Băsescu, reclamat din nou la CNCD pentru declaraţiile privind romii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, în 2009, la Costeşti FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu, în 2009, la Costeşti FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către organizaţia Romani CRISS pentru referirile făcute de şeful statului la adresa romilor.

„Clanurile de romi au protecţie politică, care, de regulă, este însoţită şi de protecţie a instituţiilor statului care vizează lupta împotriva crimei organizate şi acesta a fost motivul pentru care în CSAT s-a emis hotărâre specială care vizează lupta împotriva crimei organizate încă din anul 2009. La vremea aceea, crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă. După hotărârea CSAT s-au constituit structuri mixte, procurori, SRI, poliţie, DGIPI, care au început lupta împotriva acestor clanuri şi convingerea mea este că statul va câştiga lupta cu aceste clanuri"."Romani CRISS se exprimă în mod explicit în favoarea aplicării legii şi a combaterii crimei organizate. Acest lucru trebuie să aibă loc pentru toţi suspecţii, indiferent de culoarea pielii sau de culoarea politică. Însă, discursul preşedintelui este foarte periculos pentru că prezintă romii ca infractori“, este declaraţia făcută de preşedinte, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei Romani CRISS, citat de Mediafax.

Potrivit ONG-ului, din afirmaţiile preşedintelui rezultă că la nivelul CSAT a fost adoptată în anul 2009 o strategie de luptă împotriva crimei organizate la nivel local, iar şeful statului sugerează că această strategie vizează clanurile de romi, clanuri care beneficiază de protecţie politică.

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat, în 10 februarie, de CNCD, pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că„"mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură“. „Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare“, se arăta într-un comunicat al consiliului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite