Băsescu: „România nu va avea nicio ezitare să intre în război pentru un partener din NATO“

Băsescu: „România nu va avea nicio ezitare să intre în război pentru un partener din NATO“

Preşedintele Traian Băsescu FOTO Marian Iliescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că România va intra în război dacă un partener din NATO va fi atacat şi sfătuieşte Republica Moldova să adopte o poziţie fermă privind politica sa de securitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„E exclus un război. Avem nişte reguli, iar acestea sunt că intrăm în război pentru un partener din NATO. Atunci România nu va avea nicio ezitare să intre în razboi pentru un partener din NATO atacat. De aceea cred că e foarte important pentru Republica Moldova să aibă o opţiune fermă despre propria sa securitate. Cred că după alegeri în Republica Moldova trebuie să se declanşeze o discuţie foarte serioasă“, a spus Băsescu, într-un interviu pentru unimedia.info.

Preşedintele a mai spus că România nu se va implica militar în niciun conflict militar din regiune decât în parteneriat cu aliaţii din NATO. „Dacă se confirmă că Moscova e implicată în atentatele la securitatea estului Ucrainei, UE ar trebui sa treacă la faza 3 a sancţiunilor, care foarte dură: încetarea oricărui import de gaze din Rusia, îngheţarea asseturilor ruse şi încetarea oricărei relaţii politice“, a mai spus preşedintele.

Vreau să devin cetăţean moldovean“

Băsescu a anunţat că, după terminarea mandatului de preşedinte, va demara procedurile de obţinere a cetăţeniei moldoveneşti. „După ce termin mandatul, voi face formalităţile să devin şi cetăţean al Republicii Moldova. E o dorinţă care ţine de suflet“, a mai spus Băsescu.

Şeful statului a dezvălui că are relaţii cu mai mulţi lideri moldoveni, dar că îşi doreşte să reia relaţiile şi cu preşedintele Partidului Comunist, Voronin. „Cu Chirtoacă, cu Ghimpu, cu Filat mă înţeleg foarte bine. Şi ieri am discutat cu Filat despre situaţia din Ucraina, am discutat mai bine de două ore cu domnul Filat, care e totuşi preşedintele celui mai mare partid din Rep. Moldova. Filat e apreciat şi cunoscut şi în PPE. Cu Voronin nu mai am relaţii, dar recunosc că mi-ar plăcea. Dar poate că nu e o idee rea să incerc să reînnod relaţiile. Cu dl preşedinte Timofti discut frecvent, cred ca saptamânal“, a mai precizat Băsescu.

„Voi rămâne un unionist“

Şeful statului a atins, din nou, subiectul unirii României cu Republica Moldova. „În sufletul meu, eu voi rămâne un unionist fără rezerve. Am exprimat acest punct de vedere. În acelaşi timp, ideea reunificării poate fi văzută ca şi o alternativă la un mers, un parcurs îndelungat până la intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. România este în UE, iar eu vă spun deschis: dacă vreodată veţi avea probleme în parcursul către Uniunea Europeană, veţi constata că au devenit insurmontabile aceste lucruri, nu ştiu când vor fi, sunaţi la Bucureşti, şi spuneţi «Vrem să ne unim» şi se va întâmpla. Dar asta trebuie să o vrea cetăţenii Republicii Moldova, pentru că în România, sentimentul pro-unionist este în jur de 80%“, a mai precizat Băsescu.

CITEŞTE MAI MULT

 
Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune.
 
Ucraina: moştenirile otrăvite ale unei istorii fără noroc. Tensiunile ce-i înverşunează pe cetăţenii Ucrainei unii împotriva altora reflectă memoria însângerată a unei istorii strivite în îmbrăţişarea sufocantă a marilor puteri din jur. Punctul nevralgic al conştiinţei naţionale ucrainene e legătura foarte strânsă cu Rusia, în urma unei istorii împletite, de voie, de nevoie, de peste un mileniu încoace.
 
Adevărul Live: Război civil în Ucraina? General (r) Mihai Mărgărit: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil”. Generalul (r) Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre posibilitatea declanşării unui conflict sau a unei serii de conflicte majore în estul şi sudul Ucrainei, despre posibila reacţie a comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei şi despre consecinţele acestora pe plan militar şi diplomatic.
  


 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: