Băsescu: „Soros nu trimite ONG-urile în stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, la Pro TV, că miliardarul american de origine maghiară nu e implicat în organizarea protestelor la adresa proiectului Roşia Montană.

Traian Băsescu a explicat, la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată de Pro TV,  de ce a ales să păstreze o poziţie de neutralitate faţă de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană, deşi era un susţinător al proiectului aurifer.

„Ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi în multe alte oraşe ale ţării m-a făcut să adopt o poziţie neutră faţă de proiect, dar am obligaţia să dau o informaţie corectă şi, în timp ce sunt de acord cu dreptul acestor oameni de a se manifesta, cum sunt de acord şi cu cei de la Roşia Montană, am un comentariu: aici este un protest «curat», acolo este unul «fabricat», chiar dacă pe fond au dreptate, oamenii vor locuri de muncă“, a declarat şeful statului la Pro TV.

Preşedintele a dezminţit şi informaţia potrivit căreia miliardarul George Soros s-ar fi aflat în spatele protestelor care de patru săptămâni au scos în stradă mii de oameni atât în România, cât şi din principalele capitale europene. „Văd şi informaţia mincinoasă: Soros în spatele ONG-urilor. Nu e adevărat! Soros şi-a abandonat interesul pentru Roşia Montană demult. Ce vă pot spune cu certitudine este că în momentul de faţă Soros nu trimite ONG-urile în stradă“, a precizat preşedintele.

„PROPAGANDĂ“
Şeful statului este de părere că fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase ale problemei: „locuri de muncă“  versus „crima utilizării cianurilor“. Băsescu admite că fiecare din aceste obiective conţine un minimum de adevăr, dar că marele adevăr nu este acesta. Cu privire la stringenta problemă a locurilor de muncă care, de altfel, stă la baza protestelor din zona Roşia Montană, preşedintele crede că problema este supraestimată. „Proiectul nu creează locuri de muncă încât să se simtă consistent. E propagandă“, a explicat Traian Băsescu.

Nu de aceeaşi părere era şeful statului şi anul trecut, în aprilie. Preşedintele i-a solicitat ministrului Mediului de la acea vreme, Attila Korodi, să ofere un răspuns rapid investitorilor de la Roşia Montană, pe motiv că România are nevoie de locuri de muncă. „În momentul de faţă, România nu mai are resurse pentru a crea locuri de muncă decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţilor de minerit în domenii în care evoluţia pieţelor face din nou rentabilă reluarea exploatării unor resurse naturale“, explica şeful statului, în aprilie 2012. Mai mult, în 2011, Băsescu a vizitat Roşia Montană şi a avut un discurs la fel de tranşant.

„Orice ţară îşi foloseşte resursele, iar o astfel de exploatare creează locuri de muncă. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, asta se întâmplă din cauza laşităţii oamenilor politici“, arăta preşedintele, subliniind că, pentru o ţară, „locurile de muncă sunt mină de aur“.

„CIANURA E DISTRUSĂ DE RAZELE SOARELUI“
În ceea ce priveşte blamatele cianuri, care au scos în stradă mii de bucureşteni, Traian Băsescu este de părere că şi în această chestiune se exagerează.  „Cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete. Avem exemplul de la Baia Mare, care ne-a arătat ce înseamnă risc ecologic“, a mai spus Băsescu.
Pentru a clarifica toate aceste aspecte, şeful statului a promis că, de săptămâna viitoare, va organiza o serie de conferinţe de presă în care va prezenta atât avantajele, cât şi dezavantajele proiectului.

480 DE INFORMĂRI DE LA SERVICIILE SECRETE
Un alt subiect asupra căruia preşedintele a oferit lămuriri este cel legat de informările de la serviciile secrete privind proiectul Roşia Montană. Traian Băsescu a precizat că niciuna dintre cele 480 de informări de la serviciile secrete privind proiectul aurifer nu a ţinut de competenţa Parchetului, subliniind totodată că nu are informaţii despre vreun politician sau reprezentant al statului care să fi luat bani de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Crin Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roşia Montană, deşi habar nu are ce e acolo. Victor Ponta s-a urcat în trenul pro-Roşia Montană, deşi nici el nu ştie despre ce e vorba“, a concluzionat preşedintele României. ;

O lună de proteste

În 26 de oraşe din România şi în alte 30 din lume au avut loc şi ieri proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Ca şi în celelalte trei duminici, în câteva oraşe, în frunte cu Capitala, manifestaţiile au fost de amploare, organizându-se din nou marşuri.  În Capitală, deşi vremea a fost ploioasă şi rece, protestatarii s-au adunat încă de la ora 16.00 la staţia de metrou Titan. De aici, în jurul orei 18.00, au pornit în marş până la Piaţa Universităţii. Mii de oameni au participat la marşul de protest.  În judeţul Alba-Iulia, peste 800 de persoane au participat la protest, marşul pornind de la Roşia Montană la Cîmpeni, în Apuseni, având drept slogan „1.000 de umbrele pentru o Roşie“. Sibienii care sunt împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană au venit la protest cu câte o umbrelă, pentru a demonstra în acest fel că vor continua acţiunile chiar dacă vin ploile.La Timişoara, manifestanţii au obţinut permisiunea autorităţilor de a „campa“ în Piaţa Victoriei, iar autorizaţia pentru proteste este valabilă până la finalul anului. Dacă acum trei săptămâni au ieşit în stradă muzicienii timişoreni, cu multe instrumente, şi a rezultat un concert ad-hoc în Piaţa Unirii, în această duminică a fost rândul actorilor. Teatrul „Auăleu” a montat tot în Piaţa Unirii decorul în care, de la ora 20.00, s-a jucat piesa „Circus Mundi”. (Au contribuit Corespondenţii „Adevărul“)

„Nu există miză mai mare ca independenţa energetică“

Traian Băsescu şi-a exprimat ieri dezamăgirea în ceea ce priveşte eşecul proiectului Nabucco, dar a subliniat că acest lucru nu presupune renunţarea la ideea de independenţă energetică a României.
„Eu am ţinut atât de mult la acest tip de independenţă, încât, ca responsabil de politica externă a României, am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând totul pe Nabucco. Nu a ieşit Nabucco, asta nu înseamnă că abandonăm ideea de independenţă energetică“, a mai spus liderul de la Cotroceni, duminică, la Pro TV.

Întrebat dacă ar fi de acord cu exploatarea gazelor de şist de către compania americană Chevron, Traian Băsescu a evitat să dea un răspuns clar, dar a insistat asupra faptului că miza politicilor României trebuie să fie independenţa energetică a ţării. 

 „Vă dau un răspuns şi poate că nici eu nu sunt pregătit să dau răspunsul complet: nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei. De aici, judecaţi“, a mai spus preşedintele. Şeful statului şi-a exprimat regretul că nu va apuca momentul în care s-ar scoate primul metru cub de gaze de şist din România. Deşi a admis existenţa riscurilor de mediu legate de exploatarea gazelor de şist, Băsescu a ţinut să sublinieze că nimic nu se realizează fără riscuri în acest domeniu.

Pe 26 iunie, presa scria că proiectul Nabucco, în care este implicată şi România, nu va fi realizat, deoarece consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaidjan) a selectat o altă rută de export către Europa. Proiectul Nabucco este susţinut politic de Uniunea Europeană şi vizează alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Materiale pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: „La Bucureşti este un protest curat, dar la Roşia Montană este fabricat“

Traian Băsescu: „Probabil că o să ies din politică doar cu picioarele înainte“

Traian Băsescu: „Cred că PSD va avea un candidat la prezidenţiale. Îi admir ca partid, îi dezaprob ca politică“

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite