Băsescu vs. Ponta sau leapşa cu pisici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De joi încoace, în România a început un joc de-a leapşa cu pisici. După anunţarea bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020, Traian Băsescu a spus că banii pe care România i-ar primi în acest interval sunt cu 6,3 miliarde de euro mai mulţi decât banii pe care i-ar fi primit din 2007 până în prezent şi că asta e o mare realizare.

Victor Ponta, însă, s-a declarat imediat dezamăgit de rezultatul negocierilor de la Bruxelles şi a spus că mitul Negociatorului Priceput Traian Băsescu a murit. Preşedintele a redescoperit savoarea conferinţelor de presă organizate duminica şi  l-a făcut pe premier Marele Dezamăgit Naţional. Pentru ca, în final, duminică seara, Ponta să apară din nou la tv şi să spună că Băsescu este leu acasă, dar la Bruxelles, în faţa liderilor europeni, este un pisic. Pisic, pentru cine nu-şi mai aduce aminte, a fost cuvântul folosit de preşedinte când a descris atitudinea premierului Ponta în faţa sa. Aşadar, de la pisic am plecat şi tot la pisic ne-am întors.

Dincolo, însă, de acest duel al felinelor, merită să vedem dacă vreunul dintre cei doi are dreptate. Dacă România a câştigat sau a pierdut bani. Dacă se puteau obţine mai mulţi. Iar când pornim discuţia asta, un lucru trebuie spus foarte clar: cearta celor doi este despre bani teoretici. Adică despre banii pe care România i-ar primi de la UE, dacă ar fi în stare să-i atragă. Din 2007 şi până în prezent, ţara noastră a atras fonduri de 5,5 miliarde euro. Din 33 de miliarde cât putea atrage teoretic. Or numai creşterea pentru 2014-2020 este de 6,3 miliarde, adică mai mult decât am fost în stare să atragem până acum. Aşadar, enervarea lui Victor Ponta nu prea are obiect. Sigur că dacă ne apucăm şi căutăm cauze, Traian Băsescu este în culpă. Guvernele pe care el le-a instalat, ba pe unele chiar le-a condus, n-au fost în stare să aducă acei bani în România. Iar explicaţiile sunt multe. Ele ţin de incapacitatea de a produce proiecte viabile, dar şi de faptul că traseul banilor europeni este verificat şi paraverificat. Prin urmare,  e mult mai greu să faci cu ei drumuri judeţene care costă cât o autostradă sau terenuri de fotbal în pantă. Pentru astea sunt mult mai buni banii noştri, ai românilor, pe care îi gestionează baronii locali din PSD, din PDL şi din PNL, într-o perfectă armonie.

Dar, dacă lauda lui Traian Băsescu scârţâie, şi critica lui Victor Ponta e şubredă rău. Cum să spui că preşedintele a negociat prost, atâta timp cât tu nici n-ai stat la masa negocierilor? Ce îl face pe premier să creadă că el ar fi negociat mai bine ? Cumva credibilitatea externă de care se bucură USL din vară încoace ? Cumva relaţiile speciale pe care Victor Ponta le are cu Angela Merkel, artizanul reducerilor de cheltuieli din Europa ? Are guvernul USL atâţia prieteni în UE, încât numai ce-l schimbam pe Băsescu cu Ponta la masa negocierilor şi imediat căpătam în plus încă 8 miliarde ? Domnilor politicieni Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi care mai sunteţi, banii alocaţi României sunt exact ăia pe care ne-aţi făcut să-i merităm şi pe care, oricum, nu suntem în stare să-i cheltuim. Poate doar când s-o da liber în Europa la fântâni cântătoare să atragem ceva mai mulţi. Altfel, cearta pe banii teoretici de la UE e numai bună ca să înlocuiască scandalul cu steagul secuiesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite