Băsescu îi răspunde lui Putin: Rusia să revină în angajamentele asumate, să contribuie la stabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu solicită Federaţiei Ruse, joi, într-o declaraţie referitoare la afirmaţiile făcute de preşedintele Vladimir Putin pe 17 aprilie, să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituţiile internaţionale şi să contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziţie care încalcă principiile dreptului internaţional şi fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuţie a frontierelor recunoscute internaţional este inadmisibilă şi afectează direct pacea şi stabilitatea la nivel regional. Mişcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă ameninţări directe la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor şi nu pot fi soluţii pentru apărarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Repunerea în discuţie a organizării statale şi impunerea de modele federale şi autonomiste prin angajarea persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în acţiuni subversive la adresa statului ai cărui cetăţeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane", se arată în declaraţia apărută pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

În mesaj se precizează că România este gata să sprijine găsirea unor soluţii adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor în condiţiile legii şi ale normelor europene, pentru cetăţenii şi companiile din regiunea separatistă nistreană.

"România susţine consecvent principiile dreptului internaţional şi consideră că valorile democratice şi standardele europene de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale oferă cadrul adecvat soluţionării preocupărilor de securitate din regiune. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Federaţiei Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituţiile internaţionale şi să contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune", se mai arată în declaraţie.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, joi, că "locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă". Preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoaşterea independenţei Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citeşte şi:

Armata ucraineană, săracă şi demodată 

VIDEO Adevărul Live: A izbucnit deja războiul civil în Ucraina? 

Primăria din Doneţk a fost capturată de paramilitari separatişti. Grupările armate pro-ruse au ordin să ucidă 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite