Băsescu: România cu preşedinte de dreapta şi Guvern de stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a dat curs invitaţiei postului de radio "Vocea Rusiei" la un drept la replică, atingând subiecte diverse: de la relaţia sa cu principalii lideri europeni până la ceea ce crede el că se va întâmpla cu România în următoarea perioadă.

"Președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Statul român are mecanismul coabitării"

Întrebat ce se va întâmpla cu oponenții săi politici, premierul Victor Ponta și președintele interimar Crin Antonescu, Băsescu a replicat că România are mecanismul coabitării, care în 2007, când a mai fost suspendat, "era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării". " Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm", atrage atenția președintele suspendat.

"Forma constituţională pe care o avem (...) generează obligaţia ca statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare", a arătat Băsescu. El consideră că firesc ar fi ca un președinte de centru-dreapta să coabiteze cu o majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga.

Întrebat dacă crede că se va întoarce la Cotroceni, Băsescu a declarat că lasă decizia în seama Curții Constituționale și nu vrea să facă nicio apreciere pentru a nu influența hotărârea.

Despre cazul Năstase: A fost decizia justiției

"Credeţi că în România un şef de stat s-ar compromite cerând judecătorilor o soluţie sau alta?", îl întreabă retoric Băsescu pe jurnalistul de la Vocea Rusiei. "Eu vă asigur că nu. Asta a fost decizia justiţiei şi cred că orice hotărâri definitive ale justiţiei trebuie respectate", a continuat președintele suspendat.

Românii și moldovenii, frați peste Prut

Președintele suspendat consideră că românii și moldovenii sunt "același popor în două state independente", însă nu consideră că cele două țări ar trebui să se unească, dar insistă asupra integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. "Atunci, graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta", a spus președintele suspendat.

Băsescu spune că principalul motiv pentru care România acordă pașapoarte și cetățenii locuitorilor din Moldova și Ucraina sunt tinerii, "pentru că, de exemplu, cetăţenii români au dreptul să înveţe în orice universitate de pe teritoriul Uniunii Europene, cu taxe mult mai mici. (...) Noi am mărit numărul de burse de la 200 la 5000 exact pentru a crea condiţii generaţiei tinere să intre mai repede în Europa. Şi n-au decât să opteze ce vor face mai târziu, dar noi ca ţară-mamă a acestor copii aveam obligaţia morală să le creăm condiţii. Deci nu-i folosim pentru voturi, ci le dăm şanse".

Băsescu a motivat acțiunile statului român susținând că "am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere".

Relaţia cu "mama Rusia": "Sunt un prieten al Statelor Unite, dar n-am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse"

România își face propria politică de securitate și nu pe cea a SUA, iar scutul de la Deveselu nu e îndreptat îmmpotriva Rusiei, pentru că Bucureștiul nu se poate apăra cu 24 de rachete în fața Moscovei, susţine preşedintele suspendat.

Traian Băsescu a explicat că România avea nevoie de scut ca să se apere de riscuri "majore" venite din partea unor state aflate în apropierea sa și a reiterat faptul că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, așa cum susține Kremlinul.

"Noi nu putem concepe în momentul de faţă că Federaţia Rusă ar fi un risc de securitate naţională pentru România, în schimb, riscurile majore pe care considerăm că le avem, sunt legate de state care nu respectă normele internaţionale şi ştim foarte bine că în apropierea României în Orientul Mijlociu sunt astfel de state. De asemenea, ştim foarte bine că este o bătălie formidabilă a reţelelor teroriste să aibă acces la tehnologii militare, inclusiv rachete, care pot ameninţa teritoriul României. Ştiţi bine, dacă vă uitaţi pe hartă, ce scurtă e distanţa dintre România şi zona de risc terorist sau apropierea de state care desfăşoară programe nucleare în mod netransparent şi care au depăşit de mult momentul deţinerii de tehnologii pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. Noi facem, în primul rând, politica noastră de securitate şi nu a Statelor Unite", a declarat președintele suspendat.

Băsescu a adăugat că interesele României nu coincid întotdeauna cu cele ale aliaților, în speţă NATO, SUA şi Uniunea Europeană, oferind Kosovo ca exemplu. "Nu toate obiectivele noastre sunt similare cu ale aliaţilor noştri. Dar atunci când le găsim, le punem în aplicare. Şi vă dau un exemplu: poziţia noastră faţă de Kosovo. Ştiţi foarte bine că avem o poziţie total diferită de a aliaţilor noştri. Aş spune că este o poziţie similară cu a Moscovei. Deci, aici nu avem nimic a da nimănui şi nimic a lua de la nimeni", a spus Băsescu.

El a reiterat că "Rusia a primit toate garanţiile că nu sunt îndreptate aceste rachete împotriva sa".

Băsescu și Orban, din aceeași familie... politică

Președintele suspendat nu s-a sfiit să recunoască faptul că el și premierul ungar Viktor Orban se susțin reciproc în timpul campaniilor electorale. "Tradiţional, eu şi Viktor Orban ne susţinem în alegeri. Şi eu am îndemnat românii din Ungaria, cetăţeni ungari de etnie românească să voteze FIDESZ-ul la alegerile trecute. În plus, trebuie să recunosc, cu Viktor Orban am o relaţie şi în afara politicii (...)Noi, ca ţări foste communiste, avem cam acelaşi tip de probleme. Aşa că, în mod natural, ne susţinem. Iar eu cu Viktor Orban facem parte şi din aceeaşi familie politică europeană", a mai precizat Băsescu.

El a negat informația potrivit căreia i-ar fi promis autonomia Ținutul Secuiesc în schimbul voturilor din respective regiune. "Cum puteţi crede că un preşedinte ales îşi vinde ţara? Cum puteţi crede acest lucru? Asta e cea mai jignitoare afirmaţie pe care aţi putut s-o faceţi!", s-a aprins președintele suspendat.

Acesta a reiterat întrebarea retorică, spunând că: " Cum credeţi că un preşedinte român ar da o bucată din teritoriu în afara Constituţiei să devină autonom sau ce credeţi că-i aici, Transnistria? Nu se poate. Şi cred că măcar pentru această afirmaţie Vocea Rusiei ar trebui să-mi ceară scuze".

"Pentru noi, proiectul Nabucco este un proiect prioritar"

Președintele suspendat spune că România susține în totalitate varianta coridorului sudic, pentru că aceasta este și poziția Uniunii Europene. " Este o variantă susţinută de Uniunea Europeană şi noi suntem parte a Uniunii Europene. Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem şi parte a acestui proiect, România are 16% din proiect. Dar niciodată n-o să auziţi că ne împotrivim South Stream-ului", spune Băsescu.

Totuși, președintele nu respinge idee oleoductului South Stream, arătând că " atunci când am primit de la autorităţile ruseşti solicitarea să se facă primele prospecţiuni în zona economică a României, răspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decât parte a politicii energetice europene, atâta timp cât Federaţia Rusă şi acum ne vinde gaze prin intermediari şi nu în mod direct. În condiţiile în care avem o conductă a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru".

"N-am avut nicio legătură cu serviciile secrete"

Traian Băsescu a reiterat că n-a colaborat cu serviciile secrete române înainte de 1989. "N-am avut nicio legătură cu serviciile secrete. N-am avut cum să lucrez. (...)Dacă ar fi existat un dosar al meu, ar fi fost scos la lumină din 1990 până în decembrie 2004(n.r. - când a fost ales ca președinte)", a afirmat el pentru Vocea Rusiei.

"Unul dintre argumentele majore ale celor care spuneau că am fost omul securităţii era legat de faptul că, la o vârstă foarte tânără, comandam cea mai mare navă pe care o avea România", a menționat Băsescu.

Președintele suspendat a ținut să arate că "2 milioane 200 de mii ale fostei securităţi din dispoziţia mea au fost transferate către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii".

Ce îl deosebește pe Băsescu de Ceaușescu

Aducându-i-se la conștință că este asemănat cu Nicolae Ceaușescu, Băsescu a replicat: "Ceauşescu a construit şi a consolidat comunismul, iar eu, în mod oficial, am condamnat comunismul şi l-am declarat ca fiind un regim ilegitim şi criminal. Am făcut-o printr-un raport semnat de mine şi susţinut de mine în Parlament. Asta mă deosebeşte pe mine de Ceauşescu".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite