Bătălia pe online, între lozincardă şi isterie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic citesc câteva site-uri cu tematică politică, undeva până în 5: Contributors, Critic Atac, Vox Publica, Revista 22 şi Blogary. Le citesc în diagonală, apoi individual câteva articole integral (cu tot cu commenturi).

În ultima perioadă am observat pe toate platformele online, de analiză politică, o talibanizare a celor care citesc apoi comentează articole.

Bun.

În mod paradoxal,citesc cu predilecţie articole din trei site-uri enunţate mai sus, dar care au o politică editorială mai apropiată de PDL, Traian Băsescu şi toate noile mişcări şi noi republici proaspăt înfiinţate. Cunoaşterea adversarului s-ar zice...

Abia în subsidiar citesc site-urile care-l critică pe actualul preşedinte, deşi, eu însumi sunt un critic al său.  Explicaţia pentru cei ce nu înţeleg şi mă cred un element de sabotaj, stipendiat de oculta antiromânească, este că, în principiu, nu îmi sunt suficient. Plec de la premisa că ideile, principiile şi înţelegerea mea asupra vieţii, a politicii sunt chestiuni fluide, aflate într-o perpetuă stare de optimizare. Apreciez inteligenţa autorilor şi a postacilor şi cred că o supunere constantă a raţiunii la un alt set de argumente decât cel aprioric însuşit este o metoda eficientă de evoluţie.

Mi-e greu să înţeleg şi să rezonez cu oamenii care-şi construiesc un discurs fix, îmi este greu să empatizez doar în prezenţa constantă a persoanelor ce-mi împărtăşesc ideile. Există riscul “stuck in a moment”, a fosilizării unor principii ce capătă consensul tuturor emiţătorilor. Este logic că o comunitate cu un număr de emiţători ficşi rulează un număr de idei fixe (în sens principial, general, nu punctual). De aceea, în publicitate, pentru a se evita astfel de situaţii, există conceptul de “out of the box”.

Din punct de vedere psihologic înţeleg lipsa de deschidere a comunităţii la un set de idei divergente. În fapt, respectivele comunităţi s-au fondat având ca liant un set de valori şi idei, iar atacarea acestora  este sinonimă cu atacarea comunităţii. Şi acest aspect este unul des întâlnit în online-ul românesc. Din punct de vedere al dezvoltării antropice, cred că este un reflex primar de emfazare a grupului restrâns în dauna celui extins, şi ţine de necesitatea apartenenţei.

În opinia mea aceasta fenomenologie se află într-o strânsă legătură cu evoluţia mentalităţilor şi a percepţiei individului asupra societăţii. Dacă în sens personal este firească apartenenţa ascendentă de la un cerc restrâns la unul larg, în sens civic, această mentalitate sugerează un retard.

Ca să contextualizez politic aceste consideraţii, aş spune că noi toţi, susţinători ori membri ai PSD, PNL, PDL dar şi cei total dezinteresaţi de politică, avem, pe fond, aceleaşi obiective: democratizare, sistem politic meritocratic, responsabilitate publică etc. Aparţinem, deci, ca interese, aceluiaşi grup – societatea românească. Scurtcircuitul apare când trebuie să evaluăm metodele şi mecanismele prin care putem ajunge acolo. Aici e firesc să existe o disensiune, dar e normal ca această disensiune să fie rezolvată pozitiv, printr-o polemică germinativă şi nu una pustiitoare, aşa cum se întâmplă astăzi.

În ambele tabere sunt oameni inteligenţi şi oameni mai puţin inteligenţi, sunt oameni capabili sau mai puţin capabili, cu percepţii fundamental diferite. Este adevărat că îl poţi face prost pe celălalt şi e mai simplu să expediezi astfel problema, dar ea nu se va rezolva, din contră, se va croniciza. Să nu credeţi că tot ce se întâmplă politic astăzi este independent de poziţia noastră cotidiană. Lipsa de coeziune socială, de înţelegere şi acceptare a celuilalt, a celui diferit, respingerea evaluării alterităţii imediate, sunt toate cauze a ceea ce trăim astăzi.

Monologul lozincard şi isteric ne-a adus unde suntem astăzi, o societate fracturată, incapabilă de consens şi imună la evoluţie. Fie că-l susţineţi pe Ponta, pe Antonescu sau pe Băsescu ascultaţi aceste cuvinte, pentru că o parte a viitorului nostru, rezidă în îndreptarea felului în care trăim şi gândim:

Fii cetăţean şi om, acceptă lângă tine şi pe cel ce-l crezi în eroare. Doar aşa putem evolua.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite