Băsescu, un ultim apel către Ponta: „Vă rog renunţaţi la introducerea accizei la carburant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.

„Constat că vă menţineţi punctul de vedere şi doriţi cu orice preţ să introduceţi o nouă povară fiscală asupra populaţiei României. Fac un nou apel în vederea renunţării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar şi asupra românilor. Dintre efectele imediate care vor afecta ambele categorii se pot enumera: scăderea consumului şi creşterea preţurilor“, precizează şeful statului în scrisoare, fâcând un apel la colectarea veniturilor la buget.

Preşedintele arată cu degetul către destinaţia acestor bani: pentru campania din acest an electoral. „Fac menţiunea că insistenţa mea cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care am făcut-o bugetului pe anul 2014 şi apreciez că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiţi în transport conform Directivei 2003/96. Această nouă creştere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populaţie şi firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali“, mai precizează preşedintele.

Băsescu aminteşte că pentru sectorul agricol şi pentru transportatori Guvernul a găsit o compensare parţială sau totală, dar ramân cetăţenii care vor suporta efectele negative ale accizei.

„Având în vedere compensarea parţială sau totală în domeniul transporturilor şi al agriculturii, singura categorie care nu va beneficia de bani de la bugetul de stat pentru diminuarea efectului resimţit prin majorarea accizei este cea reprezentată de cetăţenii României. În aceste condiţii, populaţia va fi singura categorie defavorizată, discriminată, în condiţiile în care creşterea economică de 3,5% din anul 2013 nu se face resimţită direct în nivelul de trai al românilor, ci rămâne momentan un rezultat statistic, doar pe hârtie.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi va intra în vigoare de marţi, 1 aprilie. Aceasta va duce la o creştere a preţului cu 40 bani pe fiecare litru de combustibil consumat în România. Scumpirea va propulsa România în top 10 la costurile cu motorina. La benzină vom sta mai bine, ajungând pe poziţia 21 de pe locul 28 în urma aplicării accizei suplimentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite