Băsescu a atacat la CCR Legea privind reprezentarea României la Consiliul European

Băsescu a atacat la CCR Legea privind reprezentarea României la Consiliul European

Traian Băsescu

Traian Băsescu a trimis Curţii Constituţionale a României (CCR), miercuri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a trimis miercuri, 9 octombrie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, în conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constituţia României şi ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului se află la cea de-a doua sesizare în acest sens. În 25 iunie 2012, preşedintele a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe în privinţa unui conflict juridic de natura constituţională între preşedinţie şi guvern, referitor la summit-ul european din 28-29 iunie 2012.

Judecătorii Curţii Constituţionale i-au dat dreptate preşedintelui, constatând "existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012".

"În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Aceasta atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru" , se mai arăta în comunicatul CCR.

Cum s-a ajuns la o nouă sesizare a CCR
 
În vederea punerii în acord a legii cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012, procedura legislativă a fost reluată, iar în 15 aprilie 2013 Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
 
În 26 aprilie, această lege a format obiectul cererii de reexaminare înaintate de Preşedintele României, în temeiul Art. 77 alin. (2) din Constituţia României, în vederea punerii în acord a dispoziţiilor legii aflate la promulgare cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 784/2012.
 
În urma reexaminării legii, în 23 septembrie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat legea, iar în data de 30 septembrie, Parlamentul a retransmis-o Preşedintelui României în vederea promulgării.  
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările