Băsescu: Mă şochează aproape să-i văd cu ingenuitate venind la televizor spunând ce gaură avem sau o să avem la pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu FOTO Mediafax
Traian Basescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că actualul guvern nu poate spune că nu a cunoscut situaţia cu privire la deficitul din bugetul de pensii şi susţine că România va trebui să se împrumute pentru a putea plăti pensiile. „Pe mine mă şochează aproape să-i văd cu ingenuitate venind la televizor spunând ce gaură avem sau o să avem la pensii”, spune Băsescu.

„Situaţia de acum nu e o situaţie roză, dar nu era o situaţie necunoscută. Pe mine mă şochează aproape să-i văd cu ingenuitate venind la televizor spunând ce gaură avem sau o să avem la pensii. Oricine ia expunerea de motive de la legea pensiilor pe care cu onor şi opoziţia a votat-o, noi nu am votat legea, dar opoziţia a votat-o şi în expunerea de motive acolo scrie în anul 2019 deficit 8 miliarde, în anul 2020 deficit 24 miliarde, în 2021 - 53 de miliarde şi în 2022 - 81 de miliarde, separate pentru fiecare an. Dacă le adunaţi ies 136 de miliarde de euro. Deci când s-a votat legea pensiilor, a trecut prin Parlament cu expunerea de motive pusă pe masă, au avut-o toţi. Aşa că de ce om plânge de surprize?”, le-a spus Traian Băsescu, vineri după-amiază, membrilor PMP reuniţi la Sinaia, în Colegiul de conducere al partidului.
 
El i-a rugat pe membrii PMP să îşi bazeze afirmaţiile pe realităţi "că nu ţin multă vreme poveştiile când te faci că nu ştii realitatea şi îndrugi verzi şi uscate la televizor”.
 
„Deci, deficitul la pensii s-a ştiut, aşa că problema pe care şi-o pun acum nu poate fi de unde, cum a apărut deficitul ci cum finanţezi deficitul, iar finanţarea deficitului nu se va putea face decât din împrumuturi, ele vor trebui luate pentru că înţeleg că toată lumea e de acord, de la preşedinte, premier, miniştrii din Guvern că nu se va modifica legea pensiilor, dar România se va prăbuşi dacă în paralel cu împrumuturile pentru plata pensiilor nu se vor face investiţii. Cheia succesului Guvernului Orban este dacă va utiliza banii europeni pentru investiţii, creare de locuri de muncă pentru a compensa împrumuturile pe care trebuie să le facă pentru legea pensiilor”, a mai afirmat Traian Băsescu.
 
El a precizat că legea pensiilor trebuie pusă în aplicare, pentru că "se trăieşte rău” la nivelul pensionarilor, cu excepţia beneficiarilor de pensii speciale, despre care Băsescu susţine că "trebuiau tăiate din prima şedinţă de guvern şi trecut la pensie funcţie de contributivitate".
 
Băsescu a spus că aceste subiecte nu sunt aducătoare de voturi, dar arată respectul faţă de oameni.
 
Fostul preşedinte a precizat că este foarte importantă folosirea fondurilor europene, iar în acest context a afirmat că "trebuie trecut de bănoasa fază a studiilor de fezabilitate” şi ajuns la fazele de proiectare şi execuţie.
 
„Noi sprijinim Guvernul Ludovic Orban, îl vom sprijini, dar îi vom cere să facă acest lucru: să utilizeze bani europeni ca o compensaţie a împrumuturilor care trebuie făcute pentru pensii”, a mai spus Băsescu.
 

El a catalogat drept o „prostie” ideea cu contabilitatea dublă spunând că aceste lucruri "nu se pot întâmpla” la nivelul bugetului unei ţări.

„Nu vorbea toată lumea decât de gaură, fără să explice ce-i cu ea, lăsând oamenii să înţeleagă că s-ar fi fura bani. Eu nu zic că guvernul PSD este un guvern care nu s-a atins de bani, dar gaura în buget şi prostia cu contabilitatea dublă la nivelul ţării, sunt lucruri pe care un om nu le poate spune, un om care ajunge la nivel de guvern, să fie parte a unui guvern. Nu le poate spune nu pentru că dacă ar fi adevărate nu ar trebui spuse, dar nu se pot întâmpla. Gândiţi-vă o ţară cu contabilitate dublă, asta nu se poate întâmpla. Cu mascarea deficitelor în neplata TVA-ului, a concediilor medicale, asta da. Dar este o practică de 30 de ani, nu-i de azi, nu-i de ieri şi au practicat-o toate guvernele când şi-au reglat deficitul pe două paliere: tăierea investiţiilor şi neplata la timp a Ministrului de Finanţe către beneficiari, către cei pe care altfel îi execută dacă nu-şi plătesc taxele şi impozitele", le-a mai spus Băsescu membrilor PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite