Băsescu, în Slovacia: „Nu vom accepta niciodată să ne spună cineva din afara ţării cum să ne organizăm administrativ“

Băsescu, în Slovacia: „Nu vom accepta niciodată să ne spună cineva din afara ţării cum să ne organizăm administrativ“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bratislava, că România nu va accepta "niciodată teoria drepturilor colective" pentru minorităţi sau să vină altcineva din afara ţării "să ne spună cum să ne organizăm administrativ".

Ştiri pe aceeaşi temă


"Spun şi aici ce spun şi la Bucureşti, anume că nu vom accepta niciodată teoria drepturilor colective şi nu vom accepta să vină altcineva din afara României să ne spună cum să ne organizăm administrativ", a spus Băsescu, într-o declaraţie comună de presă cu omologul slovac, Ivan Gašparovič.

De asemenea, şeful statului a arătat că a discutat cu preşedintele slovac despre poziţiile în privinţa Kosovo ale celor două ţări, care fac parte, alături de Cipru, Spania şi Grecia, din grupul celor cinci state UE care nu au recunoscut independenţa Priştinei.

Totodată, întrebat dacă s-a discutat şi despre situaţia minorităţilor maghiare din cele două ţări, preşedintele Gašparovič a răspuns: "Am constatat că de fapt am luat şi luăm atitudine faţă de acea minoritate ca faţă de oricare alţi cetăţeni ai ţărilor noastre".

"Când se încearcă depăşirea unor limite, statele reacţionează politicos, cu vorba bună, dar reacţionează", a afirmat şi preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a mai arătat că România şi Slovacia şi-au adaptat legislaţia şi au garantat standarde europene pentru minorităţi.

Băsescu a ţinut să arate că minoritatea slovacă din România este bine integrată şi formată din "oameni harnici" şi să îi mulţumească în numele statului român. "Dacă veniţi în România, puteţi vedea cât de frumoase sunt localităţile locuite de etnicii slovaci", a afirmat preşedintele.
Potrivit preşedintelui Băsescu, cei doi şefi de stat au mai discutat şi despre Strategia UE pentru Regiunea Dunării, dar şi despre situaţia de criză din Siria.

Preşedintele Traian Băsescu face, miercuri şi joi, o vizită oficială în Slovacia, urmând să mai aibă o întrevedere şi cu preşedintele Parlamentului, Pavol Paška, să depună o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen şi să participe în oraşul Banská Bystrica la o ceremonie la monumentul din cadrul Muzeului Eliberării Slovaciei.

La evenimentul de la Banská Bystrica va fi prezent şi preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările