebuie să fie unul ca Blaga, care fiind bun organizator şi ar putea să ţină în mână tot ceea ce înseamnă acţiunea partidului şi pe toţi membrii săi şi putea conduce campaniile electorale, aşa cum a făcut-o în ultimii unsprezece ani, pentru a ne maximiza şansele. Şi oricine ar veni în locul lui Boc ar trebui mai întâi să înveţe.

Situaţia ar fi valabilă şi în cazul numirii unui tehnocrat?

De când s-au inventat partidele, toţi vor să ajungă la guvernare şi să pună premier. Cum ar fi să spunem noi: „N-avem, să vină un tehnocrat!". Ar trebui să plecăm acasă.

Credeţi că, între timp, şi preşedintele a renunţat la idee?

Nu ştiu.

"Sunt mulţi care cred că, dacă ce ne-a spus Băsescu uneori a ieşit bine, şeful statului ştie ce face, are un simţ de alegere bine pus la punct şi că e mai bine să se ia după percepţiile lui, decât ale lor"

Credeţi că va strânge suficiente voturi, în condiţiile în care Boc are sprijinul preşedintelui şi instrumentele guvernării?

Lucrurile astea pot fi şi piedici, deşi dau impresia că şansele lui Boc sunt mai mari decât ale lui Blaga. Unele dintre ele sunt cu două feţe. Instrumentele guvernării pe care, eventual, le-ar putea utiliza premierul, cu toate că el e un om corect şi nu cred că şi-ar face un program bazându-se pe ele, pot atrage nemulţumirea unora care, spre exemplu, nu au obţinut nu ştiu ce proiect din fonduri europene şi zic: „Al dracu care l-o mai vota!"

De ce e mai bun Blaga ca Boc?

Este foarte decis, foarte bun organizator, foarte pragmatic!

Credeţi că Blaga va merge până la capăt sau ar putea să se retragă dacă va simţi că nu are suficienţi adepţi?

Nu cred că se va retrage, n-ar avea de ce. Sigur, s-ar putea să piardă, dar asta nu-i o nenorocire, un cataclism, tsunami japonez. Poate că ar fi o nenorocire personală dacă ar lua 1-2%. Chiar şi 10% dacă ia, un candidat care s-a prezentat în această cursă şi a fost ales altul mai bun decât el, nu are de ce să fie ruşinat sau să considere că s-a întâmplat cel mai rău lucru din viaţa lui.

Care credeţi că ar trebui să fie secunzii lui Blaga?

Nu este vorba de o garnitură prestabilită. Se aleg liderii şi apoi prim-vicepreşedinţii şi ceilalţi. Eu sunt convins că dacă va câştiga Emil Boc, Blaga va fi pe un post foarte important -nu ştiu pe ce post va candida- şi invers, dacă Blaga va ieşi victorios, Boc va ocupa o funcţie importantă. Sunt mulţi care pot fi prim-vicepreşedinţi în echipa lui Blaga: Sorin Frunzăverde, Traian Ungureanu, Cezar Preda.  

Cum vedeţi o echipă Blaga, preşedinte -Udrea, vicepreşedinte?

Fără nicio fisură, fără nicio problemă. Toată lumea are orgolii, la toate nivelurile, dar fiecare trebuie să şi le ţină-n frâu. Eu sunt convins că-şi vor ţine în frâu intenţiile de a plăti poliţe şi lucrurile vor merge bine. Ca dovadă că Blaga a fost la Dezvoltare, apoi a venit Udrea.

Udrea a comentat că lucrurile nu au fost tocmai în regulă la minister, când l-a preluat.

Aşa o să comenteze şi cine va veni după ea.

Dvs aveţi experienţă...

Da (râde). Primii 10-12 ani sunt mai grei sau primele două-trei mandate de ministru, după care îţi dai seama că sunt lucruri care chiar dacă sunt în neregulă, fac parte din realitate. Eu, de exemplu, consider că este foarte în neregulă că s-au dus la inaugureze terminalul de la Otopeni pe care l-am făcut eu, fără să ma invite şi pe mine, măcar că eram din acelaşi partid. „Vino, mă, şi tu să stai acolo!", puteau să-mi spună, că oricum nu mă duceam că nu voiam să le creez vreo... Eu cred că m-am omorât mai mult decât jumătate pentru terminalul ăla.

Ce şanse credeţi că au reformiştii la Convenţia Naţională?

Ei probabil îşi închipuie că dacă ar face o moţiune, partidul i-ar rejecta aşa, i-ar strivi cumva, dar nu, se înşeală. Eu l-am mai auzit de vreo două ori pe Cristian Preda spunând că baza partidului nu-l mai suferă pe nu ştiu care, pe Boc. El habar n-are despre baza partidului, nu ştie să spună trei oameni din baza partidului, nu ştie ce se întâmplă p-acolo, eu însă ştiu. Sunt convins că dacă ar face o moţiune, în primul rând ar ajunge, fără doar şi poate, în Biroul Permanent Naţional (BPN) şi el, şi Monica Macovei.

N-ar mai exista problema „procuror comunist", cum aţi numit-o recent?

A, nu. Ar exista. Nu neapărat problema „procuror cumunist" ar împiedica pe cineva să fie în BPN. Eu am spus-o referindu-mă la exagerări într-o direcţie sau alta. Ceea ce propuneau ei, criteriile de integritate, era o exagerare într-o anumită direcţie, pe care eu nu pot s-o accept. Ei se înşeală dacă cred că e bine să nu facă moţiune, de teamă să nu mai ia din nou un fel de rejecţie. Eu aş vrea ca Monica Macovei şi Cristi Preda să facă parte din BPN! Dacă vor candida, eu îi voi vota!

Pe ce funcţii i-aţi vedea în BPN?

De vicepreşedinţi.

 „Sigur, Blaga s-ar putea să piardă, dar asta nu-i o nenorocire, un cataclism, tsunami japonez. Poate că ar fi o nenorocire personală dacă ar lua 1-2%. Chiar şi 10% dacă ia un candidat nu are de ce să fie ruşinat"

La preşedinţia partidului credeţi că ar avea şanse vreunul dintre ei?

Nu cred, dar asta nu înseamnă că nu cred că ar trebui să depună o moţiune. Ar lua 25%, care ar fi problema? De-abia atunci ar arăta că îi interesează partidul, nu aşa de la Bruxelles, transmitem nişte chestii pe bloguri.

Cine credeţi că ar trebui să candideze din partea PDL la Primăria Capitalei?

Absolut paradoxal, după părerea mea, cred că o să iasă tot Sorin Oprescu, poate din cauză că e independent şi nimeni nu-l atacă. Nu face mai nimic, e aşa... parcă-i Sfântu Duh!

Dacă ar candida Elena Udrea împotriva lui Oprescu, o vedeţi perdantă?

Eu am candidat acum trei ani la Consiliul Judeţean Dolj pentru că n-am fost în stare să găsesc un candidat. Mi-am zis că dacă eu, ca şef de organizaţie, nu am făcut acele lucruri necesare să am un candidat cu şanse sunt vinovat şi trebuie să candidez eu. Aş vrea să văd acelaşi lucru. Mi-am dat şi demisia din Senat. Aş vrea să văd repetată chestia asta la unii mari ..., la Elena Udrea, Roberta Anastase, la Anca Boagiu. Aş vrea să văd acelaşi parcurs. Să spună: „N-am un candidat care să-l bată p-ăsta, candidez eu că sunt tare, am fost ministru, am fost de toate şi vreau să candidez de pe poziţii egale -plec din Senat sau din Camera Deputaţilor!" Aş vrea să văd!

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite