Băsescu: Teroriştii islamişti au declarat război Europei.  Această catastrofă nu s-a produs în mod întâmplător la Paris, inima tradiţiilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Traian Băsescu. FOTO Eduard Enea
Fostul preşedinte Traian Băsescu. FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă seară, într-o intervenţie la postul B1TV că teroriştii islamişti au declarat război Europei în urma seriei de atentate de la Paris din 13 noiembrie, considerând că o vină majoră pentru prevenirea actelor teroriste o poartă serviciile franceze de informaţii.

Fostul şef de stat a reluat, în primul rând, tema cotelor impuse de structurile europene, precizând că România nu trebuie să nu accepte aceste cote. „Eu nu îmi schimb părerea pentru că a avut un punct de vedere preşedintele polonez. Eu am susţinut acest punct de vedere de când s-a pus problema cotelor, în luna mai. Este o soluţie ilogică şi care va genera multe probleme în statale unde musulmanii sunt repartizaţi artificial”. 

De asemenea, referitor la informaţia potrivit căreia unul dintre atentatorii sinucigaşi de langă Stade de France era un imigrant sosit recent în Europa, Băsescu a spus că la fel ca el sunt alte câteva mii. 

„Ca acest individ sunt mii deja în Europa. Şi sunt convins că Europa va avea mult de suferit. Au intrat coordonat. Cei care îi comandă din Sira, din Irak sau de unde sunt ştiu precis unde se află fiecare şi cum să-i utilizeze, care pentru atentate kamikaze, care cu kalaşnikovul, care ştiu să facă bomba. Eu am considerat evenimentele din noaptea trecută ca în acest moment teroriştii islamişti au declarat război Europei. Nu întâmplător s-a produs la Paris această catastrofă, în inima culturală, în inima tradiţiilor europene. Semnalul este extrem de puternic“, a puntat fostul şef de stat. 

Traian Băsescu susţine că atentatele de la Paris scot în evidenţă un eşec major al serviciilor de informaţii franceze. 

„Este un eşec de proporţii al serviciilor de informaţii franceze. Nu este posibil ca pe teritoriul unui stat cu servicii antrenate să se producă simultan şase atentate. Dacă cineva încearcă să spele serviciile franceze, este un om iresponsabil. Dacă vom tolera în Europa explicaţiile unor servicii incompetente şi mor oameni din incompetenţa lor, o să avem mult mai multe evenimente. Aici s-a acţionat într-o reţea şi resposabilitatea serviciilor de informaţii franceze este gigantică pentru ce s-a întâmplat“, a mai spus fostul lider de la Cotroceni.

În plus, Băsescu a avansat două posibile modalităţi de rezolvare a situaţiei care a dus la venirea masivă de imigranţi. „Este cert că avem două variante. Să trimitem trupe NATO pe teritoriul Siriei şi nu numai al Siriei pentru că trebuie lichidate structurile Statului Islamic şi în Siria, şi în Irak, şi în Libia. Sau să consolidăm armata siriană. Îmi pare rău, dar este o realitate pe care eu o susţin de trei ani. Armata să fie consolidată şi să pună sub control teritorul sirian. După care să se stabilească soarta lui Bashar al Assad pentru că nu putem să intervenim noi pe de o parte şi armata siriană pe de altă parte. Asta este o soluţie, dar pe mine mă interesează soluţiile în Europa. Deocamdată, în Europa avem lideri care par naivi“, a conchis fostul preşedinte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite