Băsescu, despre convocarea CSAT pe Ucraina: Acest semnal nu trebuie dat; România nu e în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Gândul Live, referindu-se la solicitarea premierului privind convocarea CSAT pe tema situaţiei din Ucraina, că „acest semnal nu trebuie dat“, pentru că România nu este în pericol de a fi atacată.

În legătură cu această solicitare a premierului, preşedintele a arătat că nici alte state din regiune nu şi-au convocat structurile de securitate.

„Acest semnal nu trebuie dat, pentru că România nu este în pericol de a fi atacată“, a subliniat Traian Băsescu.

El a menţionat că, zilnic, cel puţin o analiză pe situaţia din Ucraina, care este „fluidă“, este primită la cabinet: „Vă pot spune cu certitudine, zilnic, cel puţin o evaluare privind situaţia din Ucraina. Suntem la curent cu tot ce se întâmplă“.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după o discuţie cu miniştrii Apărării, de Interne şi Externe, că marţi va primi o analiză la zi privind situaţia din Ucraina şi Moldova şi o actualizare a strategiei României, acte pe care, ca vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), le va înainta preşedintelui pentru a fi discutate în CSAT.

El a insistat asupra faptului că nu există un pericol actual sau o ameninţare directă la adresa României, dar că Moldova şi Ucraina, state aflate la graniţă, sunt în stare de pericol, astfel că autorităţile române trebuie să aibă o strategie actualizată.

„Cele trei ministere au în pregătire şi mâine îmi vor prezenta, înainte de şedinţa de guvern, o analiză la zi cu ultimele evoluţii, date şi informaţii privind situaţia din Ucraina şi o updatare a strategiei României în acest sens, vom înainta acest document integrat din partea structurilor guvernamentale către preşedintele României şi către celelalte structuri de securitate naţională. Singura instituţie prevăzută de Constituţie care poate integra atât analiza şi informaţiile structurilor guvernamentale, cât şi ale serviciilor de informaţii care se află în subordinea Parlamentului este Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, sunt de părere că, în baza acestor materiale la zi, în cadrul CSAT trebuie ca toţi membrii CSAT să luăm la cunoştinţă despre situaţia la zi, despre analiza privind evoluţiile în viitor şi despre strategia pe care România, ca membru NATO şi ţară care este alături de Moldova şi de Ucraina, trebuie să o adopte“, a spus Ponta.

Duminică, premierul Ponta a precizat că, în situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi făcută de el, în calitate de vicepreşedinte, şi ceilalţi miniştri membri ai acestei structuri, în cursul zilei de luni.

El a precizat că va propune o analiză foarte clară a instituţiilor statului, inclusiv a serviciilor de informaţii, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că face apel la premierul Victor Ponta să nu terfelească CSAT, care nu este „un club de dezbatere“, şi i-a cerut să depună, chiar şi în noaptea de duminică spre luni, o strategie pe situaţia din Ucraina, dacă vrea convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Sâmbătă, Băsescu afirmase că situaţia Ucrainei s-a discutat de mult în CSAT, dar premierul Ponta nu şi-a dat seama când.


Citeşte şi:

Traian Băsescu: România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. E un stat neutru

România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, deoarece, potrivit Constituţiei sale, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la o afirmaţie a premierului Victor Ponta privind apărarea ţării noastre, potrivit Mediafax.

Băsescu: Este exclus ca România să fie atacată. Românii sunt în deplină siguranţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că dialogul dintre Washington şi Moscova este unul deficitar şi poate crea premisele declanşării unui război civil. Şeful statului a reiterat că asupra României nu planează riscul de a fi atacată de Federaţia Rusă, taxând astfel declaraţia premierului care a afirmat, ieri, la Craiova, că ne paşte un război.

Victor Ponta: Criza din Ucraina e o mare problemă pentru România şi Republica Moldova

Premierul român Victor Ponta a afirmat duminică, la Negreşti Oaş, că situaţia de criză din Ucraina este „o mare problemă pentru România şi mai ales pentru Republica Moldova“, iar aceasta trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite