Băsescu s-a certat cu magistraţii pe salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu s-a certat cu magistraţii pe salarii
Băsescu s-a certat cu magistraţii pe salarii

Şeful statului a fost criticat ieri de reprezentanţii judecătorilor, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor, într-un discurs presărat cu critici dure, să reia judecarea proceselor şi să intre în legalitate.

Braşov: Sindicatele braşovene încurajează greva generală

Şeful statului le-a mai atras atenţia reprezentanţilor CSM că trebuie aplicate deciziile de pensionare, soluţia unor interimate nefiind cea mai potrivită.

În ceea ce priveşte protestele magistraţilor, Traian Băsescu a avut un dialog tensionat cu Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), care l-a acuzat că a venit la şedinţă cu o opinie deja formată şi că nu acceptă să discute pe marginea problemelor din Justiţie.

Pivniceru l-a acuzat pe şeful statului că a intervenit în actul de justiţie când şi-a permis să „smotocească” procurorul general în ceea ce priveşte soluţionarea dosarului Revoluţiei.

Lupaşcu: „Băsescu înfundă justiţia“

Preşedintele le-a mai spus magistraţilor, în şedinţa CSM, că au o abordare greşită a termenului independenţă, care nu înseamnă refuzul de a coopera cu celelalte puteri ale statului.

Pe fondul criticilor aduse de Traian Băsescu, preşedintele Comisiei Juridice a CSM, Dan Lupaşcu, i-a reproşat şefului statului că „nu a căpătat încă îndemânarea” de a conduce o şedinţă a Consiliului şi că mai mult „înfundă” Justiţia decât să o ajute.

„Oricât am încercat să apăr Justiţia, o lungă perioadă din mandatul meu, rezultatul a fost o depreciere a acesteia. (…) Până la urmă nu sunt nici protectorul Justiţiei, nici cel care trebuie să acopere ce nu e în regulă. În condiţiile astea, nu pot fi partenerul dumneavoastră”, a replicat Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele CSM Virgil Andreieş, a arătat ieri că protestele magistraţilor sunt legale, întemeiate şi justificate, dar adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor pot lua în calcul suspendarea acestora.

Potrivit lui Andrieş, membrii CSM şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale urmează să aibă o întâlnire cu primul-ministru şi ministrul Justiţiei privind revendicările procurorilor şi judecătorilor.

Consiliul vrea să se asigure, potrivit lui Andrieş, că magistraţilor nu le vor scădea veniturile, în urma aplicării noilor norme de salarizare.  Şeful CSM a mai arătat că ar fi oportună semnarea unui Pact privind statutul magistraţilor.

image

Faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă este împotriva legii. Practic, este o grevă, în termeni reali!

image


Traian Băsescu
preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite